Polisan,Türkiye’de Boyanın “Renk Haritası”nı Çıkardı

Türkiye’nin Tercihi İç Cephede Bej tonları, Dış Cephede Bahama Beyazı ve Fildişi Sahili
Polisan,Türkiye’de Boyanın “Renk Haritası”nı Çıkardı

Türkiye’nin en yaygın ve erişimi en rahat boya markası olan Polisan Boya, 7 bini aşkın satış noktasından elde ettiği veriler çerçevesinde 2015 yılında en çok tercih edilen renkler ile bölge bölge daha çok hangi renklerin kullanıldığını çıkardı.

Türkiye, geçtiğimiz yıl iç cephelerde Terracotta Ailesi’nin çok sevilen sarı dokunuşlu Kumsal Beji, Sahra Beji ve Açık Fildişi bejlerini tercih ederken, dış cephede ise tercihini minimalist yumuşaklığından dolayı Bahama Beyazı ile binalara şık bir samimiyet katan Fildişi Sahili’nden yana kullandı.

Türkiye boya pazarının güçlü oyuncusu Polisan Boya’nın Renk Danışmanı Oya Komar, 7 bini aşkın satış noktasında 2015 yılı boyunca yapılan boya tercihlerini derleyerek hem geçtiğimiz yıl en çok tercih edilen renkleri hem de bölge bölge renk alışkanlıklarını ortaya çıkardı. Böylelikle ikinci kez Türkiye’nin Renk Coğrafyası oluşturulmuş oldu.

Polisan Boya Pazarlama ve Kanal Strateji Direktörü Dilek Çolakoğlu, Polisan’ın “Türkiye’nin Renk Haritası” çalışmasına ilişkin şunları söyledi: “Yaklaşık 10 yıldır yürüttüğümüz Home Cosmetics – Evimin Kozmetiği çatı iletişimimiz çerçevesinde dünyada ve Türkiye’de boyanın tanımını ve konumlandırmasını değiştirdik. Bu iletişim stratejimiz sayesinde tıpkı kozmetik ürünlerinde olduğu gibi boyanın koruma ve estetik/güzellik kazandırma özelliklerine dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Boya ve kozmetik dünyasında ilk akla gelen motif olan renkler ve tonlarının bir dili ve özel bir enerjisi olduğuna inanıyoruz. Renk danışmanımız Oya Komar ile Türkiye’nin Renk Haritası’nı ikinci kez çıkarırken yine çok heyecanlandık. Bu sayede 2015 yılında 2014’e göre renk tercihlerindeki değişimin fotoğrafını görecektik ve bunun nedenlerini uzman bir gözle birlikte yorumlayacaktık. Türkiye’nin en yaygın boya markası olma konumumuzla boya tercihinde önemli unsur olan renk koleksiyonlarımızı hazırlarken sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Her coğrafyaya, yüzyıllardır birbirinden ayrılamayan etnik kültürlerin her birine hitap eden, kalbine dokunan renkleri seçmeye özen gösteriyoruz. Sarı, pembe, lila, mavi, yeşil, toprak tonlarının beyaz renge dokunuşlarıyla kırık beyaz renklerden oluşan ‘Beyaz Düşler’ renk kartelamızı 2016 yılında yeniledik. Albatros, Ebabil, Zümrüdüanka ve Sumru adları ile kolaksiyona giren 4 yeni rengin 2016’ya damgasını vuracağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da Türkiye’de boyanın renk haritasını çıkarmaya ve değişimleri tüketicilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz.”

İç cephede Bej ve tonları el üstünde tutuluyor

Tercihler doğrultusunda iç cephelerde Terracotta Ailesi’nin çok sevilen sarı dokunuşlu Kumsal Beji, Sahra Beji ve Açık Fildişi bejleri hâkimiyetini sürdürürken, Açık Fildişi’ne alternatif olarak 2015 renk kartelasına titizlikle eklenen, pigmentlerinde aydınlık ve sıcaklık özelliklerini barındıran Karizmatik Krem, bir klasik olma yolunda basamakları hızla çıktığını gösterdi. Sarı harici renk yansımaları içeren bej tonları söz konusu olduğunda kırmızı dokunuşlu Romans ve canlı renk seçimleri söz konusu olduğunda da Royal Lila Türkiye’de senenin seçimlerini net şekilde özetliyor.

