Tabanlıoğlu Mimarlık 'Saydamlık ve Modernite' ile 10’uncu kez Cityscape Global 2014’te yerini aldı

Türkiye’nin 32 firma ile temsil edildiği bu uluslararası gayrimenkul platformunda 10’uncu kez yer alan Tabanlıoğlu Mimarlık, yeni kitabı “Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modornite”nin Ortadoğu lansmanını da gerçekleştirdi.
Tabanlıoğlu Mimarlık 'Saydamlık ve Modernite' ile 10’uncu kez Cityscape Global 2014’te yerini aldı

 

Gayrimenkul sektörünün en önemli buluşmalarından Citsycape Global 2014’te yine Türkiye rüzgarı esti. Türkiye’nin 32 firma ile temsil edildiği bu uluslararası gayrimenkul platformunda 10’uncu kez yer alan Tabanlıoğlu Mimarlık, yeni kitabı “Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modornite”nin Ortadoğu lansmanını da gerçekleştirdi. Tabanlıoğlu Mimarlık, İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra Dubai ve Doha ofisleri ile; bu önemli mimari arenada Türkiye’nin başarılarını da temsil ediyor.

Yenilikçi tasarımları ve kazandığı prestijli ödüllerle Türkiye’nin uluslararası mimarlık ofisi olarak kabul gören Tabanlıoğlu Mimarlık, 10 yıldan uzun süredir olduğu gibi sektörün en önemli uluslararası buluşmalarından olan Cityscape Global 2014’te de yerini aldı. Dubai World Trade Center’da Şeyh Maktoum bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum tarafından açılışı yapılan Cityscape Global 2014, 29 ülkeden 259 katılımcı firma ve yaklaşık 100 ülkeden 25 binin üzerinde ziyaretçisi ile uluslararası arenada yine büyük bir başarıya imza attı. 21–23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Cityscape Global 2014’ün ilgi odağında ise yine Türkiye yer aldı.

Türkiye’nin Orta Doğu ile kültürel ve fiziki yakınlığının sağladığı avantajın yanısıra Cityscape’e 10 yıldan fazla süredir düzenli olarak katılan Tabanlıoğlu Mimarlık, bölgede gerçekleştirdiği projelerle de öne çıkıyor. Dubai ve Doha’daki ofisleriyle son yıllarda Körfez ülkelerinde etkinliklerini arttıran Tabanlıoğlu Mimarlık, Dubai’de yapımı süren, otel ve konut ağırlıklı Crystal Towers projesinin yanısıra Doha’da sürdürdükleri kültür projesi ile de bu önemli mimari arenada Türkiye’nin entelektüel üretim kapasitesini ve mimari başarılarını temsil ediyorlar.

Cityscape Mimarlık Ödülleri’nde İstanbul Modern, Galataport, Kanyon, DMC Ankara, Levent Loft, Zorlu Center, Tripoli Kongre Merkezi, Dubrovnik Libertas Otel ve Astana Medya Center projeleri ile birçok farklı dalda ödülleri bulunan Tabanlıoğlu Mimarlık, adeta gelenekselleşen Cityscape Global katılımını bu yıl da gerçekleştirdi. 2012 yılından bu yana ofisleri ile bölgede yerleşik olan Tabanlıoğlu Mimarlık, Cityscape Global 2014’te de yer alarak, uluslararası işlerini ziyaretçilerle paylaştı.

Cityscape buluşması, bölge için önemli olduğu kadar dünyadaki tüm yatırımcı ve mimarların uluslararası gelişmeleri yakından ve yüzyüze izleyebildikleri interaktif bir ortam oluşturmasıyla da değer kazanıyor. Cityscape buluşmasının kitabın Ortadoğu’da satışa sunulduğu tarihle örtüşmesiyle Tabanlıoğlu Mimarlık, kentin enerjisine mimari anlamda ekstra bir katkıda daha bulunuyor.

