ING Bank Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması

ING BANK
ING Bank Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması

ING Bank'ın yürüttüğü "Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması"nın 2013 yılı ikinci çeyrek sonuçları, çocuğu küçük yaşta olanların tasarruf etme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

ING Bank açıklamasına göre, bankanın yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü "Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması"nın 2013 yılı ikinci çeyrek verilerini açıkladı. ING Bank'ın yürüttüğü çalışma, Sabancı Üniversitesi'nin gözetiminde, IPSOS KMG tarafından 26 ilde her ay tesadüfi olarak seçilen 800 kişi ile yapılan görüşmeler şeklinde gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği oranının daha düşük görüldüğünü belirtti.

Bunun altında çocuğun yaşının ve okullu olup olmadığının belirleyici olduğunu vurgulayan Uygun, özellikle 0-5 yaş grubu çocuğu olanların daha çok tasarruf etme eğiliminde olduğunu aktararak, "Tasarruf sahibi olmayan çocuklu bireylere baktığımızda ise çocuklarının en çok 11-18 yaş grubunda kümelendiğini görüyoruz. Bu kümelenme bize çocukların 'okullaşması'yla tasarruf etme olasılığının azaldığına işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Küresel gelişmelere bağlı olarak faizlerin hızlı arttığı ve belirsizliklerin devam ettiği ikinci çeyrekte, en çok tercih edilen tasarruf aracının yüzde 46 pay ile TL vadeli hesap olduğunu aktaran Uygun, ilk defa TL vadelinin bu kadar yüksek çıktığını dile getirdi.

İkinci sırada tercih edilen tasarruf aracının ise yüzde 14 ile yastık altı nakit olduğu bilgisini veren Uygun, şunları kaydetti:

"Araştırma sonuçlarında özellikle TL vadeli mevduat tercihindeki artış dış oynaklıklara karşı Türkiye'de bankacılık sisteminin istikrarın korunması açısından oynadığı önemli rolün bir göstergesi sayılabilir. Doğrudan ve sadece tasarruflarla ilgili bireysel eğilimlerin incelendiği araştırmada, kentli 18 yaş üstü nüfus içinde tasarruf sahipleri oranı geçen çeyreğe göre artış göstererek yüzde 9,7'den yüzde 11 civarına yükseldi. 2013 yılının ikinci çeyrek verilerine göre gelir yetersizliği en önemli tasarruf kısıtlayıcı faktör olarak önde kalmaya devam etti.

Tasarrufu olmayanların yaklaşık 3'te biri gelecekte tasarruf yapmayı planlıyor. Ancak bunlar arasında ilk 3 ay içinde tasarruf yapmayı planlayanlar sadece yüzde 13. Tasarrufun en önemli gerekçesi 'ilerideki özel harcama (araba, elektronik, tatil, evlilik gibi)' ve 'çocukların geleceği için'. İkinci çeyrekte, ilk çeyreğe göre kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı ile tüketici güveni arasındaki ters ilişkinin kısmen bozulduğunu gözlemliyoruz. Bu veri iç talebe dair büyümede ivme kaybına işaret ederken, tasarrufu olmayan ve gelecekte yapmayı planlamayanların oranının yüzde 58 ile yüksek düzeyini koruması dikkat çekti."

-"Gençlerin tasarruf sahipleri içindeki payı yüksek"

ING Bank Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren ise bu dönemde kısa vadeli tasarruf etme nedeninin öne çıkmasında gençlerin tasarruf sahipleri içindeki payının yüksek olmasının etkili olduğunu belirtti.

Bu dönemde TL vadeli hesap ve yastık altı nakitin en çok tercih edilen tasarruf araçları olduğunu anımsatan Dağdeviren, "İkinci çeyrekte yurtiçi ve yurtdışı finans piyasalarında uzun zamandan beri görülen en olumlu ortamdan oynaklığın ciddi anlamda arttığı bir döneme geçilmesi, verinin hassasiyetini biraz azaltmış olabilir" ifadelerini kullandı.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Filiztekin da araştırma sonuçlarının tasarruf etme olasılığının orta gelir gruplarında daha yüksek olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Bu olgunun Türkiye'de orta sınıfın güçlenmesiyle birlikte olumlu değerlendirilebileceğini kaydeden Filiztekin, bir diğer bulgu olarak da okullu çocuğu olan bireylerin tasarruf etme olasılığı düşük görünse de aslında çocuğun eğitiminin de bir tasarruf ya da geleceğe yatırım olarak yorumlanması gerektiğine dikkati çekti.


Paylaş:

KONUT KREDİSİ