Dış cephede Bahama Beyazı ve Fildişi Sahili 2015’in şampiyonu

Verilere göre Türkiye, dış cephelerini beyazın asaleti ile sarmalamak istiyor. Bahama Beyazı, minimalist yumuşaklığından dolayı dış cepheleri modern görünüme ulaştırmak için tek başına kullanıldığı gibi, diğer renkleri vurgulamak üzere kombinasyonlara fon oluşturuyor. Fildişi Sahili ise, dış cephelere sıcaklık katan bir açık ton olarak, binalara şık bir samimiyet katıyor.

Marmara Bölgesi çeşitlilik barındıran sürprizlerle dolu bir bölge

Marmara bölgesi, geçtiğimiz yıl olduğu üzere bu sene de yumuşak tonlardaki seçimlerini koruyor. Zemininde başka renklere izin vermeyecek kadar yalın, temiz, saf ve dengeli bir beyaz olan Yalın Beyaz, iç cephelerde ilk tercih olarak karşımıza çıkıyor. Fiori, canlı renkler serisinden tercih yapıldığında bölge lila dokunuşlu, Royal Lila, Gizemli Bej gibi yumuşak ancak çok da sıcak olmayan renklere yöneliyor. Morumsu yansımalar, beden – ruh dengesine yardımcı olurken, Royal Lila mekânlara haşmet, Zarif Lila açıklığıyla duygusallık ve Romantik Lila muziplik katabiliyor. Gizemli Bej ise toprak tonlarının ağırbaşlılığına dokunan bu yansıma ile zarafet kazanıyor. Dış cephelerde de yumuşak renklerin birlikteliğinden keyif alan Marmara Bölgesi, Fildişi Sahili ve Ürgüp renklerinin birlikteliği ile kontrastlara yer vermeksizin iç cephedeki dinginliği binaların dışına da aktarmayı seviyor.

Akdeniz ve Ege’de renklerin yolculuğu iç bölgelere doğru renklenip canlanıyor

Ege Bölgesi’nde tüketicilerin iç cephelerde tarafsız ve uzlaşmacı kimliğiyle sunulan Sade Bej’i çok sevdiği ve tercihini bu genç tondan yana kullanırken, geçtiğimiz senenin tercihi olan Doğal Bej gibi açık toprak tonlarından vazgeçmediği görülüyor. Toprak tonları yerini renge bıraktığında ise Romans gibi altınımsı ışıltılı Fiori renkleri devreye giriyor. Ege Bölgesi, soğuk yansımalı renklerden olan Buz Beyazı sevdasını Marmara Bölgesi gibi yumuşak tonlara bırakmış durumda. Dış cephelerde, iklime ayak uydurmak üzere sarının baskın olmadığı açık renkler tercih ediliyor. Bahama Beyazı ve Fırtına Grisi, Ege’nin en çok tercih edilen dış cephe ikilisi… Fırtına Grisi’nin yanında, önceki senelerde olduğu gibi zaman zaman Sis Beyazı da tercih ediliyor.

Akdeniz Bölgesi hareket katmayı sevdiği iç mekânlarına, 2015’in üç favori bejinden Sahra Beji ile fon yaratmayı seviyor. Daha önceki senelerde de Bej hâkimiyeti olan bölgede daha sıklıkla Gizemli Bej ve Barok Beji tercih edilirken, sarı yansımalı Sahra Beji popülerliğini artırdı. İç cephelerde bej tonlarının yanında, denizin mavili renkleri tercih ediliyorken, bu trend iç cephelerden dış cephelere transfer olmuş durumda. Mekanların içine yansıyan Sahra Beji’nin sarı dokunuşlu yumuşak tonu aydınlığı korurken, dış cephelerin yaz dönemlerinde fazla ısı emmesini engellemek üzere, serin bir kombinasyon olan Bahama Beyazı ve Deniz Mavisi’ni kullanmayı seçiyor. Mavi, zihin faaliyetlerine ortam hazırlayan sükûneti çağrıştırmaktayken, özellikle açık ve net tonlar, ulaşılabilirliği ve düşünceli olmayı temsil ediyor.

Hırçın Karadeniz, güneşten dokunuşları mekâna katmayı seviyor

Karadeniz Bölgesi’nde iç cephelerde altınımsı sıcacık Şampanya tonu ilk sırayı alırken, dış cephelerde sarı dokunuşlu Kar Beyazı ve 2015’in yeni renklerinden yumuşak ve açık turuncu nüanslı Kaju kombinasyonu, 2015’in en çok tercih edilen ikilisi oldu. Kırmızı dokunuşlu toprak tonu yerini turuncu dokunuşlu toprak tonuna bırakmış oldu.

