20 soruda Zorunlu Deprem Sigortası

Türkiye’de 18 Ağustos 2012 sonrasında ev sahipleri için de kiracılar için de yeni bir düzenleme başladı.
20 soruda Zorunlu Deprem Sigortası

Artık elektrik ve su aboneliği yaptırabilmenin temel şartları arasında konutun DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) poliçesinin yani zorunlu sigorta kapsamında teminat altına alınması gerekiyor.

DASK yada bir başka deyişle zorunlu deprem sigortası, adı üstünde zorunlu olmasına rağmen sigortalı sayısının istenen ölçüde artmaması nedeniyle, yeni bir yasa ile yeni bir yaptırım uygulanmaya başladı. Her ne kadar DASK ev sahipleri için zorunlu olsa da kiracılar da elektrik su aboneliğini üstlerine geçirebilmek için yaşayacakları evi DASK kapsamına almak durumundalar. Bu durumda ya ev sahiplerini yaptırmaya ikna etmeleri ya da kendileri sigortayı yapıp kiradan düşmeleri gerekiyor. Çünkü olası bir depremde hasar oluşursa DASK tapuda kimin adı geçiyorsa hasarı ona ödüyor.
 
Tüm bu gelişmeler DASK’ın bir kez daha sorgulanmasına neden olurken, bir yandan da iki evi birleştirip tek ev olarak satan konut poliçeleri, TOKİ’den konutunu bekleyen alıcıların durumları gibi günümüze mahsus gelişmeler de DASK’ın detaylarının daha fazla bilinmesi zorunluluğuna yol açtı. Sahibinden.com Projeler olarak bu konuda en fazla sorulan 20 sorunun yanıtını araştırdık. İşte 18 Ağustos 2012 sonrasında DASK ve Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) konusunda bilinmesi gereken 20 yararlı ipucu…
 
Hangi yapı tarzındaki konutlar ZDS, yaptırabilir?
Çelik, betonarme taşıyıcı karkas yapılar. Karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan; döşeme, merdiven ve tavanları beton veya betonarme olan yapılar olarak bilinen yığma kagir yapılar. Ve bu gruplara girmeyen kerpiç, ahşap gibi yapılar zorunlu deprem sigortasını yaptırabilir.
 
İşyerleri de ZDS yaptırabilir mi?
Tapuda ticarethane olarak geçen işyerleri ve sanayi tesisleri sigortayı yaptıramıyor. Tapuda mesken olarak geçse de binalardaki dükkan, büro gibi işyerleri zorunlu deprem sigortasını yaptırabilir. Örnek olarak, apartmanlardaki avukatlık büroları, diş hekimleri gibi. Ayrıca apartmanların altlarında yer alan işyerleri de sigorta yaptırabiliyor.
 
ZDS'nin kapsamı içine hangi teminatlar girmiyor?
Sigortanın vermiş olduğu teminat şu durumları kapsamıyor: Enkaz kaldırma masrafları. Hasar ödenene kadar geçen sürede sigortalının geçici bir konutta kalması halinde kira gideri. İşyerindeki malların zararı. Konuttaki eşyaların zararları. Sigortalının sağlık giderleri. Manevi tazminat talepleri. Deprem nedeniyle gerçekleşmeyen binanın kendi kusur ve özelliklerinden kaynaklanan zararlar.
 
Yazlık konutum için de ZDS yaptırabilir miyim?
Eğer konutunuz belediye sınırları içindeyse ve Hazine, belediye gibi kamu arazisi üzerine kaçak yapılmamışsa ve tapuya kayıtlıysa yaptırabilirsiniz. Konutunuz 27.12.1999 tarihinden sonra inşa edilmişse sigorta yaptırmak için mutlaka inşaat ruhsatı gerekmektedir. Bu tarihten önce yapılmışsa inşaat ruhsatı da aranmamaktadır.
 
İnşaatı süren konutum için yaptırabilir miyim?
Zorunlu deprem sigortası tamamen bitmiş ve mesken olarak kullanılmakta olan konutlar için yapılmaktadır. İnşaatı süren konutlar için geçerli değildir.
Oturduğum apartmandaki iki daireyi alıp birleştirdim tek daire haline getirdim. İki daireye mi ZDS yaptıracağım yoksa tek bir sigorta mı?
Eğer tek bir tapu varsa bir tane sigorta yaptırılacak. İki ayrı tapu varsa ayrı ayrı iki daire için de sigorta yaptırılması gerekiyor.
 
Devre mülküm var, ZDS'yi ben mi yaptıracağım?
Sigorta poliçesi yıllık olarak tek bir poliçe olarak düzenleniyor. Devre mülklerde yapının sahibi kimse sigortayı onun yaptırması gerekiyor. Prim devre mülk sahipleri arasında da pay edilebilir.
 
