Kentsel Dönüşüm Kongresi Sivil Toplum Kuruluşları Oturumu

Osman Cihad Esen
Kentsel Dönüşüm Kongresi Sivil Toplum Kuruluşları Oturumu

Sektörel Sivil Toplum Kuruluşlarının 2014 Kentsel Dönüşüm Hedefleri Oturumu;

Oturumda Konuşmacı olarak yeralan isimler; İmsad Başkanı ve Fibrobeton Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener,  Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Başkanı ve Erkanlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, Turkeco / Çedbik Başkanı Duygu Erten’di.

 

Kentsel Dönüşüm Kongresinin bu bölümünde özelikle değişen ve gelişen Teknolojinin inşaat malzemelerine olan yansımaları hakkında bilgi verildi Dündar Yetişener; inşaatı oluşturan 3 temel kriter olduğunu, bunların tasarımcı, müteahhit ve inşaat malzemeleri olduğunu belirtti. Bir inşaat baz alındığından İnşaat malzemelerinin öneminin %50 olduğunu vurguladı. Son dönemde yaşanan Kentsel Dönüşümün tekrar yaşanmasına gerek kalmaması ve gelecek nesillere sağlam binalar bırakılması için doğru malzemelerin kullanması gerektiğine işaret etti. Konuşmasında Van depreminden örneklerde veren Yetişener aynı sokak içinde 350 yıllık binanın sağlam şekilde durduğunu ancak 7 katlı binanın tamamen çöktüğüne işaret etti. Bunun nedeninin tamamen malzemeden kaynaklandığını eski dönemde yapılan pek çok tarihi binada sağlam malzemenin tam ayarında kullanıldığını ancak Kentsel dönüşüme konu olan ve tehlike arz eden binalarda uygun malzemeler kullanılmadığına ve doğru oranda kullanılmadığına dair vurgu yaptı. Sektörün yaklaşık olarak 1.5 milyon insan çalıştırdığını ve aileleriyle beraber nüfusun %7,5 teşkil ettiğini söyledi.

2012 yılında 21.2 milyar dolarla Türkiye’nin en büyük ihracat kalemi olduğunu ve 2013 yılında da bu rakamın 22 milyar dolara oturduğunu belirtti. Türkiye de üretilen inşaat malzemelerin Kalite açısında dünya sıralamasında 5. sırada olduğunun altını çizerek bu malzemelerin tüm dünyada tercih edilme sebebinin kaliteli ve rekabetçi fiyatlardan kaynaklandığını söyledi.  Bununda yapılan arge çalışmaları, inovasyon ve nano teknolojilerin geliştirilmesiyle olduğunu vurguladı. Yetişener bugün bile bazı Kentsel dönüşüm binalarında halen eski teknolojilerin kullanıldığını ve 20-30 yıl sonra bu binalarda da sorunlar olabileceğini söyleyerek artık tüm binalarda mutlaka yeni teknolojik araştırmaları yapılmış tescilli malzemelerin kullanılması gerektiğini belirtti.

Sözlerine Dünyada yapılan Kentsel dönüşümlerin %70’nin Sivil toplum örgütleri tarafından yapıldığını belirterek devam eden Yetişener buna örnek olarak Almanya, İsviçre, İspanya, Arjantin, ve Brezilya‘yı verdi. 

Yetişener; Toplumu ve İnşaatın içinde olan her kesimi bilgilendirme amacıyla kamu spotu çalışmaları da yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin enerji açısından kısıtlı bir ülke olduğunu ve bu sebeple doğru malzeme kullanımının enerji tasarrufu da sağlayacağını belirtti. Dernek olarak akademisyenler ve sahada çalışan insanlarla güvenli yapılar yol haritası raporu hazırladıklarını anlattı. Kanun ve yönetmeliklerin eksikliğine, hatta bazılarının birbiriyle çeliştiklerine de vurgu yapan Yetişener bu alanda da çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.  Ayrıca bugün üretilen malzemelerin kullanım ömürlerinin dolduğunda atık malzeme olmaması gerektiğinin de önemine değindi. Türkiye’nin bugünü ve yarını için Güvenli Yapı Platformu nun kurulması ve bunu da sivil toplum örgütleri tarafından kurulması gerektiğine işaret ederek konuşmasını bitirdi.

