Nail Olpak: “Merkez Bankası’nın Faiz İndirimi İştah Artırır”

Murat Çetinkaya başkanlığında ilk kez toplanan T.C. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek %10'a çekti.
Nail Olpak: “Merkez Bankası’nın Faiz İndirimi İştah Artırır”

Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizi sabit kaldı.

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, T.C. Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Olpak, “Türkiye’nin mevcut güçlü makroekonomik görünümü, bu ve ilerleyen aylarda yapılacak muhtemel diğer faiz indirimlerinin piyasalar tarafından fiyatlanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağına işaret etmektedir. Ayrıca T.C. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine önümüzdeki aylarda da devam etmesi, reel sektörü yatırıma teşvik edecek ve piyasalarda risk iştahını artıracaktır. Önümüzdeki aylarda politika faizinde de indirime gidilmesi beklentisindeyiz” dedi.

Faiz indirimi sürecinin devam edeceğine yönelik piyasa beklentilerinin artmasının, başta konut talebini olmak üzere, yatırım-üretim-istihdam sürecinin de olumlu etkilenmesinin beklendiğini söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, T.C. Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle ilgili şunları söyledi;

 “T.C. Merkez Bankası, politika faizini sabit tuttu, gecelik borçlanma faizi ise 50 baz puan indirilerek %10,5’ten %10’a çekildi. Böylece geçtiğimiz ay gerçekleştirilen 25 baz puanlık indirimle birlikte, gecelik faiz oranları son iki ayda toplamda 75 baz puanı indirilmiş oldu.  Geçtiğimiz ay da öngördüğümüz gibi; piyasalarda faizlerde ölçülü bir indirim sürecinin başladığına yönelik beklentilerin arttığı görülmüştü.”

Olpak sözlerine şöyle devam etti;  

“Faiz indirimi sürecinin devam edeceğine yönelik piyasa beklentilerinin artması, başta konut talebini olmak üzere, yatırım-üretim-istihdam sürecini de olumlu etkilemesi beklenmektedir. Ucuz faizin etkisiyle artan talebin enflasyonda bir miktar yukarı yönlü bir baskı oluşturması muhtemel bir neticedir. Yine döviz girişinin bir miktar yavaşlayacağını da öngörebiliriz. Bununla birlikte kurda meydana gelecek muhtemel artışın ihracatı olumlu yönde etkileyeceğini ve artan dış talebin GSYH büyümesine olumlu tesir edeceğini dile getirebiliriz.”


DİĞER HABERLER