Gayrimenkul Sektörü Artık Datayla Yönetilecek

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısının konuğu TUVIMER Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun oldu.
Gayrimenkul Sektörü  Artık Datayla Yönetilecek

Sektörün ancak doğru datayla ve şeffaflıkla gelişebileceğini kaydeden Altun, TUVIMER tarafından geliştirilen ADR sistemi ile gayrimenkul sektöründe Türkiye’nin ilk ve tek big datasını yönettiklerini vurguladı.

Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVIMER) Genel Müdürü ve ADR Türkiye’nin kurucusu Yüksek Mimar İshak Kurtuluş Altun, Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından düzenlenen toplantının konuğu oldu. Sektörün önde gelen temsilcilerine yönelik bir sunum yapan Altun, “Gayrimenkul ile ilgili işlemlerin çok büyük bir kısmı internet üzerinden gerçekleşiyor. Ancak son alıcı internet sitelerinin hiçbirinde doyurucu ve gerçek cevaplar bulamıyor. Bu yüzden gayrimenkulde veriyle konuşmak çok önemli bir hal alıyor.” dedi.

GİSP Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda çarpıcı konular ele alındı. “Gayrimenkulü Data İle Yönetmek” adıyla düzenlenen toplantıda Gümüş, “Gayrimenkul sektörü milyon dolarların döndüğü bir sektör. Ne yazık ki, böylesine büyük bir hacmi olan bu sektörde birçok karar bilgiye dayalı olmadan veriliyor. Bugünkü konunun içeriği de bu ihtiyaçtan besleniyor” diye konuştu.

Sektör şeffaflıkla ve doğru datayla gelişebilir

ADR sisteminde bulunan hiçbir verinin kapalı veri olmadığının altını çizen Altun, “Devlet ve gayrimenkul sektörü ancak şeffaflık sayesinde gelişebilir. Ancak, Türkiye’de en şeffaf olmayan sektör; gayrimenkul. Bu sektörde ciddi bir veri eksikliği var. Data yalan söylemez.  Yaptığımız araştırmalarda İstanbul Boğazı kadar değerlenen yani haddinden fazla değeri artan bölgeleri tespit ettik. Vatandaşlar, hala o bölgeden gayrimenkul alırken prim beklentisiyle alıyor. Dataya sahip olsa, bunun mümkün olmadığını anlar. Öte yandan, havza alanlarına yani yapılaşmaması gereken bölgelere yapılan gayrimenkul yatırımı 17 milyar dolar” diye konuştu. Yaptıkları işin emek yoğun olduğuna değinen Altun, arsa geliştirme yapanların, parselin ve bölgenin bilgi haritalarıyla bu işi yapmaları gerektiğini belirtti.  Seçtiğiniz parseli noktasal olarak görebiliyor, halihazır haritayı, imar planını, depremsellik durumunu, mega projelere yakınlığını, yakında bulunan otoparkları ve bunun gibi birçok detayı bir tuşla  öğrenebiliyorsunuz.

GİSP Başkanı Hakan Gümüş, sektörü inovatif fikirlerle ve işlerle tanıştırmayı kendilerine düstur edindiklerini belirtti. Gayrimenkul sektörüyle ilgilenen yabancı yatırımcının en çok arzu ettiği şeffaflık ortamının ancak datayla sağlanabileceğini vurguladı. Ayrıca, değerleme sektörünün de buna benzer bir veri tabanından azami derecede fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.


Paylaş:

Haberler