Barış Dumankaya sektörü değerlendirdi

Barış Dumankaya, inşaat sektöründe ekonomik göstergelerde tüketici güveni sağlanması gerektiğini belirtti.
Barış Dumankaya sektörü değerlendirdi

Türkiye ekonomisinin en hızlı lokomotifi olan inşaat sektörü 2015 yılında önemli gelişmelere sahne oldu. Yılın ilk aylarında yoğun bir gündeme sahip inşaat sektörünün mevcut durumunu değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, İnşaat sektöründe tüketici güven endeksinin önemli bir parametre olduğunu belirtti ve ekonomik göstergelerin düzelmesi için faiz artışının gerekli olduğunu söyledi. Dumankaya sözlerine şöyle devam etti: “Gayrimenkul geliştiriciler olarak satışlarımızın büyük çoğunluğunu konut kredileri ile gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple de faiz oranlarının düşmesi sektör olarak her zaman tercih ettiğimiz bir durum. Ama bugün içinde bulunduğumuz konjonktürde faizlerin kesinlikle yükselmesi gerekiyor.”

“Bizim ülkemizde döviz kurlarının yükselmesi kriz algısını tetikler. Bu geçmiş yıllarda da yakından deneyimlediğimiz bir durum. Tüketiciler döviz fiyatlarındaki artışın duracağına inanırlarsa ellerindeki dövizi bozdurup ev araba gibi emtia alımları gerçekleştirirler. Ama dövizin daha yükseleceğini düşünen tüketici, tıpkı şu anda olduğu gibi elindeki dövizi bekletiyor ve alımlarını biraz daha öteliyor. Bu sebeple dövizin sabitlenmesi ve ekonomik göstergelerin toparlanabilmesi için faizin yükseltilmesi çok önemli.”

Firmaların kârları Hazine’de bekliyor

Barış Dumankaya yaptığı değerlendirmede KDV indirimleri konusuna da değindi ve şu açıklamaları yaptı: “Sektörde KDV iadeleri konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Sektörün KDV iadeleri o kadar büyük boyutlara ulaştı ki içeride bekleyen KDV geri ödemeleri ile her şirketin yeni bir proje geliştirmesi söz konusu. Sektörde kar marjları yüzde 8 ila yüzde 15 arasında. Ama KDV’den dolayı yüzde 17 alacağımız 2, 2.5 sene devletin kasasında duruyor. Yani bütün kazancımız devletin kasasında bekliyor. Devlet inşaat sektörüne destek vermek istiyorsa öncelikle KDV iadesinde bir takım kolaylıklar sağlanmalı.”

İç talebin canlanması gerekir

İç talep olmadan bir sektörün gelişmesinin mümkün olmadığını belirten Dumankaya sözlerini şöyle noktaladı. “Yabancı satışı geçtiğimiz yılda iç talepte yaşanan daralmayı sübvanse etti. Projelerimizde yabancıya satış oranımız yüzde 15’lerden yüzde 30’lara çıktı. Bunun da artmasını bekliyoruz. Ama iç talep olmadan sektörün canlanması mümkün değil. Ama iç talebin artması için de mutlaka bir takım teşvikler gerekiyor.”

 

 

 

 


DİĞER HABERLER