XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 2014 İstanbul Yapı Fuarı’nda “Yalıtım Kalınlıktır” dedi

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 6 – 10 Mayıs tarihleri arasında bu yıl 37.si gerçekleştirilen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'da “Yalıtım Kalınlıktır” dedi.
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 2014 İstanbul Yapı Fuarı’nda “Yalıtım Kalınlıktır” dedi
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda bölgelere göre ısı yalıtım levhası kalınlık haritasını sektörle paylaştı.  Fuarda özellikle Türkiye’nin bölge bölge iklim durumu ile Türkiye ve uluslararası standartlardaki kalınlık farklılıklarına dikkat çeken dernek, hangi ısı yalıtımı malzemesinin seçilmesi gerektiği, XPS kullanımının avantajları, doğru uygulamanın püf noktaları hakkında da bilgi verdi.
 
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan yalıtım kalınlıkları ile Türkiye’deki yalıtım kalınlıkları arasındaki farka dikkat çekerek bu yıl fuarda özellikle bu konuda bilinçlenme yaratmak istediklerini belirtti.  Türk Standartları Enstitüsü’nün mevcut yönetmeliğinde yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki sınır değerlerin, binaların ideal enerji verimliliği için yeterli ısı yalıtım kalınlığı sağlayamadığını belirten Eruslu, “TS 825, yeni inşa edilecek binaların ısıtma enerjisi ihtiyacının hesaplama kurallarını ve izin verilebilecek ısı kaybı limit değerlerini ve hesaplama yöntemleri ile ilgili bilgileri kapsıyor. Ülkemizde ısı yalıtımının en azından yeterli düzeyde yapılabilmesi için TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardının muhakkak uygulanması gerekiyor” dedi.
 
Türkiye’nin yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda son derece ileri olmasına rağmen, yapılan yatırımların yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yeterli etkiyi yaratamadığını savunan Eruslu, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde yalıtım levhası kalınlığı ortalama 4–5 santimetre olarak uygulanırken; Avrupa ülkelerinde levha kalınlığı 15–20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor. Isı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz. Isınmak için Avrupa ülkelerinin yaklaşık 10 katı kadar enerji tüketiyoruz. Ülkemizde ısı yalıtımı olmayan binaların metrekare başına yıllık enerji tüketimi 300 – 350 kwh/m2 arasında, yalıtımlı binalarda ise 100-120 kwh/m2 civarında. Hatta Avrupa ülkelerinde 2020’den itibaren yeni yapılacak tüm binaların Pasif Ev, yani yıllık enerji tüketimi 15 kwh/m2’in altında olan binalar olması yasalaşıyor. Bizde ise hazırlığı yapılan yeni yönetmelik değişiklikleri ile yalıtım levhası kalınlıkları neredeyse inceltiliyor.”
 
Bölgelere Göre İdeal Yalıtım Kalınlıkları nasıl olmalı?
Yalıtım kalınlıklarının Türkiye’nin 7 bölgesindeki iklim koşullarına göre farklılık gösterdiğini de ifade eden Eruslu, “Örneğin İstanbul’da genellikle mantolamada uygulanan XPS yalıtım levhası kalınlığı ortalama 5 cm.; oysa Avrupa ülkelerindeki limitlere yakın, daha enerji verimli binalar inşa etmek için ısı yalıtımı için kalınlığının 10 cm’ye çıkması  gerekiyor. Aynı fark, tüm bölgelerde geçerli. Ankara’da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 cm iken, mevcut yönetmeliklerde 6 cm kullanmak yeterli oluyor; Antalya ve İzmir’de ideal kalınlığın 8 cm olması gerekirken, mevcut durumda 4 cm yeterli görünüyor; Gaziantep’te ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklere göre 5 cm yeterli görünüyor; Erzurum’da ideal kalınlığın 16 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklerde 8 cm; Bursa ve Trabzon’da ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklerde 5 cm düzeyinde kalıyor”  diye konuştu.
 
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Kimdir?
 
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 2006 yılı Mayıs ayında XPS yalıtım levhası üreticisi sanayici ve işadamları tarafından, yalıtım bilincinin gelişmesi, yalıtımda AB standartlarında ileri teknoloji ürünlerin kullanımının yaygınlaşması için üyeleri arasında birlik ve beraberlik ortamı oluşturmak amacı ile kurulmuş sivil toplum örgütüdür.

Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER