ETADER, CNR Energy İstanbul Fuarı’nda

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), enerji sektörünün buluştuğu CNR Energy İstanbul Fuarı’na katıldı. Fuar çerçevesinde düzenlenen konferansta söz alan ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk enerji tasarrufu konusunda önemli mesajlar verdi.
ETADER, CNR Energy İstanbul Fuarı’nda

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), 19-21 Mart tarihleri arasında düzenlenen ve enerji sektörünün kalbinin attığı CNR Energy İstanbul Fuarı’na katıldı. Fuar kapsamında düzenlenen konferansın açılış konuşmaları Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından gerçekleştirildi. “Dünya, AB ve Türkiye Enerji Sektörü ile İlgili Genel Durum Değerlendirmeleri” paneline katılan ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk, Türkiye Enerji Sektörüne dair önemli mesajlar verdi.

“Kullandığın Kadar Öde” sistemi vatandaşın yüzünü güldürüyor

CNR Energy İstanbul Fuarı’nın açılış konuşmalarının ardından düzenlenen “Dünya, AB ve Türkiye Enerji Sektörü ile İlgili Genel Durum Değerlendirmeleri” panelinde konuşan Yavuztürk; 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Yasası ve ilgili yönetmelikler gereği kanunen 1 Mayıs 2012 tarihi itibarıyla zorunlu kılınan, merkezi sistem ile ısınan, tüm eski veya yeni binalarda, ısı tüketiminin ölçümü, sıcaklık kontrol ekipmanları ve ‘Kullandığın Kadar Öde’ sistemi hakkında bilgi verdi. Sistemin vatandaşa ve ülke ekonomisine faydalarını aktaran Yavuztürk, dairelerde ısı tüketiminin, Isı Pay Ölçerler veya Isı Sayaçları ile ölçülmesi ve daire ısısının kontrolü için radyatörlerde termostatik radyatör vanaları kullanılmasıyla daire sakininin tüketimine göre ısı parası ödediğini; sonuç olarak tüketicilerin gereksiz ısıyı israf etmek yerine tasarruf ettiğini belirtti. “Kullandığın Kadar Öde” sistemine geçen bir dairenin, yaklaşık olarak yılda 600 TL civarında tasarruf ettiğini vurgulayan Yavuztürk, doğalgaz tüketiminin bina bazında ortalama %27,5 düştüğünü, sistemin uygulandığı binalarda ise toplamda yaklaşık 240 Milyon TL doğalgaz tasarrufu elde edildiğini sözlerine ekledi.

Kanuni zorunluluğa rağmen, ısı ölçümü ve gider paylaşım sistemini kullanan daire sayısının sadece 400 Bin civarında olduğunu belirten Yavuztürk; bilinçli ısı tüketiminin, merkezi sistem ile ısınan bir dairede oturan daire sakininin senelik yaklaşık 600 TL civarında tasarruf elde etmesini sağladığını belirtti.

Isı Ölçümü ve Gider Paylaşım Sistemiyle 1.2 milyar TL enerji tasarrufu sağlanacak

Ülkemizde yaklaşık 2 milyon konutun merkezi ısıtma sistemi ile ısındığına ifade eden Yavuztürk, “Devletimiz, merkezi sistemle ısınan dairelerdeki tüketicileri bilinçlendirerek yılda 1.2 Milyar TL enerji tasarrufu elde edebilir.” diyerek, “Kullandığın Kadar Öde” sisteminin milli servet üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı.

“Kullandığın Kadar Öde” sistemiyle CO2 emisyonu 95 milyon ton azalabilir

“Kullandığın Kadar Öde” sisteminin bütçeye sağladığı faydalar kadar çevreye de yarar sağladığını belirten Zafer Yavuztürk, Almanya Dresden Üniversitesi’nde enerji tasarrufu ile ilgili yapılan bir araştırmayı örnek göstererek 320.000 binanın ve 3.3 Milyon dairenin incelendiğini ve eski tip verimsiz cihazların yerine enerji verimli cihazların kullanımının büyük faydalar sağladığı, Isı Gider Paylaşımı yapılmasının daha da iyi sonuçlar getirdiğinin gözlemlendiğini belirtti. 1981-2012 yılları arasında enerji tasarruflu çözümlerle CO2 emisyonunun 348 Milyon ton azaltıldığını vurgulayan Yavuztürk; 2020’ye kadar CO2 emisyonunun sadece “Kullandığın Kadar Öde” yöntemiyle 95 Milyon ton daha da azaltılabileceğini sözlerine ekledi.


DİĞER HABERLER