Konut Kredisi Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Konut almak isteyen birçok insan arzuladığı evi satın alabilecek nakit paraya sahip değil.
Konut Kredisi Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Konut almak isteyen birçok insan arzuladığı evi satın alabilecek nakit paraya sahip değil. Buna çözüm olarak da konut kredisi ortaya çıkıyor. Bankada konut kredisi alma ve konut kredisi kapatma işlemi uzun bir süreç gerektirebilir. Yeni konut sahibi olmak isteyen ve daha önce hiç bu alanda kredi kullanmamış müşteriler bu sürece tedirgin girer.

Konut kredisi nedir ve süreç nasıl işler?

Sektörde “mortgage” olarak adlandırılan ve konut almak için ihtiyaç duyulan kredinin, satın alınacak olan taşınmaz ipotek ettirilerek değerinin %80’e kadar olan kısmını kredi kuruluşları tarafından ödenmesidir. Bu kredi, 30 yıla kadar taksitlendirilebilir ve faiz oranı %0.85 – %1.10 aralığındadır. Bu değerler 21 Eylül 2016 tarihli Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararları doğrultusunda belirlenmekte ve zaman içerisinde değişiklik gösterilebilmektedir. Kredinin nasıl çekileceği, ipoteğin ne zaman kalkacağı, sürecin nasıl işleyeceği gibi diğer konular hakkında ayrıntılı bilgi almak için milliyetemlak.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Konut kredisi kapatma işlemi nasıl yapılır?

Öncelikle konut kredisi kapatma tutarının tercih edilen bankanın faiz oranına, kredi tutarına, vadesine göre değişiklik gösterdiği bilinmelidir. Tüm bu veriler sonucunda bankanızın size sunacağı vade ve taksit seçenekleri çerçevesinde ödemeniz gereken bir taksit miktarı belirlenir. Bu miktarın sapmaması için vadenin son taksitine kadar düzenli ödemeniz gerekir. Ödemede herhangi bir gecikme olması durumunda sözleşmede belirlenmiş olan gecikme faizi kredinin ödenmeyen kısmına eklenir.

Konut kredisi erken ödenmesi durumunda ne olur?

Kredi alacak kişilerin aklını kurcalayan en önemli sorunlardan biri budur. Eğer konut kredisi kapatma işlemi belirlenen tarihten önce gerçekleşecekse ödeyeceği miktar nasıl değişir? Örneğin, kredi talep eden müşterinin eline geçen toplu bir para ile kredinin bir kısmını veya tamamını kapatmak istemesi durumunda ödeyeceği miktar artar mı azalır mı? Erken ödeme cezası mı gerekir, yoksa gününden önce ödeme gerçekleştirdiği için indirim mi alır? 29369 sayılı Resmi Gazetede 28 Mayıs 2015’de yayınlanan ve 28 Kasım 2015’de yürürlüğe giren Konut Finansman Sözleşmeleri Yönetmeliğine göre alıcının konut kredisini erken ödeme imkanı vardır. Finans kuruluşu da bu hükümler çerçevesinde indirim yapmak zorundadır.

İlk olarak, ödeme miktarı üzerinden erken ödeme cezası alınır. Eğer vade 36 aydan fazla ise %1, 36 aydan az ise az ise bu oran %2’dir. Bunun sebebi finans kuruluşunun faiz kaybına uğramasıdır. Bu miktar ödendikten sonra kalan anapara üzerinden yeniden bir hesaplama yapılır ve daha düşük oranda bir taksit miktarı belirlenmiş olur.

Kaynak: Milliyet 

 

 

 


Paylaş:

Teknik Terimler