Konuttaki durağanlık ofislere yansımadı

Konut, alışveriş merkezleri ve lojistik yatırımları oldukça durağan bir seyir izlerken, ofis piyasası en aktif dönemlerinden birini yaşıyor
Konuttaki durağanlık ofislere yansımadı

 

Türkiye ekonomisindeki frenle birlikte ikinci çeyrekte büyüme hızı 0.4’e inen inşaat sektöründe konut, alışveriş merkezleri ve lojistik yatırımları oldukça durağan bir seyir izlerken, ofis piyasası en aktif dönemlerinden birini yaşıyor.
 
Tüm gayrimenkul piyasası içinde en hareketli pazar olan ve her açıdan büyüme gösteren ofis piyasasında, yeni yatırımlar ve arzlar yavaşlamadan nasibini almadı. Ofislerdeki boşluk oranı yüzde 11.1 olurken, kiralar da aylık ortalama 30 doları yakaladı.
 
BOŞLUK DÜŞÜYOR
 
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) 2. Çeyrek Gayrimenkul Raporu’na göre, yatırımcılar için ofisler öncelikli hale gelirken, merkezi iş alanları (MİA) dışındaki yeni alanlarda ofisler büyük talep görüyor. Yılın çeyrek döneminde, ofislerdeki boşluk oranları yeni arzların katılımına rağmen düşmeye devam etti.
A ve B sınıfı ofislerdeki boşluk oranları, MİA içerisinde aynı kalırken, MİA dışındaki alanlarda geriledi. Buna göre, A sınıfı ofislerde MİA’da boşluk oranları yüzde 11.1’de kalırken, bu alanların dışında Avrupa’da bir önceki çeyreğe göre yüzde 10.2’den yüzde 7.7’ye, Asya’da ise yüzde 16.4’ten yüzde 15.4’e geldi. B sınıfı ofislerde ise MİA’da boşluk oranları yüzde 6.4’te kalırken, MİA dışında Avrupa’da yüzde 27.7’den yüzde 25.6’ya, Asya’da ise yüde 13.7’den yüzde 9.2’ye geriledi.
 
KİRALARDA ARTIŞ YOK
 
Ofis yatırımları dolmaya devam ederken, kiralar da bir önceki çeyreğe paralel seyir izledi. Kira rakamlarında büyük oranda düşüş ya da artış görülmedi. A sınıfı ofislerde MİA içerisinde kiralar aylık ortalama 30 dolar olurken, MİA dışında Avrupa yakasında aylık ortalama 16.7 dolar, Anadolu yakasında ise aylık 19.4 doları yakaladı. B sınıfı ofislerde ise MİA içerisinde aylık ortalama 14.3 dolara inerken, MİA dışında Avrupa yakasında ortalama 10.9 dolar, Anadolu yakasında ise 13 dolar oldu.
 
YATIRIMLAR ARTIYOR
 
Bu yılın ikinci çeyreğinde ofis yatırımları için alınan yapı ruhsatları ise 2010’un son çeyreğinden bu yana en yüksek seviyesini yakaladı ve 2.1 milyon metrekarelik ruhsat alındı.
 
AVM’lerde seçici dönem
 
RAPORDA, alışveriş merkezleri için de yeni bir sürecin başladığına işaret ediliyor. Alışveriş merkezlerinde yeni yatırımlar ertelenirken, kapanan ya da fonksiyon değiştirenler de bulunuyor. Alışveriş merkezleri pazarında konsolidasyon dönemi yaşanırken, yatırımcıların seçici olduğu bir dönem başlıyor. Açılan AVM sayısında da azalma görülüyor.
 
Lojistikte kiralama talebi yetersiz
 
İÇ talep ve ithalattaki yavaşlamanın yanı sıra perakendede yaşanan gerileme, lojistik sektörünü de zora sokuyor. Lojistik alanların yüksek arsa maliyetlerinin olmasına karşın, modern depo alanları için kiralama talebinin yetersiz kalması arzı da sınırlıyor. Ancak, yılın ikinci çeyreğinde alınan sanayi binaları ve depolara ait yapı ruhsatları 2.13 milyon metrekareye ulaştı. Bunda da, yeni yatırım teşviklerinin açıklanması etkili oldu.

Paylaş:

EMLAK GÜNDEMİ