Bankalar Tüketici Kanunu’nu İhlal Ediyor, Ceza Kesilmiyor!

Türkiye’deki 47 bankanın 30’u Tüketici Kanunu’na aykırı hareket ediyor, ancak ceza kesilmiyor.
Bankalar Tüketici Kanunu’nu İhlal Ediyor, Ceza Kesilmiyor!

Tüketicilerin bankalara açtığı dava sayısı ise her yıl yaklaşık %25 artış gösteriyor.Türkiye Bankalar Birliği (TBB) rakamlarına göre Türkiye’de 47 banka bulunuyor. Bunların 13’ü yatırım ve kalkınma, 34’ü ise mevduat bankası. Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı’nın yaptığı son açıklamaya göre 34 mevduat bankasının 30’u Tüketici Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle denetleniyor. Ancak bu denetlemelerin ceza vermek için değil, bankalara rehberlik edebilmek için gerçekleştirildiği açıklandı.

Avukat Cevat Kazma’ya göre ise Tüketici Kanunu’na muhalefet eden bankaların cezalandırılması gerekiyor. Avukat Cevat Kazma, “Ortada bir kanun var ise buna uyulması gerekiyor. Bankalar tek bir kişiye değil, birçok kişiye hizmet veriyor. Dolayısıyla yapılan kanun ihlali birçok tüketiciyi etkiliyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de tüketicilerin en çok bankalar ile problem yaşadığının altını çizen Cevat Kazma, Tüketici Hakem Heyetleri, Tüketici Mahkemeleri ve Yargıtay’ın tüketici davalarına bakan dairelerinde inanılmaz yoğunlukların yaşandığını söyledi. Bankalara tüketiciler tarafından açılan dava sayısında da her yıl yaklaşık %25 artış olduğunu ifade etti.

BDDK Dosya Masrafı için Devreye Girmeli!

Tüketiciler ile bankalar arasındaki dava konularının başında kredi dosya masraflarının iadesi geliyor. Cevat Kazma, bu konuda Yargıtay’ın vermiş olduğu emsal bir karar olduğunu hatırlatarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bir genelge yayınlaması gerektiğini, tüketicilerin de dava açmasına gerek kalmadan bankalardan bu ödemeleri alabilmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Böylelikle tüketici dava dosyalarında önemli oranda azalma yaşanacağını, tüketicilerin diğer problemleriyle de ilgilenilebileceğini belirtti.

Şirketlerden Alınan Masraf Sayısı 100’e yaklaştı!

Son zamanlarda bireysel tüketiciler kadar kurumların da bankalar ile sorunlar yaşamaya başladığını belirten Cevat Kazma, şirket hesaplarından farklı isimler altında 100’e yakın masraf alındığını ve bu masrafların bir çoğunun Yargıtay’ın geçtiğimiz aylarda verdiği karar ile geri alınmasının mümkün olduğunu söyledi.


DİĞER HABERLER