Duygu Erten;

Çebdik’in (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) 2007’de Türkiye’de Yapı sektörünün Yeşil dönüşümüne öncülük etmek  misyonla kurulduğunu belirtti. 1800’lerin sonunda ve 1900’lerin başında yapılan pek çok binanın Yeşil bina değildir diye tartışılamayacağını çünkü bunların doğal taşlardan yapıldığını ve ortalarında yaşam alanları havuzları bulunan doğayla iç içe son derece sağlam binalar olduğunu söyledi. Ancak 1950 ve 1960’lardan sonra yapılan pek çok binada malzemeden çalındığını yada yanlış ve dayanıksız malzemelerin kullanıldığına işaret eden Erten konunun eninde sonunda malzeme kalitesine dayandığını söyledi. Çebdik’in 2007’den bu yana Dünyada mevcut Yeşil Yapı, Yeşil Sertifika sistemlerini incelediklerini ve bunun neticesinde Ulusal bir Yeşil Bina Klavuzu hazırladıklarını belirtti.  Bu Klavuz da 49 Kriterden oluşan ölçümler listesinin de olduğunu belirterek bu listeye Web sitelerinden ulaşılabileceğini vurguladı. Söz konusu Klavuzda 100’den fazla standart’a atıfta bulunduğuna dikkat çeken Erten pek çok saptanmış standartta eksikler olduğunu yada hiç standartların saptanmadığının da altını çizdi. Avrupa Birliğinin hedefleri arasında enerji verimliliğinin 1. sırada yer aldığına değinen Erten;  Bu sebeple özellikle ihracat yapmak isteyen inşaat malzemeleri üreten firmaların Avrupa da belirlenen yeni kriterlere göre üretim yapmaları gerektiğinin önemini hatırlattı. Aynı Kriterlerde Türkiye’de de bir etiketin yapılmasının gerekliliğine de değinen Erten; Çedbik ve İmsad’ın ortak bir çalışma içiresine girerek bu etiketin kriterlerini belirleyebileceklerini vurguladı. Sözlerine 21 Şubatta Swiss otelde yapılacak organizasyonda bu konuları çok daha derin şekilde inceleyeceklerini belirterek son veren Erten konuyla ilgili herkesi bu organizasyonda görmek istediklerini söyledi.

Rıza Hüseyin Erkanlı;

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneğinin Yeni kurulan bir dernek olduğunu belirterek konuşmasına başladı. 2012 Mayıs Ayında çıkan yasayla birlikte inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir çok firmanın yapılarını bu yasaya göre şekillendirmeye çalıştıklarını ifade etti.  Yasanın yürürlüğe girdikten sonra temel unsurlarının sağlam olduğunu ancak belli alanlarda eksikliklerinin de olduğunun altına çizen Erkanlı saptanan eksikliklerle beraber zaman içinde eksik ve yanlış uygulamalarında giderileceğine dikkat çekti.  Kentsel Dönüşümün hedeflerin çok büyük olduğunu bu sebeple Kentsel Dönüşümün olmazsa olmazı Özel sektörün bu süreçte mutlaka yer alması gerektiğini belirtti. Kentsel Dönüşüm önündeki en büyük engellerden bir tanesinin de Emsal olduğuna değinen Erkanlı; Bu engelin hem gayrimenkul geliştirme şirketleri tarafından hem de kat malikleri açısından pek çok sorunlarını meydana getirdiğini. Dönüşümde Riskli Bina ve Riskli Alan’a değinen Erkanlı. Riskli Bina kategorisine giren Binaların yıkılıp tekrar yapılabildiğine değindi. Özellikle Emsal’e ihtiyacı olmayan Etiler, Ulus, Nişantaşı, Beşiktaş, Bağdat Caddesi gibi yerlerde dönüşüm daha kolay ve hızlı olabildiğine ancak Avcılar ve benzeri semtlerde mutlaka Emsal artışının gerekliliğine vurgu yaptı. 15 Dönüm ve üzerinde olan bölgelerin Riskli Alan ilan edilebileceği hatırlatan Erkanlı; Aynı zamanda Bakanlığın Şehirlerde Riskli Alan bölgeleri yaratabileceğine de altını çizdi. Sözlerine Kentsel Dönüşümün her bölgede yapılabilmesi için ölçek bazında yada farklı formüllerle Emsal artışının yapılması gerektiğine son veren Erkanlı bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.

 

Haber / Osman Cihad Esen

www.yeniprojeler.com


Paylaş:

UZMANLAR