Asansör Masrafları Kime Aittir?

Uzun yıllardır şehir hayatının vazgeçilmezi olan asansörler, periyodik olarak bakım yapılması gereken mekanizmalardır
Asansör Masrafları Kime Aittir?

Uzun yıllardır şehir hayatının vazgeçilmezi olan asansörler, periyodik olarak bakım yapılması gereken mekanizmalardır. Asansör masraflarını ise zemin katta oturan ve asansörü kullanmayanlar dahil, ister kiracı ister ev sahibi olsun, aylık aidatlarla ödenir.

Asansör masrafları nasıl ödenir?

Özellikle yüksek binalarda arızalanan asansörler yaşlı, çocuk ve hasta kişiler için günlük yaşamın zorlaşmasına sebbiyet verecektir. Bu sebeple 2016 yılında yürürlüğe giren asansör yönetmeliği ile asansörler, kontrol altında tutularak düzenli olarak kontrolleri yapılan mekanizmalardır. Asansörlerin sorunsuz bir şekilde kullanılması için ilk kurulum tarihinden itibaren bir yıl sonra sorun yaşanmıyor bile olsa kontrol ve bakımı yapılır. Bir yıldan sonraki yıllarda ise yılda en az bir kez bina sorumlusu tarafından bakım ve kontrolü yaptırılır. Düzenli aralıklarla yaptırılan bakım nedeniyle ortaya çıkan asansör masrafları, binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak, arsa sahibi tarafından ise demirbaş gideri olarak ödenir.

Bölünme durumu nasıl gerçekleşir?

Apartmanlarda ortak kullanılan asansör masrafları da binanın boyanması, arızalanan güneş enerji sisteminin bozulması gibi ortak ihtiyaçlardaki gibi binada oturanlar tarafından ödenir. Zemin katta oturan, asansörü kullanmayan kişiler de ister kiracı ister daire sahibi olsun, asansör masraflarına katılır. Apartmanlarda yapılacak ortak kullanım alanlarındaki değişiklikler, apartman sakinlerinin oy birliğini gerektirir. Asansör bakımı ve arıza durumunda ödenen onarım ücreti de eşit bölünerek ödenir. Ev sahibi de burada eşit miktarda ödeme yapmakla yükümlüdür. Örneğin iki dairesi olan bir mülk sahibi, bu durumda apartman giderleri söz konusu olduğunda iki kat ödeme yapar.

Hangi binalarda asansör mutlaka olmalıdır?

2013 yılında yürürlğe giren Yeni İmar Yasası gereği, zemin kat ile beraber 4 kattan fazla olan binalarda asansör yapılabilir. 3 katlı binalarda ise asansör boşluğu bırakılır ve bina sahibi dilerse 3 katlı binalara da asansör yaptırabilir. İş hanı gibi halka açık kullanım alanı olan binalarda, kullanılabilir kat alanı 800 metrekare ve kat sayısı 3’ten fazla ise asansör yapılması zorunludur. Çok yüksek katlı binalarda kat sayısı 10’dan fazla ise çift asansör yapılır.

Asansörlerde bulunması gereken özellikler nelerdir?

Tüm asansörler, yukarıdaki yönetmelikler çerçevesinde ve Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun yapılır. Konut olarak kullanılan binalarda daire sayısı 12’den yüksekse, asansörün alanının 2,50 metrekare olması, elle açılan asansör kapıları için ayrıca güvenlik içi otomatik kapı yapılması gerekir. Kat sayısı 10’dan büyük olan binalardaki çift asansörün biri insan, diğeri ise hem insan hem de yük taşımaya uyumlu olarak yapılır. Asansörün kullanımına ve türüne bağlı olarak asansör masrafları da değişiklik gösterebilir.

Milliyet


Paylaş:

Haberler