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın son dönem projelerini içeren, Rizzoli New York tarafından “Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite” (“Tabanlioglu Architects: Transparency and Modernity”) başlığıyla derlenen monografik kitabın ilk tanıtımı, geçtiğimiz Haziran ayında Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi sırasında gerçekleştirilmişti.

Murat Tabanlıoğlu’nun Türkiye Pavyonu’nda “Hafıza Mekanları” (“Places of Memory”) başlıklı projenin küratörlüğünü de üstlendiği Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi sırasında Venedik’te 6 Haziran’da gerçekleşen lansmanda Tabanlıoğlu Mimarlık’ın yeni kitabına, uluslararası sanat ve mimarlık dünyasının önemli temsilcileri büyük ilgi göstermişti.

“Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite” kitabının Ortadoğu lansmanı da, Cityscape Global 2014 sırasında gerçekleştirildi. 21 Eylül günü Dubai Ayyam Galeri’de özel bir sergi eşliğinde verilen resepsiyonla Ortadoğu lansmanı “Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite” kitabı ilk kez satışa sunuldu. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından verilen resepsiyon, Türkiye ve Körfez ülkelerinin yanı sıra birçok ülkeden gayrimenkul, sanat ve mimarlık dünyasının önemli temsilcilerini buluşturdu.

“Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite” kitabının Ortadoğu lansmanında ev sahipleri Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu’nun yanı sıra Prof. Dr. Suha Özkan, Türkiye Cumhuriyeti Abu Dhabi Büyükelçisi Şefik Vural Altay ile American University of Sharjah’dan Doç. George Katodrytis de kısa konuşmalar yaptılar.

“Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite” kitabının ilk dünya tanıtımının Murat Tabanlıoğlu’nun Venedik Bienali Mimarlık Sergisi’nde Türkiye’yi temsilen açılan ilk Pavyon’un ilk küratörlüğünü üstlendiği “Hafıza Mekanları” (“Places of Memory”) başlıklı proje ile eş zamanlı olarak Venedik’te gerçekleştiğini hatırlatan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, “Bu hem tarihsel olarak önemli bir ilk adım ve hem de Tabanlıoğlu Mimarlık için onur verici bir zamanlama idi. İkinci monografimizin ikinci tanıtımının da, bu önemli uluslararası arenada, ofisimizin de bulunduğu Dubai’de ve katılımımızı gelenekselleştirdiğimiz Cityscape Global 2014 ile birlikte olması, bizler için ayrı bir anlam taşıyor. Türkiye’deki entelektüel üretimin, mimarı başarıların önemli örneklerini bu uluslararası arenada paylaşmaktan onur duyuyoruz” dedi.

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ikinci monografik kitabının; modern mimarlık geleneğinden beslenen yenilikçi tasarımlarıyla ulusal ve uluslararası arenada önce çıkan son dönem Tabanlıoğlu Mimarlık projelerini kapsadığını belirten Murat Tabanlıoğlu da, “’Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite’, özverili ve titiz bir çalışma ile, alanlarında uluslararası öneme sahip değerli isimlerin katkılarıyla ortaya çıktı. Özellikle kitapta yer alacak projelerimizi seçerken harcadığımız yoğun çaba, bir anlamda işlerimizin nitelik ve nicelik açısından başarısını da işaret ettiği üzere, bizler için ayrı bir gurur kaynağı oldu” açıklamasıyla birlikte “Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite” kitabına emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın başarılarının, Türkiye için olduğu kadar dünyada da yeri olduğuna dikkat çeken, Prof. Dr. Suha Özkan da, kitabın başlığına referansla, şeffaflık ve çağdaşlık vurgusunun ofisin işlerinde öne çıktığını belirtti.

Resepsiyona katılan Türkiye Cumhuriyeti Abu Dhabi Büyükelçisi Şefik Vural Altay da kısa bir konuşma yaparak, Tabanlıoğlu Mimarlık'ın uluslararası arenada ve bölgede kazandığı başarılandan ötürü duyulan gururu aktardı.

