Bosch’tan ağa bağlı bir dünya için akıllı çözümler

Konya’nın en fazla konut üreten şirketi Seha Yapı, hem ev sahibi olmak isteyen birçok aile hem de yatırım yapmak isteyenler için özel bir kampanya başlattı.
Bosch’tan ağa bağlı bir dünya için akıllı çözümler

Bosch, daha rahat, güvenli, verimli ve akıllı yaşam için sunduğu teknolojilerini Las Vegas’ta düzenlenen Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) tanıttı.
Bosch’un “akıllı yaşam” çözümleri arasında enerji çözümlerinden otonom sürüşe, akıllı şehirlerden ev aletlerine kadar birçok alan bulunuyor.
„Bosch, 2015 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 75’inin internet erişimine sahip olacağını öngörüyor.
“Nesnelerin İnterneti” tüm cihaz ve sistemlerin birbiriyle konuşmasına olanak tanıyor.
Bosch, otonom sürüş ile konforun yanında “sıfır kaza”yı hedefliyor.

Dünya artık ağa bağlı bir hale geliyor. Yaşam için teknoloji üreten Bosch, Nesnelerin İnterneti yolundaki gelişmelere yön veriyor. Bosch tarafından, daha rahat, verimli ve güvenli bir yaşam için geliştirilen çözümler, 2015 Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) görücüye çıkıyor. Bosch, akıllı bina ve mobilite başlıkları altında, akıllı sensörlerden enerji çözümlerine, eMobilite’den otonom sürüşe, akıllı şehirlere, termoteknoloji ve ev aletlerine kadar günlük yaşamın içerisinde yer alan “ağa bağlı” çözümleri sunuyor.

Bosch Grubu basın toplantısında konuşan Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Werner Struth, Bosch’un mobilite sektörü için odak alanı otonom. Bu hedefimizle  yaralanmanın olmadığı ve nihayetinde, kazanın olmadığı bir geleceği amaçlıyoruz. Bosch’un otonom sürüş fonksiyonlarını geliştirmeye yatırım yapmasının sebeplerinden biri de bu” dedi.

2015’te 6 milyar nesne internete bağlı olacak

Bosch, 2015 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 75’inin internet erişimine sahip olacağını öngörüyor. Aynı zamanda, 6 milyar nesnenin de internete bağlı olması bekleniyor. Bosch, nesnelerin internet üzerinden birbirine bağlanması söz konusu olduğunda kilit bir teknoloji olan mikroelektromekanik sensörler (MEMS) alanında küresel pazar lideri konumunda. Bugün, dünyadaki her iki akıllı telefonun birinde Bosch sensörleri bulunuyor.

Geçen yılki CES’te, Bosch çevresel sensör teknolojisinde dünyada bir ilke imza atarak basınç, nem ve sıcaklık sensörlerini tek bir kasa içinde birleştiren entegre bir üniteyi görücüye çıkarttı. Bosch, geleneği sürdürerek bugün çevresel algılamada bir sonraki adım olan BME680 Gaz Sensörü’nün çıkışını duyuruyor.  Bu, 3 x 3 mm bir kutu içinde dünyanın ilk karma sensörü olarak gaz, sıcaklık, nem ve basıncı ölçüyor.

Güvenlikten ısınmaya akıllı binalar: Enerji ve ısı tek merkezden yönetiliyor

Bu gelişme, diğer tüm sektörleri olduğu kadar enerji ve bina teknolojisi pazarını da etkiliyor. Temel uzmanlık alanlarından biri enerji dönüşümü olan Bosch, konut ve ticari bina sahiplerine teknoloji ve hizmeti bir araya getiren paketler sunuyor. Bosch çözümleri, enerji–ısı üretim ve tüketimini akıllı şekilde birbirine bağlayarak merkezden yönetilir hale getiriyor. Böylelikle enerji ve kaynakların daha etkin şekilde kullanılması sağlanıyor. Bosch, bugüne kadar satmış olduğu 50 bin ağa bağlı ısıtma sistemi ile bu alanda öncü rol oynuyor.

Bosch, ısı sistemlerini akıllı telefon üzerinden kontrol etme imkânı sunan uygulamasıyla da dikkat çekiyor. Kullanıcılar bu uygulama ile evde, ofiste ya da tatildeyken ısıtma ve sıcak su kontrolünü yapabiliyor. Uygulama aynı zamanda hem ısıtma, hem de sıcak su için harcanan enerjiyle ilgili verileri sağlayarak kullanıcıların fatura yönetmesine de imkân sağlıyor.

Bosch, bağlanabilirliği ısı pompasına da taşıyor ve fotovoltaik sistem kullanarak kullanıcıların evlerinde kendi başlarına güneş enerjisinden ürettikleri elektriğin büyük miktarını tüketmelerine imkân tanıyor. Bu da, tüketicilere enerji tasarrufunun yanı sıra maliyet tasarrufu sağlıyor. Bu enerji sistemine Bosch Power Tec BPT-S 5 Hybrid depolamanın entegre edilmesiyle, hava bulutlu ya da karanlık olduğunda bile depolama sistemi ısı pompasına güvenilir şekilde elektrik sağlamaya devam ediyor.

