Şekerbank ve Enerji Federasyonu iş birliğiyle yenilenebilir enerjiye destek

Enerji verimliliği yatırımlarını yaygınlaştırmak amacıyla geliştirdiği EKOkredi ile bugüne kadar yaklaşık 613 milyon TL finansman desteği sağlayan Şekerbank, Tüm Enerji Üretici ve Tüketici Dernekleri Federasyonu iş birliğiyle güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlara uygun koşullarda finansman ve danışmanlık desteği sunacak.
Şekerbank ve Enerji Federasyonu  iş birliğiyle yenilenebilir enerjiye destek

Şekerbank ile Tüm Enerji Üretici ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (Enerji Federasyonu), güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlara destek olmak amacıyla bir araya geldi.

Enerji verimliliği yatırımlarını yaygınlaştırmak için 2009’da Türkiye’de bir ilk olarak geliştirdiği EKOkredi ile bugüne kadar yaklaşık 613 milyon TL finansman desteği sağlayan ve 69 bini aşkın kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştıran Şekerbank, EKOkredi kapsamında yeni reel sektör iş birliklerine imza atmaya devam ediyor.

Şekerbank, Türkiye çapında üyesi 12 dernek ve hem yurt içi hem de dışındaki temsilcilikleri aracılığıyla 1.500 kişiye hitap eden Enerji Federasyonu ile yaptığı iş birliği kapsamında güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji alanında yatırım için federasyondan destek alacak firmalara EKOkredi kapsamında uygun koşullarda finansman imkanı sunarken, federasyon ile birlikte firmaları bilinçlendirici, teşvik edici eğitim ve toplantılar da gerçekleştirecek.

Önce eğitim, sonra yatırımların artırılması çalışmaları başlayacak

“Yenilenebilir Enerji Finansman Yönetimi ve Kentsel ve Kırsal Alanda Elektrik Üretimi” başlığıyla gerçekleştirilecek eğitimler, Şekerbank çalışanları, KOBİ ve işletmeleri yenilenebilir enerji konusunda bilgilendirmeyi hedefliyor. Eğitimler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, TEİAŞ ve Enerji Federasyonu yetkilileri tarafından verilecek. Şekerbank ve Enerji Federasyonu, eğitimlerin ardından belirledikleri pilot bölge ile güneş enerjisine dayalı yatırımların artırılması için çalışmalara başlayacak.

Ülkemizde enerji sektöründe, özellikle de yenilenebilir enerjide üretici ve tüketicileri örgütlemeyi, yenilenebilir enerjiye yatırım yapacak firmalara destek olmayı, danışmanlık vermeyi, üretim yapacak olan firmaları uluslararası rekabete hazırlayıp projeler üretirken bir yandan da tüketiciyi korumayı ve bilinçlendirmeyi hedefleyen Enerji Federasyonu da, iş birliği kapsamında birey ve işletmelere hukuki ve teknik danışmanlık hizmeti sunacak.

İş birliğine ilişkin protokole, Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ve Enerji Federasyonu Başkanı Osman Özbay imza attı.

Halit Yıldız: “Hem finansman hem danışmanlık hizmeti sunacağız”

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının ülkemiz için büyük önem taşıdığını vurguladı. Şekerbank’ın, kuruluşundan gelen sürdürülebilir kalkınma bankacılığı misyonu doğrultusunda, hem doğayı korumak hem de tasarrufu teşvik etmek amacıyla geliştirdiği EKOkredi ile yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımları uygun koşullarda desteklediğini ifade eden Yıldız, EKOkredi ile sadece yalıtım için değil, güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerinden atık arıtma ve atık yönetimine, doğal gaz dönüşümünden A sınıfı elektrikli cihazlara, verimli ısıtma/soğutmadan verimli aydınlatma sistemlerine, modern sulama ekipmanlarına her türlü enerji verimliliği yatırımını uygun koşullarda finanse ettiklerini söyledi. EKOkredi ile bugüne kadar 69 bini aşkın kişiyi enerji verimliliği ile tanıştırdıklarını ve yaklaşık 613 milyon TL finansman desteği sağladıklarını kaydeden Yıldız, 95 bine yakın bina ve işyerinin yalıtımı ile 177 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu veya elektrik cinsinden 18,7 milyar kWh enerji tasarrufu elde edildiğini bildirdi. Yıldız, EKOkredi ile ayrıca, 4 milyon ton karbondioksit salınımının engellenmesinin sağlandığını da kaydetti.

