Fikirtepeli kentsel dönüşüme önyargılı

Fikirtepe’de yaşanan süreç kentsel dönüşüme önyargılı bakılmasına sebep oldu.
Fikirtepeli kentsel dönüşüme önyargılı

Kentsel dönüşüm denildiğinde akla gelen ilk yer olan Kadıköy Fikirtepe’de öylesine sıkıntılı bir süreç yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor ki, kentsel dönüşüme karşı ciddi bir önyargı oluştu. Bir metrekarelik alan için istenen yüz binlerce lira, imza toplayıp ortadan kaybolan sözde yatırımcılar, planların sürekli değişmesi... Peki olayın tarafları ne diyor? Kentsel dönüşüm dosyası için tüm taraflar ile görüştük, yapılan kongrelerde görüşlerini dinledik. Hatta Fikirtepe’de çalışmak istemeyen yatırımcılara da sorduk nedenlerini... Burada taraf olunacak tek bir nokta var; o da deprem gerçeğini unutmadan, çürük yapı stoğunu bir an önce bitirmemiz gerektiği gerçeği...

Fikirtepe dediğimiz alan küçük bir yer değil aslında. Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerini kapsayan, Göztepe’den Kadıköy merkeze uzanan alanda, minibüs caddesi ile E-5 arasında kalan bölge. Alanın büyüklüğü 1 milyon 341 bin 758,59 metrekare.

Fikirtepeliler: Zengin olmuştuk, öyle kandırıldık

Fikirtepe’nin dönüşümüyle ilgili ilk sinyal Ekim 2010’da geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fikirtepe’den başlayarak bir kentsel dönüşüm hareketi başlattıklarını açıkladı. Ocak 2011’de yüzde 10 ile 80 arasında imar artışı kararı Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçti.

Fikirtepe, gelir düzeyi yüksek olmayan kesimin ağırlıkta olduğu bir bölge. Bu nedenle ilk anda, Fikirtepe halkının başına talih kuşu konmuş gibi bir düşünce oluştu. FİDEM (Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merdivenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği) Başkanı Ercüment Oruç, ilk başta kendilerinin de böyle düşündüğünü söylüyor, “İlk günlerde öyleydi, doğru, talih kuşu konmuştu, zengin olmuştuk, öyle kandırıldık. Bu yeni bir süreç, Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bir olay. Belediye acemi, vatandaş, müteahhit, Bakanlık acemi. Bu acemilik içinde doğruyu bulmaya çalışırken mağdur olduk, işin doğrusu bu. Bir taraftan inşaatlar yapılırken bir taraftan imzası bitmediği için yapılmayan yerlerden dolayı Fikirtepe’nin yaklaşık yüzde 90’ı hem sosyal hem de maddi anlamda mağdur durumda. Fikirtepe, memur ve işçi kesiminin yoğun olduğu bir yer. Yaklaşık yüzde 70’i kirayla geçinen bir halk. Kentsel dönüşümden dolayı ortada kiracı kalmadı, doğal olarak kiracılar başka yerlere taşındı. Buraların bir an önce biteceğini düşünen halk bir şey olmadığını görünce evlerini önüne gelene kiraya vermeye başladı. Biliyorsunuz doğru dürüst aileler gelip böyle yerlerde kirada oturmaz. Nerede kanunsuz insanlar varsa onlar oturuyor. Kiralar 50 lira, 100 lira, vatandaş artık canından bezdiği, geçinemediği için bu paralara evlerini kiraya veriyor. Dolayısıyla buradaki halk son derece mağdur.”

Fikirtepe’de Kentsel Dönüşüm Dosyası http://www.yeniprojeler.com/dergiler

 

 


DİĞER HABERLER