Sharjah Amerikan Üniveristesi öğretim üyesi George Katodrytis ise Tabanlıoğlu Mimarlık’ın projeleri ile ilk kez yıllar önce Cityscape yarışmalarında jüri üyesi iken tanıştığını ve bölgeyi yakından tanıyan bir mimar ve kritik olarak, Tabanlıoğlu’nun Ortadoğu ve Körfez Bölgesi mimarlığına katkılarını çok önemsediğini belirtti.

Resepsiyonda, Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu, lansmana katılan tüm misafirlerine yeni kitaplarını imzalayarak hediye ettiler.

Dr. Suha Özkan’ın hazırladığı Tabanlıoğlu Mimarlık’ın yeni kitabında, ayrıca Phlip Jodidio ve Luis Fernandez-Galiano’nun metinleri de yer alıyor. Dünyanın en iyi kitap tasarımcılarından olarak bilinen ve bu yıl Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin kitaplarını da hazırlayan Irma Boom’un tasarımıyla gerçekleşen paperback formatındaki kitapta; Tabanlıoğlu’nun Türkiye ve yurtdışında gerçekleşen, konuttan karma projelere, yüksek yapılardan müzeye değişen geniş bir yelpazedeki işleri bir arada yer alıyor.

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın bazı güncel projeleri:

İstanbul’da gerçekleşen ilk loft tarzı konut projesi Levent Loft ve onu takip eden RIBA (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) Uluslararası Ödülü sahibi Loft Bahçe.

Dünyanın en eski kapalı çarşılarından birine sahip İstanbul’un ilk çağdaş açık alışveriş ve karma projesi Kanyon.

Kamuya açık seyir terasıyla Türkiye’nin en yüksek binası Istanbul Sapphire.

Zorlu Levent, ESAS Aeropark, Selçuk Ecza GM gibi ofis yapıları.

M1 Meydan, Pelican Mall, Marmara Forum, Asmaçatı Balçova, Samsun Piazza gibi çağdaş alışveriş ve kentsel buluşma merkezleri.

WAF Singapur’da 2012 yılında ‘Dünyanın En İyi Ulaşım Projesi’ seçilen Bodrum Hava Limanı Dış Hatlar Terminali.

İstanbul’da CNN Turk ve Kanal D televizyonlarının yer aldığı ve Ankara’da Doğan Medya Merkezleri ile yine Doğan Medya Grubu için İstanbul Ankara ve İzmir’de baskı tesisleri.

Galataport projesi ve tohumu, Türkiye’nin ilk modern sanatlar müzesi İstanbul Modern.

Astana Arena, Astana Media Center, Barış Sarayı gibi, bayındırlık bağlamında olduğu kadar, kamusal alanda da Kazakistan’da sembol olan projeler.

Çeşitli uluslararası yarışmalarda ödüllendirilen ve ülkelerinin onuru olarak anılan; Libya’da Tripoli Kongre Merkezi, Ekvator Ginesi’nde Sipopo Kongre Merkezi, Senegal’de Dakar Kongre Merkezi, Katar – Doha da müze, Dubai’de Crystal Towers gibi geniş yelpazede çeşitli uluslararası projeler.

Galleria ve Ataköy Marina, Tarabya Otel, Beyazıt Kütüphanesi ve Atatürk Kültür Merkezi gibi renovasyon projeleri.

