Yeşil Binalar Zirvesi 1. Gün

Çedbik'in düzenledeiği Yeşil Binalar Zirvesinde 1. Gün
Yeşil Binalar Zirvesi 1. Gün

Bu yılki Zirve’nin ana teması “Sürdürülebilirlik-Sınırları aşmak” dı.

Yapı sektörü, son yıllarda “sürdürülebilir/yeşil bina” ve   “sürdürülebilir/yeşil kent” kavramlarıyla gerek ulusal gerekse uluslar arası alanda performansının sınırlarını aşan örneklerle çıkıyor karşımıza. Bu çerçevede konferansın temel amacı, 21. yüzyılın başında Türkiye’de en iyinin yapılmasını teşvik etmek için ulusal ve uluslar arası alanda en iyileri bir araya getirerek;  tasarımda sınırları aşan projelerin, yenilikçi fikir ve modellerin zirve katılımcılarına ilham vermesini sağlamaktı.

Yeşil Binalar Zirvesi’nin ilk gününden notlar

3.Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 20 Şubat 2014’te ÇEDBİK Onursal Başkanı, TEKFEN ve TEMA’nın kurucusu Nihat Gökyiğit, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Duygu Erten, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar,  Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Selçuk Avcı ve Koray Uygur’un açılış konuşmalarıyla başladı.   

İlk günün en çok ses getiren konuşmacılarından biri, İngiltere’nin ‘en yeşil’ mimarı seçilen ZEDFactory Kurucusu Bill Dunster’dı. Sıfır karbon konutlar üzerindeki çalışmalarıyla dünyaca ünlü olan Dunster’ın Earth Centre, SkyZED Flower Tower, Velocity - High Denisty Developement, Zed Pavilion Shangai gibi projelerde imzası bulunuyor ve kendi inşa ettiği ve ‘Hope House’ adını verdiği evi düşük enerjili yaşam alanlarının bir prototipi olarak biliniyor.  Akademisyen ve danışmanlarla beraber çalışarak çevreyi en az etkileyecek, sıfır karbon tasarımlar üzerine  yoğunlaşan  Dunster’ın sürdürülebilirlikle ilgili pek çok ödülü de bulunuyor.

Zirvenin ilk gününde ÇEBİK Başkan Yardımcısı Selçuk Avcı moderatörlüğünde Yüksek Performanslı Binalar NSHM Kurucusu Nevzat Sayın , Tabanlıoğlu Mimarlık’tan Murat Tabanlıoğlu , Kreatif Mimarlık’tan  Aydan Volkan ve Altensis’ten Berkay Somalı’nın katıldığı bir oturumda tartışıldı.

45 ülkede ofisi bulunan ve sektörün en güçlü inşaat şirketlerinden Turner Construction’ın sürdürülebilir ve LEED sertifikalı projelerini yöneten Joseph B. Marfi, Dünya Yeşil Binalar Konseyi eğitmeni olarak sektör profesyonelleri için Yeşil Proje Yönetimi Eğitimi verdi.  WGBC tarafından onaylı olan bu eğitimin sonunda katılımcılara sertifika da verildi.  Biancka Dönicke’nin sürdürülebilir ofis binaları konulu semineri yoğun ilgiyle karşılandı.

Amerikan Gensler tarafından tasarlanan,   transparan spiral formuyla Shanghay’ın şehir siluetinin en ikonik ve çarpıcı binalarından 121 katlı, 632 metre uzununluğundaki çevre dostu Shanghai Tower’ın  tasarım direktörü Duncan Swinhoe  ise Sürdürülebilir Dikey Kent başlığı altında zirvede sunum yaptı.

 ‘Sürdürülebilir Yapılar İçin Malzemeye İnovatif Yaklaşım’  ÇEDBİK Başkan Yardımcısı Koray Uygur moderasyonunda  Alman Yapı ve Çevre Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Dr.Hartmut Walther , AKÇANSA ‘dan Arvid Stjernberg ve Kerpiç yapı teknolojilerinden Prof.Dr.Bilge Işık ‘ın konuşmacı olduğu bir oturumda ele alındı.

Sürdürülebilirlik  konusunda Medyanın Rolü  panelinde Cüneyt Özdemir, Güven İslamoğlu, Uğur Tanyeli ve Oya Ayman Türkiye’de yapı sektörünün sürdürülebilir dönüşüm sürecinde medyanın rolünü tartışlar.

Sürdürülebilir Finansman & Yasal çerçeve & Teşvikler konusu MWH Türkiye Ülke Müdürü Murat Sarıoğlu moderasyonuyla Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Bölüm Yöneticisi Adonai Herrera-Martínez,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Murat Becerikli ve  Şekerbank ‘tan Erkan Subaşı’nın katıldığı bir panelde konuşuldu.

Zirvenin ilk günü kapanış sunumunu ‘Yağmur+Futbol = Hayat/  PITCHAfrica’  projesiyle Professör David Turnbull yaptı. 1.8 milyon litre yağmur suyunu toplayıp filtreleyerek yıl boyunca her gün 1000 Afrikalı için temiz içme suyu sağlayabilecek futbol sahası Pitch Africa projesinin yaratıcısı akademisyen

Profesör David Turnbull sunumunda yağmur suyunun en önemli yenilenebilir kaynak olduğunun altını çizerken, binaların hava koşullarını dışarıda tutmak yerine içeri almaları, bunu yapmak içinde yağmur suyunu biriktirecek alanı maksimize etmek, uygun boyutlarda bir tank ya da sarnıç inşa etmek, buğulaşmayla ortaya çıkan kaybı azaltmak, maliyeti azaltırken hacmi arttırmak ve yer açmak gerektiğini anlattı.


Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER