Onaltıdokuz İstanbul: "Hepsini Yıkarız!"

Astay CEO’su Atilla Öztürk, İstanbul siluetini bozdukları nedeniyle eleştirilen ‘Onaltıdokuz İstanbul’ projesini, “Üsküdar ile Harem arasında deniz seviyesinden yapıyı görebilirseniz birkaç katı değil, hepsini yıkarız” sözleriyle savundu
Onaltıdokuz İstanbul: "Hepsini Yıkarız!"

Nisan 2010’da temeli atılan ve Zeytinburnu’nda sahip olduğu konumla göreceği İstanbul silueti nedeniyle dikkatleri üzerine çeken Onaltıdokuz İstanbul projesi, bugünlerde tam da bu nedenle eleştirilerin merkezinde duruyor. En son tartışmalara Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılarak, “Bu projenin silueti olumsuz etkileyeceğini, tarihi sur duvarlarına çok yakın olduğunu bir uyarı yazısıyla belirttim” dediği proje için en son açıklama yapan isimlerden biri de Astay Gayrimenkul CEO’su Atilla Öztürk oldu.

Arada kilometreler var

Mart 2012’de hizmete açmaya kararlı oldukları projenin silueti etkilemediği konusunda ısrarlı. Tartışmayı başlatan fotoğraflar için, “Bugün 100 metreye yükselirseniz, İstanbul’da pek çok şeyi aynı zeminin arkasında görebilirsiniz. Ama, bu, doğru bir görüntü değiltir. Doğru bir silüet fotoğrafı için deniz seviyesinden insan gözünün görebileceği bir açıdan görüntü almanız gerekir. Bu seviyeden baktığınızda bizim projemizin siluetin içinde yer almadığını rahatlıkla görebilirsiniz. Proje sahamızla siluet diye tanımlanan Sultanahmet ve Ayasofya arasında yaklaşık altı kilometrelik mesafe bulunuyor” diye konuştu.

Tartışma üzerine yaptırdıkları profesyonel çekimlerle bunu doğruladıklarını ifade eden Öztürk, fotoğrafların sonuçlarına göre, Üsküdar’da deniz seviyesinden 50 metre yüksekliğe, Haydarpaşa Salacak’tan 30 metre yüksekliğe kadar projenin görünmediğini ifade etti. Öztürk, şu iddiayı ortaya koydu: “Üsküdar’dan Harem’e kadar tarihi silueti eksen alan Süleymaniye ile Sultanahmet arasında insan gözünün gördüğü bir yapı söz konusu olursa yıkacağız.” Öztürk, ancak aksi halde ortaya konulan 15 katın traşlanması gibi hiçbir öneriyi gündemlerine almayacaklarını vurguladı.

İmzaların çoğu İBB’den

Atilla Öztürk’ün altını çizdiği bir diğer nokta da projenin onaylanma aşamasında  yüzde 95’iİstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) olmak üzere 458 imzaya sahip olması yönünde oldu. Tartışma başladığında ise kaba inşaatı neredeyse tamamlanan binanın yüzde 85’inin de satıldığını belirten Öztürk, tarihi yarımada içinde kaldıkları eleştirilerini, “Bizim projeyi geliştirdiğimiz yerde daha önce bir fabrika vardı. Bunu bir kenara bıraksak bile, tarihi yarımada bandının dışında olduğumuz net bir şekilde ortadadır” sözleriyle yanıtladı.

Siluetle ilgili tüm tartışmalara rağmen hukukta silüetle ilgili bir düzenlemenin olmadığına da dikkat çeken Öztürk, gerçekleştirdikleri akademik çalışmaya işaret ederek, şöyle konuştu: “Bu tartışma sonrasında pek çok akademisyenden bir siluet tanımı istedik. Herkesin tanımı farklıydı. Bu durumda, hangi pozitif hukuk içinde siluet, nasıl korunabilir?”

İNŞAATIN YARISI YER ALTINDA

Onaltıdokuz İstanbul, her biri 27, 32 ve 36 katlı üç kuleden oluşuyor. 27 katlı kulenin yüksekliği 106.10 metre. 32 katlı olanın yüksekliği 123.60 metre olarak belirlenirken, 36 katlı kulenin boyu ise 137.60 metre. 154 bin 203 metrekare inşaat alanına sahip projenin 79 bin 956 metrekaresi yer üstündeki kulelerden ve 74 bin 247 metrekaresi ise yer altındaki yapılardan oluşuyor.


Paylaş:

HABERLER