Ayşe Fügen Arda'dan Robot Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmaya hazır mısınız?

Ayşe Fügen Arda Robot Gayrimenkul Danışmanı Olmak hakkında konuştu.
Ayşe Fügen Arda'dan Robot Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmaya hazır mısınız?

Ayşe Fügen Arda Robot Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmak hakkında,

"Teknolojinin hızına yetişilemeyen gelişmesiyle birlikte gayrimenkul sektörü önemli bir eşiğe gelmiş durumda. Global bazda teknolojik gelişmelerin, sosyolojik araştırmaların ve yeni pazarlama stratejilerinin oluşması sektörde artık veri ve analizinin güçlendiği bir çağı başlatttı. Peki gayrimenkul danışmanı bu teknolojiye nasıl adapte olacak, nasıl kullanacak ve en önemlisi de gerçekten bir gün bu teknoloji onun yerini alabilecek mi?

Yapılan araştırmalar büyük gayrimenkul şirketlerinin ve danışmanlarının halihazırda bu teknolojik devrime hazırlandığını ve birçoğunun da ayak uydurmaya başladığını gösteriyor. KPMG’nin 36 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, önemli gayrimenkul danışmanlarının %86’sı dijital ve teknolojik yeniliği fırsat olarak görüyor ve halihazırdaki işlerini bu sistemlere adapte ediyor. Yine araştırma sonuçlarına göre gayrimenkulde teknolojiyi kullanma konusunda ABD ve Asya Pasifik ülkeleri, Avrupa ve Türkiye’nin bir hayli ilerisinde yer alıyor. Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olduğu düşünülüyor.

Dijital çağın bizlere sunduğu en büyük yenilik devasa boyuttaki verilere kolayca ulaşma ve bunları analiz ederek işleme yeniliği oldu. Gayrimenkul sektöründe de inanılmaz derecede fazla veri bulunuyor. Bu veriler yalnızca gayrimenkulle ilgili değil, artık müşteri verileri de oldukça önemli. Sosyolojik verilerin gayrimenkulde ne kadar önemli olduğu tüm araştırmalarda kanıtlanmış durumda. Tüm bu verilerin doğru analizi, geleceğin yatırım stratejilerini de belirliyor. Çünkü bu analizlerden çıkan sonuçlar müşterilerin değişen ihtiyaçlarına hızlı yanıt veriyor ve oluşabilecek sorunları da önceden görebilmeyi sağlıyor. Yatırım analizleri sayesinde danışman-müşteri arasında oluşan organik bağ iyi bir yatırım ortaklığına da dönüşebiliyor. Bu veri işleme mekanizmasını şöyle düşünebiliriz; trafik durumu, çevredeki sosyal tesislere, hastanelere, önemli noktalara ulaşım süresi, güncel arsa fiyatları, çevredeki rakipler, müşterilerin sosyolojik yapısı, istekleri ve daha birçok verinin aynı anda analiz edilmesine yarayan sistemler doğru yatırım fırsatlarını oluşturabilecek. İşlenen bu bilgiler yatırım fırsatı yaratmanın yanında müşteri hizmetlerinin de gelişmesini sağlayacak.

Ortaya çıkan tüm bu veriler daha uzun bir süre gayrimenkul danışmanının eleğinden geçmek zorunda. Niye daha uzun bir süre? Çünkü yapay zekâ gibi bir gerçek de var. Belki de bir süre sonra birçok sektörde olduğu gibi yapay zekâ her şeyi kendi yapacak ve müşteriyle bile iletişimi de o kuracak. Şimdilik bu noktaya gelene kadar biraz zaman var gözüküyor. Yine o noktada dahi duygusal mekanizmanın işleyeceğini, gayrimenkul danışmanının tamamen göz ardı edilemeyeceğini düşünüyorum.

İşin dijital reklam boyutunda da aynı mantık işliyor. Bugün dijital ortamda bir reklam verirken, kullanılan platformlar milyonlarca kişiden oluşan istatistiki verileri önünüze getiriyor ve bunu istediğiniz kriterlere göre ayarlayabiliyorsunuz. Bu noktada gayrimenkul danışmanının bilgi ve deneyimi bu mekanizmanın faydaları yönünden artı ve eksilerini belirliyor. İki kişi bir reklamı aynı kitleye yaptığında dönüşümleri de farklı olabiliyor. Burada çoğu zaman sizin mekanizmanın verilerini nasıl değerlendirdiğiniz ve kullandığınız önemli hale geliyor.

Sonuç olarak şu an geleneksel şirketler dijital dünyada ayakta kalmaya çalışıyor. Ancak, bugün kesin olarak, bunun eski sistemlerle gerçekleşmesinin bir yolu yok. Değişen müşteri ihtiyaçlarına cevap veremeyenler yakın bir zaman içerisinde sektörden silinip gidecektir. Çünkü artık sistem müşteri ve teknoloji odaklı ilerliyor. Hayatta ve ayakta kalmak isteyen gayrimenkul danışmanların kültürel ve teknolojik bir dönüşüm geçirmeleri ve ortadaki bu nimetlerin farkına varmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.


Paylaş:

Yapı ve Sektörel Haberler