Konut kredisinde maliyet yüzde 30 azaldı

Konut kredisinde maliyet yüzde 30 azaldı

 

Konutkredisi.com.tr Danışmanlık Hizmetleri’nin Türkiye’de konut kredisi talep ve kullandırım verisini analiz ederek üç ayda bir hazırladığı “Konut Kredisi Piyasasına Bakış” raporunun Ekim 2012 sayısı yayınlandı. Konut kredisi trendlerinin ve müşteri profilinin kapsamlı olarak analiz edildiği raporda dikkat çekici birçok sonuç göze çarpıyor:
 
1.    Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi konut kredisi maliyet oranlarını sene başından beri %30 düşürmüştür
 
Gelişmiş ülkelerin uyguladığı parasal genişleme politikaları sonucu artan likidite ve iç talepteki daralmanın artması, Merkez Bankası’nı sıkı para politikasını gevşetmeye ve faizleri düşürmeye sevk etmiştir. Bu sayede konut kredisi maliyet oranları sene başından beri yüzde 30 oranında azalmıştır.
2.    Türkiye’de oldukça yavaş büyüyen konut kredilerinin GSYH’ye oranı AB ülkelerinin 10’da biri seviyesindedir
 
Konut kredisi hacmi son 6 aydır yıllık bazda yüzde 10 civarında büyümektedir. Bu artış TCMB’nin belirlediği yıllık yüzde 25 seviyesinin hala çok altındır. Konut kredilerinin GSYH’ye oranı AB ülkeleri ortalamasının yaklaşık 10’da biri oranında seyretmektedir.
3.    Konut kredilerinde takibe dönüşüm oranı diğer bireysel kredi türlerinin yaklaşık 5’te biridir
 
Konut kredilerinin takibe dönüşüm oranı diğer bireysel kredi türlerinin 5’te biri civarındadır ve hala düşmektedir. İhtiyaç kredilerindeki takibe dönüşüm oranları ise son 3 çeyrektir artmaktadır.
4.    Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin konut kredileri içerisindeki payı 2010 yılından bu yana %20 artmıştır
 
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin konut kredileri içerisindeki payı 2010 yılından bu yana artış trendini sürdürmektedir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin konut kredisi içerisindeki payı 2010 yılı başından bu yana yüzde 20 artmıştır. Kullandırılan konut kredilerinin yaklaşık 3’te birini oluşturan İstanbul’un payındaki düşüş trendi sürmektedir.
5.    Konut fiyatları yükselirken tüketicilerin talebi 100 bin TL altındaki konutlara kaymıştır
 
Konut satıcılarının talep ettiği fiyatlar son bir yılda yüzde 16 yükselirken, alıcıların talep ettiği ortalama konut fiyatları son dönemde düşüş göstermiştir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 100 bin TL altındaki konutlara olan talep artmıştır.
6.    Kredi maliyetlerinin ucuzlaması kredilendirme oranının yükselmesine sebep olmuştur
 
Kredi maliyetinin ucuzlaması, talepteki kredilendirme oranlarının yükselmesine sebep olmuştur. Kredi taleplerinin yaklaşık üçte birinde yüzde 75 üstü kredilendirme oranı görülmektedir. Alacağı konutun yüzde 50’sinden daha azı için kredi kullanmak isteyen tüketicilerin oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 65 azalmıştır.

Paylaş:

KONUT KREDİSİ