Kensel dönüşümde Fikirtepeli müteahhide güvensiz

Vatandaş kentsel dünüşümde ​birçok nedenle müteahhitlere güvenmiyor.
Kensel dönüşümde Fikirtepeli müteahhide güvensiz

“Vatandaş tabii korkuyor ve çok haklılar. Hayatları boyunca elde ettikleri tek varlık, belki de o ev. Gecekondu da olsa, onlara ifade ettiği değer, bize ifade ettiği değerden çok daha yüksek” diyor Sampaş Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya. Gerçekten de, sürecin uzamasındaki ana etkenlerden biri, vatandaşların müteahhitlere güvenmemesi. İşi almak için vadedilenlerin gerçekleşmemesi, başlayamayan inşaatlar, ortalıkta imza toplayan çantacılar ve uzlaşmaya gidilemeyen ev sahiplerine yapılan farklı sözleşmeler Fikirtepelileri kentsel dönüşümden soğutmuş durumda. FİDEM Başkanı Ercüment Oruç müteahhitlere olan güvensizliğin, sorunu bu noktaya getirdiği görüşünde, “Dört yıl önce 50 müteahhitle başladık, şimdi 30’a düştü bu sayı. Bazı kurnaz müteahhitler buraya gelip yer topladılar, imza aldılar, vatandaşların tapularına şerh koydurdular. Sonra da burayı yapacak durumda olmadıkları ortaya çıktı. Bunları başkalarına satmaya kalktılar. Tabii böyle olunca birçok insan firmalara güvenmiyor, imza atmıyor.”

Ercüment Oruç imza atmayanların bir kısmının gerçekten haklı olduğunu ancak büyük bir kısmının da ekstra şeyler beklediği için sürecin yavaşladığını söylüyor. Bir metrekare alanı olanların bir daire istemesi, yüksek kira yardımı talebi gibi... Bu noktada başka bir sorun daha ortaya çıkıyor. Fikirtepeliler bazı müteahhitlerin anlaşmaya gitmeyenler için farklı sözleşmeler hazırladığını, sorunun çözülmesi için ekstra haklar tanındığını iddia ediyor. Bu durum da, kendilerine sunulan ilk şartlara imza atmış kişileri rahatsız ediyor. Öyle ki imza atanlar içinde, ‘farklı anlaşma görürsem imzamı geri çekerim’ diyenler de var. Bir kısımsa, ‘isteyen istediğini alsın, yeter ki evlerimiz bir an önce yapılsın’ diyerek sürecin kendilerini ne kadar yıprattığını ifade ediyor.

Akla hayale sığmayacak teklifler yapılıyor

Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve AYİD (Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aydoğan, kat maliklerinin firmaları çok iyi araştırmalarını öneriyor, “Kat maliklerinin tedirgin olması gayet doğal. Çünkü bu alanda hiç tecrübesi olmayan bazı sermaye sahipleri inşaatçı olmaya karar verip bu alana girmek amacıyla hesapsız kitapsız, akla hayale sığmayacak tekliflerle kat maliklerine gidiyor. Fakat bir firmanın çok büyük bir sermayeye sahip olması, o firmanın inşaatı da en iyi şekilde yapacağı anlamına gelmez. Bu yüzden biz kat maliklerine onlara teklif veren firmaları iyi araştırmalarını öneriyoruz. Yani bu firmaların bankalar nezdindeki güvenirlikleri ne, işçi ücretlerini zamanında ve tam ödüyorlar mı, mal aldıkları firmalarla ilişkileri nasıl? Tüm bu soruların cevapları için kat malikleri, bir avukattan, mimar-mühendisten yardım alabilirler.

Önüne gelen müteahhit oldu

Fikirtepe’nin ilk kentsel projesi olan, Anka Yapı’nın Evim Kadıköy projesinin mimarı olan Ahmet Erkurtoğlu da, “Her önüne gelen müteahhit oldu. Belediyelerde iş takibi yapanlar bile müteahhitliğe başlamış. Biz bunca senelik mimarız, müteahhitliği beceremedik. Rekabetin olması güzel ama herkesin inşaata yönelmesi yanlış. Geçtiğimiz günlerde bir tekstilciyle görüştük, inşaat işine gireceğim diyor. Bu nereye kadar gidecek, Anadolu’daki bütün inşaatçılar İstanbul’a geliyor neredeyse. Bir firma tüm apartman sahiplerini almış, Malatya’ya götürüyor, orada ağırlıyor, yaptığı inşaatları gösteriyor. Ben burada çok biliniyorum ama İstanbul’da beni kimse tanımıyor hesabı, gelin görün beni! Malatya, Konya, Kayseri, Bursa, Samsun... Trabzon ve Rize’yi saymıyorum zaten. Kente yüklenilmesi bir yana, bu kadar daireyi kime satacağız” diyor.

Aramızdaki çöpleri ayıklayamıyoruz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlı ise, müteahhitlik mesleğinin standartları belirlenmediği sürece sorunun devam edeceği görüşünde, “İnşaat sektörü adına ben gelecekten umutluyum. Sektörün daha ileriye gidebilmesi için yapısal adımların da atılmasın ihtiyaç olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Atmamız gereken ilk adım, Türkiye için kritik bir öneme sahip olan müteahhitlik mesleğinin standartlarının ortaya konulmasıdır. Kentsel dönüşümden bahsediyoruz. Eskiyen, standartlara uymayan üstyapılarımızı yeniliyoruz ama maalesef kimlerin müteahhitlik yapabileceğini, bu işin standartlarının neler olduğunu hala bilmiyoruz. Aramızdaki çöpleri ayıklayamıyoruz ve bunun vebalini de sektör olarak hep beraber çekiyoruz. 

Fikirtepe’de Kentsel Dönüşüm Dosyası  http://www.yeniprojeler.com/dergiler


DİĞER HABERLER