Kiracı Kendisinden Önceki Zararları Karşılamak Zorunda Mıdır?

Konut kiralanırken, önceki kiracının mülkü kullandığı süre boyunca ev sahibinin farkında olmadığı bazı zararlar olmuş olabilir
Kiracı Kendisinden Önceki Zararları Karşılamak Zorunda Mıdır?

Konut kiralanırken, önceki kiracının mülkü kullandığı süre boyunca ev sahibinin farkında olmadığı bazı zararlar olmuş olabilir. Böyle durumlarda, ileride kiracı açısından, kiracının sebep olmadığı bu zararlardan sorumlu tutulması gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle kiralanacak konutun kontrat yapılmadan ya da eşyalar taşınmadan önce detaylıca incelenerek varsa önceki kiracının bıraktığı hasarların not edilmesi ve ev sahibine bildirilmesi çok önemlidir.

Kiracının kendinden önceki kiranın yarattığı hasarı karşılaması mümkün müdür?

Kiracı – ev sahibi ilişkisi, güven temelli ve uzun süreli bir ilişki olduğundan iki taraf için de kötü bir durum oluşturmayacak sorunların ortaya çıkmadan belirlenmesi, bu ilişkinin sağlamlığı ve devamlılığı için gereklidir. Mümkünse ev sahibi ile birlikte mülk detaylı bir şekilde incelenerek önceki kiracının bırakmış olduğu kiracı hasarları net bir şekilde dökümante edilebilir. Huzursuzluk sonucu bu uzun süreli ilişkinin iki taraf için de zarar görmemesi açısından, kiracı hasarları listesi gibi önlemlerin alınması her iki taraf için de faydalı olacaktır.

Bu konu kiracıya bir fayda sağlar mı?

Evdeki olası hasarlar dokümante edilip imzalandığında, iki tarafında da kabul ettiği bir belge niteliğine geleceği için, yeni kiracının oluşturabileceği hasarlar mülkün gerçek anlamda kiralanma anından itibaren dikkate alınacak ve yeni kiracı kendisinin sebep olmadığı hasarlardan sorumlu tutulma gibi bir tehditle karşı karşıya kalmayacaktır. Zira, fiili olarak kiracılık başlamadan kiracının mülke hasar vermesi mümkün değildir.

Kiracı hasarlarının bildirilmesi durumunda, ev sahibi bir önceki kiracıdan bu hasarların giderilmesini veya zararın tazmin edilmesini talep etme hakkına sahip olabilecektir. Aynı zamanda yeni kiracısı ile arasında sağlıklı bir ilişki oluşmuş olacaktır.

Kiracı hasarları listesini iki tarafın da imzalaması önerilirken, aslen kiracının bu listeyi imzalamaması listenin geçerliliği açısından eksiklik arz etmez. Zira liste kiracı tarafından veya kiracı refakatinde oluşturulmuş ve mülk sahibi bu listeye imzasını atarak kabul edip onaylamıştır. Liste, kiraya verenin imzasını attığı andan itibaren geçerlidir.

Ev sahibi bu konuda ne yapmalıdır?

Konut sahibinin üzerine düşen görevler ise, kiracı ile evi inceleyerek oluşturduğu hasarlar listesini imzalayarak sonradan ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçmektir. Dilerse sözleşmeyi imzalamadan ya da kiracı fiili olarak oturmaya başlamadan önce evi detaylıca inceleyerek kendisinin oluşturacağı kiracı hasarları listesi ile kiracının hali hazırda oluşturmuş olduğu listeyi karşılaştırıp farklılıkları veya eksiklikleri belirleyebilir ve bu doğrultuda hareket edebilir.

Elbette ki hem kiracı hem de ev sahibi, problemsiz ve saygı çerçevesinde bir ilişki kurmayı ister. Ama vurgulamak gerekir ki bu tür bir önlem, anlaşmazlık durumunda iki tarafı da koruyan ve hukuki açıdan geçerlilik taşıyan gerekli bir önlem olacaktır.


Paylaş:

Haberler