EKOkredi kapsamında bugüne kadar çok sayıda iş birliğine imza attıklarına işaret eden Yıldız, Enerji Federasyonu iş birliği ile de esnaf ve KOBİ’ler başta olmak üzere özellikle güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak isteyenlere hem finansman hem de danışmanlık hizmeti sunacaklarını söyledi. Yıldız, önümüzdeki dönemde enerji verimliliği yatırımlarını ülkemizde yaygınlaştırmak için yeni iş birliklerine imza atmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.  

Osman Özbay: “Enerji güvenilirliği için tüketici üretici hale getirilecektir”

Enerji Federasyonu Genel Başkanı Osman Özbay da, Türkiye’nin, enerjisinin yaklaşık yüzde 73’ünü, elektrik enerjisinin ise yüzde 53’ünü ithal kaynaklara dayalı olarak elde ettiğini belirterek, son yıllarda enerjide dışa bağımlılığın önemli ölçüde artması, bu bağımlılığın arz güvenilirliğini tehlikeye sokması, bunun yanında cari açıktaki en büyük payın enerji için dışarıya aktarılan dövizin olması nedeniyle yerli kaynakların kullanılmasının daha da önemli hale geldiğini vurguladı. Birincil enerji tüketiminde, tüketimin yaklaşık yüzde 90’ının fosil yakıtlardan karşılandığını ifade eden Özbay, şunları kaydetti:  

“Türkiye’nin resmi enerji stratejisi, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’e kadar ülkenin dış kaynaklara olan bağımlılığını azaltacak, mümkünse sıfıra indirecek şekilde iç kaynaklardan maksimum ölçüde yararlanmayı hedefleyen bir yaklaşıma dayanmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2010-2014 Stratejik Planı’na göre, 2023 yılında elektrik üretiminin yüzde 30’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesi hedeflenmektedir. İklim Değişikliği Eylem Planı’nda, ülkedeki teknik ve ekonomik bakımdan elverişli bütün hidroelektrik potansiyelin değerlendirilerek enerji arzında yenilenebilir enerjinin payının artırılması gerektiğine işaret edilmektedir. Bunun için yalnız hükümetlerin değil, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, hatta bireylerin üstlenmesi gereken çok önemli roller bulunmaktadır.”

Özbay, Şekerbank ile yaptıkları iş birliğinin önemine işaret ederken de, “Enerji Federasyonu ile Şekerbank iş birliği; Türkiye’de enerji güvenliğinin ve sürdürülebilir enerji üretiminin temel ilkesinin enerji temininde çeşitliliğinin sağlanması yanında, çevreyi gözeten, toplumda yenilenebilir enerji kaynakları kullanım bilincinin oluşturulması, üretimin tabana yaygınlaştırılarak kırsal ve kentsel alanda yaşayanların üretici olabilmesini sağlayan projeler ve politikalar geliştirilmesi, tarımda enerji kullanan çiftçinin, enerji üretiminde yerini alması ve sosyal sorunun ortadan kaldırılması, çevre bilincinin geliştirilmesi, enerji kullanımında tasarruf ve tüketim bilincinin oluşturulması, ulusal enerji politikası oluşumuna katkı sağlaması açısından önemli görevleri yerine getirecek ve projeleri hayata geçirecektir” dedi. 


DİĞER HABERLER