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yaptığı konutlarda oturuyorum. Henüz tapularımız dağıtılmadı. ZDS'yi benim mi yaptırmam gerekiyor?
Tapu sizin üzerine geçmediyse sigortayı TOKİ'nin yaptırması gerekiyor. TOKİ ile konuşup, durumu öğrenebilirsiniz. Eğer yaptırılmadıysa bir belge ile beyana tabi olarak sigortanızı yaptırabilirsiniz. Tapu sizin üzerine geçtiyse sigortayı sizin yaptırmanız gerekir.
 
ZDS, konutun bulunduğu arsayı da kapsıyor mu?
DASK, olası bir depremde konutun yeniden inşa bedelini ödüyor ve sigorta poliçesi binaya gelen zararı kapsıyor. Dolayısıyla arsa sigorta poliçesinin kapsamı içine girmiyor.
 
ZDS'yi ev sahibi mi yaptırmalı, kiracı da yaptırabilir mi?
Sigortayı ev sahiplerinin yaptırması gerekiyor. Kiracılar da yaptırabilir ancak bir depremde hasar olursa; DASK, tapuda kimin adı geçiyorsa o kişiye hasarı öder.
 
ZDS'yi her yıl yenilemek zorunda mıyım?
Zorunlu deprem sigortası yıllık olarak yapılır ve her yıl yenilenmesi gerekir. %20 yenileme indirim hakkını kaybetmemek için poliçelerin vade sonunda mutlaka yenilenmesi gerekiyor.
 
ZDS pahalı bir sigorta mı?
Zorunlu deprem sigortasının ödemeleri kentlere ve binanın yapısına göre değişiyor. Örneğin. 100 metrekare büyüklüğünde çelik betonarme bir yapı 64 bin lira sigorta bedeliyle güvence altına alınıyor. Bu güvence için vatandaşların ödeyeceği tutar İstanbul Bakırköy. Kadıköy, Ümraniye gibi semtlerde yılda sadece yaklaşık 155 lirayla sınırlı. Diğer bir deyişle İstanbul'da bir ev ayda 13 lira gibi küçük bir ücretle konut, deprem riskine karşı güvence altına alınabiliyor. Ankara'da ise aynı metrekarede bir konut için ödenecek yıllık prim ise 45 TL.
 
Diğer doğal afetlere karşı da sigorta yaptırabilir miyim?
18 Ağustosa 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni Afet Sigortaları Yasası'na göre sel, seylap gibi diğer doğal afetlerde sigorta şirketlerinin teminat veremediği durumlarda DASK, devreye girerek, deprem dışındaki doğal afetlerde de sigorta teminatı verebilecek. Ayrıca sigorta şirketlerinden deprem dışındaki doğal afetler için konutunuza sigorta teminatı da alabilirsiniz.
 
ZDS yaptırmak büyük bir depremde devletin yapacağı konut yardımından yararlanmama engel mi?
Engel değil. Sigortası olanlar da devletin yaptığı afet konutlarından hak sahibi olabiliyor. Sigorta yaptırmak devletin yapacağı afet yardımlarından yararlanmaya hiçbir şekilde engel teşkil etmiyor. Ayrıca uygulamaya giren yeni Afet Sigortaları Yasasına göre zorunlu deprem sigortası olmayanlar devletin afet yardımlarından yararlanamayacak.
 
ZDS'nin primleri sigorta şirketinden şirketine farklılık gösteriyor mu?
Sigortanın primleri sigorta şirketinden şirketine ya da acenteden acenteye farklılık göstermez. Primler, Hazine Müsteşarlığı tarafından sigortanın tarife ve talimatlarına göre belirlenir ve bu belirlenen primleri tüm sigorta şirketleri ve acenteleri aynen uygulamak zorundadır.
 
ZDS'yi nasıl yaptırabilirim?
Sigorta şirketlerine veya acentelerine ya da banka şubelerine giderek, konutunuzun bilgilerini beyan ederek sigortayı yaptırabilirsiniz.
 
DASK, konutumdaki hasarı ne kadar zamanda öder?
Hasar tutarının kesinleşmesi ve gerekli evrakların tamamlanmasından soma DASK, 1 ay içinde sigortalılara hasarı ödüyor.
 
Depremde konutum hasar görürse DASK meydana gelen hasarın tamamını öder mi?
Poliçede yazan sigorta teminatının yüzde 2'si muafiyet olarak uygulandıktan sonra geri kalan hasarın tamamı DASK tarafından sigortalıya ödenir. Örneğin, poliçede teminat tutarı 80 bin TL ise ve olası bir depremde oluşan hasar 30 bin TL ise, muafiyete bedeli 1,600 TL düşüldükten soma 28.400 TL sigortalıya ödenir.

Paylaş:

EMLAK GÜNDEMİ