2015 Dekorasyonda, Malzemelerin Farklı İşlevlerde Entegre Edildiği Bir Yıl Olacak

Gönye Proje Tasarım, 2015 yılında ev dekorasyonuna hakim olması beklenen yeni trendleri açıkladı.
2015 Dekorasyonda,  Malzemelerin Farklı İşlevlerde Entegre Edildiği Bir Yıl Olacak

Buna göre 2015, tek bir malzemenin bir bütünlük içinde farklı işlevlere entegre edildiği bir yıl olacak. Çevreci tasarımların öne çıktığını göreceğiz. Ayrıca duvarları, alışılmadık büyüklükte tablo ve aynalar süsleyecek.

Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerinin büyük ölçekli projelerinde konut ve ofislerin iç mimari tasarım ve uygulamalarına imza atan ve bu yönüyle binlerce kişinin dekorasyon tercihlerine yön veren Gönye Proje Tasarım, 2015’te ev dekorasyonunda öne çıkması beklenen trendleri açıkladı.

2015’te bizleri, bir tuval gibi oluşturulan, tek bir malzemenin tasarımın çeşitli unsurlarında bütünlük içerisinde kullanıldığı mekanlar bekliyor. Bu stil, tasarımda güçlü bir minimalizm etkisi yaratıyor. Kişisel tarzı yansıtmak içinse, ortaya çıkan bu bütüncül etkiye ikonik parçalar ekleniyor. Zeminden tezgah ve duvarlara tüm alanlarda tek malzeme kullanılıyor, yataklar da duvarlarla bütünleşik bir anlayışla yerleştiriliyor.

2015’te yeni lüks kavramının, çevreci tasarımlarla yorumlanmış somut örneklerini göreceğiz. Duvarlarda alışılmamış büyüklükte tablolar ve aynalar yer alacak. Multimedya sistemlerinin dekorasyona entegre edilmesi de öne çıkan uygulamalardan biri olacak. Örneğin, duvarda alışılmış televizyon üniteleri yerine tüm duvarı kaplayan, televizyonun duvar kaplamasına entegre edildiği tasarımlar göreceğiz.

Gönye’nin kurucu ortağı Mimar Yelin Evcen, akrilik ve kuvars malzemenin banyolarda kullanılmaya devam edeceğini söylüyor. Evcen diğer detayları şöyle anlatıyor: “Duşlar ayrı bir bölüm olarak tasarlanmayıp, banyoyla bütünleşecek. Beyaz duvarların yerini ise grinin tonları alacak. Gri, 2015’in en gözde nötr rengi olacak çünkü arka plan olarak harika bir etki yaratıyor.”

2015 yılında yatak odalarında da malzemelerin, tasarımın bütününde kullanılması yaklaşımı ön plana çıkıyor. Özellikle yatak başlıkları yerine yatağın duvar ile birlikte tasarlanması bu yılın en ilgi çekici yaklaşımı olacak. Dekorasyonda içi ışıklı cam kapaklı şeffaf dolaplar tercih edilecek. Klasik beyaz ve krem tonları da yatak odalarına huzur verici bir görünüş katmak için kullanılacak. Çok büyük boy aynaları, yatak odalarının vazgeçilmezi haline gelecek.

2015, Marsala Yılı Olacak

Gönye’nin diğer kurucu ortağı İç Mimar Gönül Ardal da 2015’in favori rengini şöyle açıklıyor: “Her yıl bir rengi ön plana çıkartarak modaya öncülük eden Pantone, 2015 için kırmızı şarap ve kızıl kahveye çalan tarçın tonlarındaki marsala rengini seçti. Marsala, modadan kozmetiğe, dekorasyondan ambalajlara kadar her tür tasarımda bu senenin trendlerini belirleyecek. Seçimleri tüm tasarım dünyası tarafından yakından takip edilen uluslararası renk otoritesine göre marsala, zihin, beden ve ruhu zenginleştirici etkiye sahip bir renk. Salonlarda marsalanın mavi gibi soğuk tonlarla kombinlendiğini göreceğiz. Dekorasyonda öne çıkan diğer bir renk ise zeytin yeşili olacak.”

Genel olarak, renk seçimini yaparken, evde bir denge yaratacak renklerin tercih edilmesi önemli. İstediğiniz bir renk paletini seçip, daha sonra mobilya ve diğer aksesuarlarda, daha gösterişli ve cesur renklere sahip ikonik parçalar kullanmak doğru olacaktır. Kırlent yastıklar kolayca değiştirilebildiğinden, moda renklerin ve desenlerin rahatça kullanılabileceği dekoratif parçalar olmaya devam edecekler.

Mobilyada 80’lerin sonlarına kadar kullanılan masif ahşabı sıkça göreceğiz. Rüstik bir etki yaratacak bu mobilyaları geçmişten günümüze uyarlarken, doğal renklerinde ve natürel cilalarla kullanmayı tercih edeceğiz.

Öte yandan, yeni yılda duvarları, görmeye alışık olduklarımızdan çok daha büyük tablolar süsleyecek. Tablolar, odalara karakter katacak. Evin dekorasyonunda kullanılan tüm unsurlarda çevre dostu malzemeler baskın olacak. Yastık, kanepe, koltuk gibi eşyalarda hayvan resimlerini daha fazla göreceğiz. Aynı odada hem rüstik hem çağdaş hem de geleneksel tarz bir arada bulunacak. Bunun yanı sıra ikat desen de özellikle mavi tonlarda sıkça karşımıza çıkacak.

2015’te tek bir trend olmayacak. Modada ve müzikteki gibi, günümüze uyarlanmış detaylara sahip birçok farklı tarzın bir arada kullanıldığını göreceğiz. Evlerdeki bu tarz çeşitliliği, görsel olarak otel lobilerini anımsatıyor. Tüm bu öne çıkan uygulamalar, kişilerin kendi tarzını yansıtabileceği özgün dekorasyonlar ortaya çıkaracak. Modada olduğu gibi dekorasyonda da vazgeçilmez klasik parçalar yerlerini koruyacak. Yüzyıllara damgasını vuran şapkalı abajurlar gibi.


DİĞER HABERLER