Bağdat Caddesi'nde Yaşanan Kentsel Dönüşüm ve Fiyatlara Etkisi

2012 yılında başlayan kentsel dönüşümün en çok yaşandığı yerlerden biri de hiç şüphesiz İstanbul’un Kadıköy ilçesi…
Bağdat Caddesi'nde Yaşanan Kentsel Dönüşüm ve Fiyatlara Etkisi

2012 yılında başlayan kentsel dönüşümün en çok yaşandığı yerlerden biri de hiç şüphesiz İstanbul’un Kadıköy ilçesi… İstanbul'un kozmopolit yerlerinden biri olması sebebiyle büyük bir ranta sahip olan Kadıköy'de dikkatleri çeken nokta ise; Bağdat Caddesi’nde büyük dönüşümün yaşanması.

Bağdat Caddesi’ndeki yollarda bulunan büyük inşaat araçlarını, inşaatlardan ve büyük araçların sebep olduğu trafik sorunu ortada. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkmasının ardından Kadıköy'de ilk olarak Fikirtepe’de başlayan dönüşüm çok geçmeden büyük bir rant kapısı olan Bağdat Caddesi’nde de yaşanmaya başladı ve sahil yolundan minibüs yoluna kadar olan alanda neredeyse yıkılıp yeni deprem yasasına göre yeniden inşa edilmeyen bina kalmadı. Fakat şu anda güncel gayrimenkul fiyatlarına bir göz gezdirildiğinde açıkça gözlemlenen, inşaa edilen yapıların gereğinden fazla oluşu ve içinde bulunduğumuz ekonomik krizin sebep olduğu Bağdat Caddesi’nde beklenen rant eksikliği. Müteahhitler tarafından aksine yapılan gizli indirimlerle evler bir an önce satılıp, tekrar nakde dönülmeye çalışılıyor.

Bağdat Caddesi’nde Beklenen Rantın Yaşanmamasının Sebebi Ne?

Bağdat Caddesi emlak piyasası açısından bakıldığında 4 ana bölgeye ayrılıyor; sahil yolu, sahil yolu ile cadde arasında kalan bölüm, cadde ile tren yolu arası ve tren yolu ile minibüs yolu arası. İçlerinde en yüksek rant getiren bölge ise sahil yolu. Sahil yolundaki evlerin fiyatları her zaman döviz üzerinden belirleniyor. Fakat özellikle çevreden sürekli yükselen inşaat sesleri ve yoğun trafik, Bağdat Caddesi’nin asıl sakinlerini evlerini yüksek fiyatlardan satıp başka yerlerde oturmaya yöneltiyor.

Kalan 3 bölgede ise içinde bulunduğumuz ekonomik kriz yüzünden olacak ki konut fiyatlarında bir düşüş gözlemleniyor ve müteahhitler ile alıcılar arasında sıkı pazarlıklar yaşanabiliyor. Alıcı bulamayan evler ise inşaat firmalarınca kiraya veriliyor. Bu sefer de ev sayısının fazlalığı nedeniyle daha önceki dönemlerde neredeyse aylık 5.000 TL. sınırına dayanan kiralar 3.500-4.000 TL. aralığına geri geliyor.

Bağdat Caddesi’ndeki Mağazaların Durumu Nedir?

Bağdat Caddesi'ndeki mağazalar da kentsel dönüşümden oldukça etkileniyor. Cadde üzerinde yıkılan binaların altında bulunan ünlü markalar, inşaat süresince yeni dükkan bulma zorluğu yaşadığından Bağdat Caddesi'nden ayrılmak zorunda kalıyor. Fakat kentsel dönüşümün ardından yenilenen binaların kiraları 2-3 katına çıkınca bugün dükkanlar üzerinde uzun süredir kiralık levhaları asılı duruyor.

Ara sokaklarda da durum değişmiyor. Özellikle bakkal, kuru temizleme, perdeci, kasap, terzi, ekmek fırını gibi küçük esnaf istenen yüksek kiraları ödeyemediğinden eğer dükkan kendilerine ait değilse bölgeden çıkmak zorunda kalıyor.


Paylaş:

Emlak Gündemi