Tapu Alım Satım Masrafları Ne Kadar?2016-01-19

Tapu Masrafı Hesaplama
Tapu Alım Satım Masrafları Ne Kadar?2016-01-19

Tapu harç masrafını kim öder? Alım satım işlemleri sırasında ödenecek olan tapu masrafı hem alıcı ve hemde satıcıdan ayrı ayrı binde 20 (=yüzde 2) oranında alınır. Tapu masraflarını ödemek konusunda alıcı ile satıcının pazarlığı da olabilir. Tapuda ödenecek masraflar evin rayiç bedeli üzerinden hesaplanır. Evinizin rayiç bedelini tapudan veya belediyeden öğrenebilirsiniz. Tapu harçlarının ödenmemesi halinde, devir işlemi gerçekleşmez. 

2016 yılında tapu harcı, gayrimenkulun gerçek alım satım bedeli üzerinden % 4 oranında alınacak. Alıcı ve satıcıdan eşit olarak yüzde 2 oranında hesaplanır ve ödenir. Örneğin 100 bin TL'lik bir gayrimenkulün satışı sırasında hem alıcının hem de satıcının 2 bin TL tapu harcı ödemesi gerekiyor.

2016 tapu döner sermaye bedeli
Ayrıca; tapu harç parasının yanı sıra döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 yılı Tarifesine göre tapu döner sermaye bedeli; 87,25 TL oldu.

Tapu harcı ve döner sermaye ücretlerini kredi kartı ile ödeme
Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığının yetki verdiği bankalar tarafından da tahsil olunuyor. Ayrıca, Tapu Müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Tapu harcınızı (Yeni İnternet Vergi Dairesi) https://intvrg.gib.gov.tr adresinden T.C. Kimlik No ile giriş yaparak kredi kartınız ile ödeyebilirsiniz. Döner Sermaye ödemelerini ise https://www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. Kimlik No veya E- Devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak Kredi kartı veya Hesap kartınız ile gerçekleştirebilirsiniz.

Gayrimenkulün gerçek devir bedeli
Tapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek alım-satım bedellerinin beyan edilmesi ve bu gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödenmesi, ayrıca beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.

Tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.

Tapu harcı eksik beyan cezası
Bazen taraflar daha az tapu harcı ödemek için gayrimenkulün değerini olduğundan daha az beyan edebiliyor. Bu durumun tespiti durumunda taraflara ceza kesiliyor. Peki, tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar?

Evin gerçek alım bedelinin beyan edilmesi harcın bu tutar üzerinden hesaplanması gerekiyor. Aksi halde, tapu harcı cezası kesiliyor. Tapuda yapılan işlemden sonra, harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç  hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. Ayrıca, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.

Örneğin Kemal Bey, 2014 yılında 100.000 YTL ödeyerek bir daire satın almış ancak, daha az tapu harcı ödemek için tapuda gayrimenkulün değerini 50.000 YTL olarak göstermiştir. Alım-satım işlemleri sırasında alıcı ve satıcı ayrı ayrı (50.000 x %2=) 1000 YTL tapu harcı ödemiştir.

Gayrimenkul, gerçek değeri olan 100.000 YTL gösterilseydi alıcı ve satıcı tarafından ödenecek olan (100.000 x %2 x 2)= 4.000 YTL yerine, eksik tapu harcı ödemek suretiyle devletin toplam 2.000 YTL ’lik harç kaybı olmuştur. Buna durumda, gerçek alım-satım bedeli üzerinden tapu harcının ödenmediği idarece tespit edildiğinde, alıcı ve satıcı adına ayrı ayrı 1.000 YTL tapu harcı ile (1000 x %25)= 250 YTL vergi ziyaı cezası tarh edilecek ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. 

Değer artış kazancı vergisi
Aldığınız bir gayrimenkulu iktisap tarihinden (yani su, elektrik ve telefon aboneliğini aldığınız tarihten) sonraki 5 yıl içerisinde elden çıkardığınızda tapu harcının yanında satıştan elde ettiğiniz kazanç için ayrıca vergi ödemeniz gerekebilir. Değer artış kazancı vergisi tespit edilen istisna bedeline bakılarak hesaplanıyor.

ililproje
 


DİĞER HABERLER