Faizlerdeki artış gayrimenkul satışını düşürdü

TUİK’in bugün yayınladığı konut satış istatistiklerini yorumlayan Keller Williams Türkiye Başkanı Emre Erol, yabancıların ilgisinin artmasını kaliteli gayrimenkul stoğundaki artış, yüksek getiri oranları ve mütekabiliyet yasasındaki değişikliklere bağladı.
Faizlerdeki artış gayrimenkul satışını düşürdü
 
Erol, ikinci el konut satışlarındaki artışı mevsimsel  hareketliliğe bağlıyor.  
 
Keller Williams Türkiye Kurucu Ortağı ve Başkanı Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) yayınladığı Nisan 2014 Konut Satış İstatistiklerini değerlendirdi. Erol, yabancıların Türkiye’ye olan ilgisinin son aylarda giderek artığını belirtti. Yabancılara 2014 yılı mart ayında bin 362 konut satışı gerçekleşirken nisan ayında bu rakam bin 554’e çıktı.
 
Yabancı ivmesi giderek büyüyecek
 
Yabancıların Türkiye gayrimenkul piyasasına olan talebinin 2014’ün ilk çeyreğine oranla artış gösterdiğini belirten Erol, yabancılara geçen ay yapılan 1.554 adet konut satışını son yıllarda İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dünyada artan popüleritesi,  mütekabiliyet yasasındaki değişiklikler, kaliteli gayrimenkul stoğundaki artış ve yüksek getiri oranlarına bağladı. Erol,  yakalanan ivmenin artarak devam edeceğine inanıyor. 
 
İkinci el konut satışlarında mevsimsel etki
 
Yerel piyasada 2014 mart ayında 87.617 konut satış işlemi gerçekleşirken, nisan ayında bu rakam 83 bin 610’a indi. Buna karşın ikinci el konut piyasasında artış gözlemlendi. 2014 nisan ayı satış rakamlarına bakıldığında 46 bin 55 ikinci el konut satışı gerçekleşti. Mevsimsel olarak  gayrimenkulün hareketli olduğu nisan ayında ikinci el konut satışlarının artmasının son derece normal olduğunu belirten Erol, genel anlamda satış işlemlerinin düşmesini ise faizlerdeki artış ve finansman maliyetlerine bağlı olarak yatırımcı tercihindeki değişime ve ‘bekle-gör’ durumuna bağlıyor.
 
Emre Erol, “REIDIN’in yayınlamış olduğu konut endeksine göre ise 2014 nisan ayında mart ayına oranla yüzde 1.03 oranında; 2013 nisan ayına oranla yüzde 13.80 oranında artış gerçekleştiğini görüyoruz.  Bu verilerin işlem sayısı üzerinde etkili olabileceğini, ancak fiyat artışının uzun dönemde Türkiye gayrimenkul geleceği için iyi bir sinyal olduğu düşüncesindeyim” şeklinde konuştu.
 
Binanın yaşı ve zemin etüdüne dikkat
 
Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan depremin ülkemizde kaçınılmaz bir gerçek olduğunu hatırlatan Erol, ülkemizdeki ikinci el konut stoğundaki kalite ve yasal altyapının düşük olmasının mevcut stoktaki dönüşümü etkilediğine işaret etti. Satın alımlarda konut sahiplerinin daha sonra herhangi bir sorun yaşamamaları ve can güvenliklerini korumaları için binanın yaşına, altyapısına ve özellikle bina ve zemin etüdü iyi yapılmış deprem yönetmenliğine uygunluğuna dikkat etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Paylaş:

EMLAK GÜNDEMİ