İç Anadolu; Krem, İstanbul Pembesi ve Şampanya’dan Açık Fildişi ve Karizmatik Krem’e geçti

İç Anadolu Bölgesi, geçtiğimiz sene iç cephe duvarlarında canlı renkleri ağırlıyordu. Fiori Canlı Renkler paletlerinin sarımsı ve pembemsi hareleri arasında mekik dokuyan Krem, İstanbul Pembesi ve Şampanya gibi renklerden Açık Fildişi ve Karizmatik Krem’e geçiş yapıldı. Açık ancak yoğunluğunu koruyan ve enerjisi yüksek bu tonla iç cepheler yaşam bulurken, seçimler, Ankara merkezli yumuşak tonlarla başlangıç yapıyor ve daire genişledikçe renkler parlaklaşıyor. Canlı renklerin hâkim olduğu yerleşim birimlerine genelde altınımsı ışıklar ve yeşil pırıltılar dokunuyor. Dış cephelerde Kum, Çikolata, Olympos gibi sıcak toprak tonlarından, serin renk birliktelikleri ve açık-koyu zıtlığına yer veren uygulamalar tercih edilmeye geçilmiş durumda. Bahama Beyazı ve Sis Beyazı, 2015’te tüketicinin beğenisine sunulan soğuk ve koyu bir gri olarak tanımlayabileceğimiz Kasırga ile bu kontrastın keyfini çıkartıyor, yerleşim merkezlerinde farklılık ve asaletin örneği oluyor.

Doğu’da bir Polisan Home Cosmetics klasiği olan Royal Lila…

Doğu Anadolu Bölgesi, iç cepheye renk buyur etmeyi en çok seven bölgelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bir Polisan Home Cosmetics klasiği olan Royal Lila, toprak tonlarını ve hatta geçtiğimiz seneye damgasını vuran İstanbul Yeşili’ni ikinci sıralara atarak hükümranlığını korumaya devam ediyor. Doğu Anadolu’da rakımı yüksek bölgelerde, canlı, sıcak ve orta koyulukta renklere meyil belirgin şekilde gözlemleniyor. Fiori serisinden yeşil, mavi, lila aileleri en açıklarından en koyularına canlılıklarını yitirmeden seçiliyor. Bu bölgemiz, doğa ile uyumlu toprak tonlarını dış cephelerde kullanmayı seviyor ve ağırlıklı tercihini sarı dokunuşlu orta-koyu aralığındaki Kumsal Beji ve Çikolata çifti ile iklime ayak uyduruyor.

Güney Doğu’nun tercihi Beyazlar ve Bejler

Güneydoğu Bölgesi, iç cephelerde farklı renk fısıltıları içeren beyazları ve bejleri tercih ediyor. Geçtiğimiz senelerin tercihleri Gizemli Bej ve Koyu Şampanya, yerini değişikliklere açık beğenisi ile evlere ılık bir dokunuşta bulunmak üzere 2015 kataloğunda klasik, sıcak, güvenilir ve rahat çağrışımı ile yerini alan Karizmatik Krem’e bırakmış. Bölge yeni rengi heyecanla karşıladı ve geleneksel, etnik, doğal duvarlarında ağırlamakta. Dış cephelerde Hardal ve Gardenya ikilisi halen tercih edilse de sıcak bir ikili olan Kar Beyazı ve Karaib Kahvesi popülerliğini artırmış durumda.

Özellikle dış cephelerde iç bölgelerdeki çikolatalı, kırmızı dokunuşlu sıcak renkler, batı bölgelerden gelen sarımsı bejler, mavi ve grili kontrastlı kombinasyonlara yerini bırakırken, çikolatalı sıcak kombinasyonlar, daha önce yeşilli hardallı kombinasyonlar tercih eden Doğu ve Güney Doğu bölgelerine kaymış durumda. Tüm bölgeler genelde sarı yansımalı, ışığı yansıtan, sıcak yansımalı iç ve dış cephe renklerine yöneldiler. Canlı renkler tercih edilmeye devam edilse de yaşam alanlarının hem içinde hem dışında bej ve toprak tonları hâkimiyetini korudu. 


DİĞER HABERLER