Ev ve küçük işletmelere güvenlik

Nesnelerin İnterneti sayesinde binalardaki cihaz ve sistemlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan Bosch, güvenlik kamerası segmentindeki satışlarının yarısından fazlasını internet erişimli kameralarla gerçekleştiriyor.

Ev ve küçük işletmelere ekstra güvenlik sağlayan Bosch, akıllı güvenlik sistemleri ile mobil cihazlar üzerinden kamera kontrollerine, canlı ve yüksek kaliteli video akışlarına her yerden, her zaman erişim olanağı sağlıyor. CES’te görücüye çıkan B serisi hırsız alarm panelleri ise konut ve küçük ölçekli işletmelerin güvenliğinin rahat şekilde izlenmesini, akıllı telefon ve tabletler üzerinden yönetilmesini sağlıyor. Sistem bina içerisinde bulunan tüm odaların ayrı ayrı kontrolünü sağladığı gibi, açık kapı, pencere kontrolü yapıyor, mobil cihazlardan da ayarlanabilen “dışarıda” moduyla aydınlatmadan ısıtma sistemine kadar tüm birimlerde enerji kısma ya da kapatma yapabiliyor.

Akıllı ev için açık yazılım

Bir evin akıllı olması için, evdeki tüm alet ve sistemlerin hem birbirleriyle, hem de akıllı tablet ve telefonlarla konuşabilmesi gerektiğinden yola çıkan Bosch, ABB ve CISCO ile akıllı ev cihaz ve uygulamalarına yönelik bir açık yazılım platformu geliştirip işletmek için ortak bir girişim kuruyor. Bu platforma cihaz elektroniği üreticileri, ev otomasyonu tedarikçileri ve hizmet sağlayıcıların katılması bekleniyor.

Home Connect uygulaması farklı markalardan ev cihazlarını da birbirine bağlıyor

Bosch, tek bir uygulama üzerinden farklı markalardan çeşitli ev aletlerinin kontrol edilmesine ve birçok özelliğin kullanılmasına imkân veren eşsiz bir çözüm sunuyor. Buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi gibi ev aletleri, bu sistem ile donatılarak ilk kez bir ağa bağlanıyor. Sistem, büyüyen bir hizmet yelpazesini içine almak için dönüşümünü sürdürecek bir açık platform olarak tasarlandı.

Otomobiller akıllandı, konfor ve güvenlik arttı

Internetin birçok sektör gibi otomotiv sektöründe yaptığı devrim de CES Fuarı’nda sergileniyor. Her türlü akıllı çözümü fiziki olarak mümkün kılan “Bağlanabilirlik Kontrol Ünitesi”, esnek bir şekilde kullanılabilen modüler yazılım paketi “Bosch Software Innovations”, araç içi “Göstergeden  Arıza Teşhisi Sistemi (OBD)” ve kaza durumunu tespit ederek otomatik olarak Bosch İletişim Sistemi’ne bilgi aktaran “Acil Arama Sistemi”bu teknolojiler arasında yer alıyor.

CES Fuarında bulunan Akıllı Taşıt Pazaryeri’nde “Bosch Yoğun Trafik Destek Sistemi”nin bulunduğu kendi şeridinde fren, gaz ve direksiyonu tamamen otomatik olarak kullanan araç test edilebilirken, teknoloji meraklıları Bosch’un çeşitli çevre algılama teknolojilerinin yanı sıra eBike’lardan eScooter (elektrikli mobilet)’lara ve hibrit ve tam elektrikli taşıtlara kadar uzanan manifold elektromobilite çözümleri hakkında bilgileri CES’te bulunan Akıllı Taşıt Pazarı’nda edinebiliyorlar.

Yaratıcı ve fonksiyonel amaçlar için 3D yazıcı

Bosch’un Dremel markası, pazardaki en kullanıcı dostu 3D baskı deneyimi olan Dremel 3D Idea Builder’ı sunuyor. Bu, markanın çok yönlü alet sistemleri portföyüne yeni bir boyut ekliyor. Idea Builder, son kullanıcıya Dremel Uzmanları’nın desteği ve koçluğu ile kendi fikirlerini geliştirmesi için ilham ve güç vermek üzere Dremel tarafından tasarlanan bir diğer yüksek kaliteli ve kullanımı kolay alet. Autodesk ile gerçekleştirilen bir stratejik ortaklık yoluyla, Dremel baskıya hazır ücretsiz 3D modeller ve basit tasarım araçları sunarken kullanıcılara üretim süreci boyunca rehberlik sunmak için Dremel3D.com üzerinde yeni tasarım araçları sunmaya da devam edecek.


DİĞER HABERLER