Taşların Tılsımını Duymak Projesi

Taşaların Tılsımını Duymak Projesi İşitme engellilere iş olanağı sağlayacak
Taşların Tılsımını Duymak  Projesi

Mücevher sektörü engelli bireylerin istihdam sorununu çözmek için hızla ilerliyor. Başta işitme engelliler olmak üzere tüm dezavantajlı bireylerin alacakları eğitim sonucu değerli taş kesim ustası olarak istihdam edileceği Taşların Tılsımını Duymak projesinde sona doğru yaklaşılıyor. Öncelikle İstanbul bölgesinde ikamet eden bireyleri kapsayan projede başvurular başlıyor ve 3 ay boyunca sürecek.

Mücevher İhracatçıları Birliği, İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İşitme Engelliler Federasyonu’nun ortak projesi olarak hayata geçirilen ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteklediği “Taşların Tılsımını Duymak” projesinde final yaklaşıyor. Ağustos ayında eğitimlerin başlayacağı “değerli taş kesimi eğitim merkezi” kurulumunu içeren projenin ilerleyişi ile ilgili detaylar sektör temsilcileri ve işitme engelli adayların katıldığı farkındalık toplantısında ele alındı. 

İşitme Engelliler ve Omurilik Felçlileri Derneği Beykoz Şubesi’nden adayların yoğun katılım gösterdiği toplantıda, engelli bireylerin iş hayatında yaşadığı sıkıntılar, Türkiye’de çıkan değerli taş çeşitleri ve maden rezervleri, taş kesim merkezinde verilecek teorik ve uygulamalı ders konuları ile yurtiçi ve yurtdışında lapidary (taş işlemeciliği) mesleği hakkındaki bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.

Proje ortaklarından İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay toplantıda yaptığı konuşmada; işitme engelli bireylerin çalışma alanlarına, çalıştığı iş yerlerindeki sıkıntılara, sosyal hayatta yaşadıkları sıkıntı ve çözüm önerilerine değindi. Muammer Ay ayrıca, Taşların Tılsımını Duymak projesi ile mücevher sektöründe oluşturulacak bu yeni iş kolu sayesinde taş kesim alanında özellikle işitme engelli bireylerin rahatlıkla çalışabileceğini belirtti.

Taşların Tılsımını Duymak proje koordinatörü Ferhan Şahin, adaylara projede gelinen süreç ve ilerleyiş hakkında bilgilerin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve üretim aşamaları, eğitimlerde alınacak uygulamalı ve teorik dersler hakkında bilgiler aktardı.

Gemoloji Derneği Genel Sekreteri Nuran İlhan ise Türkiye’de bulunan taş çeşitliliği ve maden rezervleri, değerli taşların değerlendirilme alanları, sektöre kazandırılacak yeni iş sahasının istihdam, ülke tanıtımı ve taş ihracatına sağlayacağı kazançlardan bahsederek, kesilmiş taş kesim örneklerini işitme engelli adaylara aktardı.


Paylaş:

DEKORASYON