Taşınmaz ticareti yönetmeliği bu haliyle birinci el konut satışına darbe vurur

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Taşınmaz ticareti yönetmeliği bu haliyle birinci el konut satışına darbe vurur

Yönetmelikle emlak sektöründeki alım satım komisyonlarına yüzde 4 sınırı getirilirken, kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kira bedelinin KDV hariç bir aylık tutarı olarak belirlendi. Bünyesinde 1.500 kurumsal gayrimenkul danışmanı barındıran Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, çıkan yönetmelikte özellikle hizmet bedellerinde gidilen kesinti sebebiyle kurumsal firmaların güçlü satış performansına ket vurulduğunu söyleyerek, “Halihazırda Türkiye’de banka kredili konut satışı zaten azalmıştı. Yüzde 29! Sektör daha çok ikinci el konut satışı ile dönüyordu. Bu yönetmelik ikinci el konut satışlarını olumsuz etkileyecek. İkinci el konutlarını satanlar da ilk el konut alıyor. Özellikle sektörde zor durumda olduğu ifade edilen birinci el konut satışları bu yönetmelikle darbe alacak. Nitekim 400 bin yeni konut, 1,4 milyon ruhsatı alınmış konutun satışı da bu anlamda zorda” dedi.

Gökhan Taş, emlak ofislerinin yaşayacağı gelir kaybını ise bir örnekle açıkladı: “Şu an 500 bin TL’lik bir evin satışında emlakçıya satıcı KDV hariç 12.712 TL ödüyordu. Emlakçı elde ettiği bu paranın yüzde 22’ sini kurumlar vergisi olarak yine devlete ödüyordu. Kalanın yarısını ofis yarısını da emlak danışmanı alıyor. Yani emlak danışmanı bir satıştan aslında lira 5,210 lira kazanıyor ve yılda ortalama 3 satış yapıyordu. Yani yıllık kazancı ortalama 15,629 lira idi. Yönetmeliğe göre örneklediğimiz kazanç yüzde 33 azalmış oldu. Yani ofisin işletme maliyetleri, danışmanın pazarlama ve tanıtım maliyetleri direkt kesilmiş oldu. Bu rakamlarla sektöre nitelikli insan kazandırmayı bırakın, nitelikli insanların sektörden çıkması sonucu doğacak. Hiç kimse maliyetini bile çıkaramayacağı kazanç elde edemez, emlak ofisleri, master franschiseları kapatır ve nitelikli danışmanlar da bu işi bırakır ve durum neredeyse sektörün yok olmasına kadar gider.”

KİRALAMALAR GECİKECEK

Gökhan Taş, benzer bir tablonun kiralamalarda da oluşacağına vurgu yaparak, “Yıllık 30 bin TL’ye kiralanan bir gayrimenkulde emlak danışmanına, yıllık kiralama bedelinin yüzde 12’si değerinde ödeme yapılıyordu, bu da 3 bin 600 lira idi. Bu rakam aylık kiranın da yüzde 1.44’üne denk geliyordu. Yönetmelik ile birlikte emlak danışmanına bir aylık kira bedeli ödenmesi şart koşuluyor. Bu da yıllık 30 bin TL’lik bir kiralama için 2 bin 500 TL anlamına geliyor. Yüzde 40 daha düşük! Alıcı ve satıcı ayrı emlak ofisi ise bu kazançta ikiye bölünür, 1.250TL’ye düşer. 625 lira ofise, çeyrek kira 625 lira emlak danışmanına kalmış oluyor. Bu durumda gayrimenkul danışmanı burayı kiralamaktan veya başka bir emlak firmasına portföyü paylaşmaktan vazgeçecektir. Bu da kiralama sürelerinde gecikmelere sebep olacak.” dedi.


Paylaş:

Haberler