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın son dönemdeki ödülleri:

Building Design’ın Dünya Mimarlığı ilk 100 listesinde 2014 yılında 66’ıncı sırada yer alan Tabanlıoğlu Mimarlık, projeleri ile de birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık bulunmuştur. MEA – Middle East Architect Award 2010’da ‘Yılın Mimarı’ ödülüne birlikte layık bulunan Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu’nun sadece son birkaç yılda aldığı ödüllerden bazıları ise; 2010’da Tripoli Kongre Merkezi ve 2011’de Astana Arena projeleri ile International Property Awards ‘En iyi Kamu Yapısı’ dalında ‘Uluslararası Mimarlık Ödülleri’, Loft Bahçe ve Bodrum Uluslararası Havalimanı projeleri ile sırasıyla 2011 ve 2013 yıllarında RIBA (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) üyesi mimarlar tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerinin mükemmelliğini değerlendiren ‘RIBA International Awards’ ödülü, Bodrum Uluslararası Havalimanı ile WAF 2012 ‘Ulaşım Kategorisi Ödülü’, Astana Medya Merkezi ile 2012 Cityscape Global ‘Kamu ve Kültür Kategorisi Ödülü’, Marmara Forum ile ‘2012 ICSC Ödülü’ oldu.

2012 yılında olimpiyat stadının tasarımı için düzenlenen ‘Japonya Ulusal Stadyumu Yarışması’nda Tabanlıoğlu projesi, onbir finalist arasında yer aldı. 2013 Mipim Architectural Review ‘Geleceğin Yapıları’ ödüllerinde Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark projesi, ‘En İyi Büyük Ölçekli Kent Yapısı’ seçildi. 2013 Architizer A+ Awards’da Loft Bahçe, halk oylamasında (Popular Choice Winner) birinci seçildi. Selçuk Ecza Genel Müdürlük Binası ile WAF 2013 ‘Ofis Dalı Proje Ödülü’ alan Tabanlıoğlu Mimarlık, Big Project Middle East Awards 2013’te, tek mimarlık ödülü olması itibari ile mesleki değeri büyük olan ‘Yılın Mimarı’ seçildi.

Murat Tabanlıoğlu

RIBA – Chartered ve AIA-Int'l. Assoc. üyesi olan Murat Tabanlıoğlu Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 1992 yılında mezun oldu. Viyana'da önemli mimarlarla kazandığı deneyimle Türkiye dönerek 1990 yılında babası Dr. Hayati Tabanlıoğlu ile birlikte Tabanlıoğlu Mimarlık'ı kurdu. 1994 yılında Hayati Tabanlıoğlu'nun vefatına kadar birçok önemli projede birlikte yer aldı. Bilgi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde mimari stüdyo dersi veren Murat Tabanlıoğlu, 1999 yılından beri yurt içi ve yurt dışında konferanslar vermektedir. 2013 Agakhan Ödülleri Master Jüri Üyesi olan Tabanlıoğlu, AIA, WAF gibi uluslararası yarışmalarda ve ulusal değerlendirmelerde jüri üyelikleri yapmaktadır. Murat Tabanlıoğlu, 7 Haziran – 23 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 14’ncü Uluslararası Mimarlık Sergisi, Venedik Bienali’nde ilk kez yer alan Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü üstlenmiştir.

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu

Orta ve lise tahsilini Galatasaray Lisesi'nde tamamlayan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 1993 yılında mezun oldu. Metropolitan Catalunya Politeknik Üniversitesi’nde sürdürdüğü Mimarlık Mastırı ve çeşitli mimari deneyimlerden sonra, 1995 yılında Tabanlıoğlu Mimarlık'a ortak olarak katıldı. Yurtiçi ve yurtdışı jürilerde yer alan, konferanslar veren, AIA (Int'l. Assoc.) üyesi olan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, 2008 yılında ‘The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies’ tarafından, ‘Avrupa’nın 40 yaş altı en iyi 40 mimarından biri’ olarak seçilen Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Murat Tabanlıoğlu ile birlikte, 2010 yılında MEA - Middle East Architect Award’a (Yılın Mimarı Ödülü) ve 2013 yılında Big Project Middle East tarafından tekrar Yılın Mimarı Ödülü’ne layık bulundu.


DİĞER HABERLER