Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Tesisi açıldı 2014-12-15

Tüpraş’ın 3 milyar dolara mal olan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin açılışı gerçekleşti.
Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Tesisi açıldı 2014-12-15

Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı ve Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, KOSGEB Başkan Vekili Ahmet Karakoç, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ile Koç Holding ve Tüpraş üst düzey yöneticileri ile çalışanlarının ve çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle gerçekleşti.
 Törende konuşan Erdoğan,  Türkiye’de şu ana kadar tek kalemde yapılmış en büyük sanayi yatırımının  hizmete açıldığını belirterek, “İlave altyapı projeleri dahil 3 milyar dolar tutarında bir hacme ulaşan ki, bunu özelleştirme sonrası yatırımlarla beraber yaklaşık 10 milyar dolar gibi bir yatırım olarak değerlendirmek mümkün. Türkiye’ye bu büyük sanayi tesisini kazandırdıkları için TÜPRAŞ’a gönülden teşekkür ediyorum. İstihdama ihracata Türkiye’nin bir enerji üssüne dönüşmesine, cari açığın 1 milyar dolar gibi yüksek bir rakamda azalmasına bu büyük tesis vesile olacak” şeklinde konuştu.
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Türkiye'de enerji, bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmaları ve yatırımları anlattı. İki bakan da Koç grubu ve Tüpraş çalışanlarını kutladı.

ÖMER KOÇ: YATIRIMLARIMIZI ARALIKSIZ SÜRDÜRDÜK
Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ise konuşmasında, 2005 yılının sonunda özelliştirme ihalesinin tamamlanmasının ardından yeni yatırımlar yapacaklarını söylediklerini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Önemli bir milli değer olan Tüpraş'ın Türk ekonomisine daha çok katkı sağlaması için yatırımlarımızı aralıksız sürdürdük. Tarihimizde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımını gerçekleştirdik. Bu yatırımın cari açığı yılllık 1 milyar dolar düşürmesini bekliyoruz. Yatırımımız Tüpraş'ı dünya rafineri sektöründe çok farklı bir noktaya getirecektir." 

Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin yeni bir rafineriye eşdeğer olduğunu da söyleyen Ömer Koç, "Koç Topluluğu Tüpraş'ı devraldığında amacımız rekabetçi bir rafineri haline getirmeyi hedeflemiştik. Yatırımlar ile Tüpraş Akdeniz'in en rekabetçi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. Tüpraş ülkemizde sektörü yönlendirmek ve akaryakıt ihtiyacını karşılamakta asli görev üstlenmiştir" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmaların ardından, bakanlar ve Koç Holding yöneticileri ile birlikte butona basarak 3 milyar dolarlık dev tesisi devreye aldı.

3.5 MİLYON TON BEYAZ ÜRÜN, 700 BİN TON PETROL KOKU
Fuel Oil Dönüşüm Projesi ile Tüpraş'ın 4 rafinerisinde üretilen yaklaşık 4.2 milyon ton siyah ürün işlenerek, 2.9 milyon tonu motorin olmak üzere 3.5 milyon ton değerli beyaz ürün ile 700 bin ton petrol koku elde edilecek. Türkiye'nin ithal edilen dizel ihtiyacının önemli kısmı da yerli üretimle karşılanacak. Toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşan tesise siyah ürünler İzmir, Kırıkkale, Batman ve İzmit rafinerilerinden deniz ve demiryolu ile getirilecek.

RAKAMLARLA TESİS
İnşasına 2011’de başlanan tesiste inşaat ve montajı süresince ortalama yerli ve yabancı firma çalışanlarıyla birlikte 10 bin kişi istihdam edildi. Tesis devreye girdikten ve müteahhit işçiler çıktıktan sonra tesislerde 500 kişi çalışacak. Projenin inşasında ayrıca 6 Eyfel Kulesi inşa edilebilecek kadar çelik kullanıldı. Boruların uç uca eklenmesi halinde Edirne’den Kars’a kadar hat döşenebileceği, depolama tanklarının kapladığı alana 7 futbol sahası yapılabileceği, kullanılan betonla da 5 bin konut inşa edilebileceği belirtiliyor.
Projenin kalbi olan kontrol merkezi ise 'Balina' formunda inşa edildi. Olası bir kaza anında meydana gelebilecek en şiddetli patlamada, çevreye saçılabilecek parçalara da dayanıklı olarak inşa edilen Kontrol Merkezi'nde tüm sistemler bilgisayar ortamında en ince ayrıntısına kadar saniye saniye izlenebiliyor.


DİĞER HABERLER