Uğur Dumankaya: Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile şantiye kazalarının önüne geçmek mümkün

Uğur Dumankaya İş Kazalarının Önüne geçebiliriz.
Uğur Dumankaya: Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile şantiye kazalarının önüne geçmek mümkün

İnsan gücüne dayalı iş modellerine sahip inşaat sektöründe “İş Sağlığı ve Güvenliği” gerekliliklerinin çok fazla önem arz ettiği dün yaşanan elim bir kaza sonucu bir kez daha gündeme geldi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının yol açtığı ekonomik kayıpları önlemek ya da azaltmak için çalışma yaşamında yer alan tüm kesimlerin ve devletin aktif bir işbirliği içinde hareket etmeleri gerekmekte olduğunun altını çizdi. Dumankaya sözlerine şöyle devam etti. “Dün yaşanan elim kazada on vatandaşımız hayatını kaybetti. Ailelerinin ocağına ateş düştü. İnanıyorum ki ülke olarak bu yarayı hep beraber sarıp sarmalayarak zamanla kapatacağız. Öncelikle kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.”

“Bu vahim kaza göstermiştir ki gelişmekte olan ülke ekonomisinden gelişmiş ülke ekonomisine geçiş yaptığımız günümüzde iş sağlığı ve güvenliği konusunda istediğimiz düzeyde değiliz. İş kazalarının önlenmesi işverenler, işçiler ve diğer tüm toplum kesimleri için son derece önemli bir konudur.  Türkiye’de inşaat iş kolunda yıllar itibariyle iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaldığı görülmektedir.  Ancak bu azalmalara rağmen maddi ve manevi kayıplar hala önemli boyutlardadır. Bu konuda kurumsal ve toplumsal bilinç oluşturmayı başarmamız gerektiği bir kez daha önem kazanmıştır.”

“Bu sorun sadece kurumların, firmaların veya birkaç kişinin sorumluluğunda değil hepimizin sorumluluğundadır. Hepimiz biliyoruz ki çok riskli bir sektörde iş yapıyoruz. Bunun da bazı zorlukları ve maddi manevi yükleri bulunuyor. Biz markalı konut geliştiricileri olarak yaşanan ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişmeler den, iş kazalarını önlemek amacıyla yararlanmalıyız. Şirketlerde öncelikle kendi taahhüdlerini ve İSG uygulamaları konusundaki iş güvenliği uzmanlarına çalışmalarını yürütebilmek için yetki vermeleri, gerekli tedbirlerin alınması için mali destek sağlayarak veya gerekli üretim/süreç değişikliklerine izin vererek kararlılığını göstermelidir.”

“Yarın Bakanlar Kurulu’nda yaşana elim kaza sonrası iş sağlığı ve güvenliği açısından riskli sektörlerden inşaat sektörünün çalışma şartları yeniden gözden geçirilecektir. Ben bu toplantıda fevri ve duygusal kararlar yerine hem sektörümüzü hem de ülkemizi gelişmiş ülkeler düzeyine çıkaracak denetimleri arttıracak, cezaları çoğaltacak kararlar alınacağını umut ediyorum.” 


Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER