Akbank’tan 2015’in ilk dokuz ayında Türkiye ekonomisine toplam 188 milyar TL kredi desteği

Akbank’ın, dokuz aylık konsolide net kârı 2 milyar 222 milyon TL oldu
Akbank’tan 2015’in ilk dokuz ayında Türkiye ekonomisine toplam 188 milyar TL kredi desteği

Akbank’ın 2015 yılı ilk üç çeyrekteki finansal performansını değerlendiren Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Özellikle uluslararası piyasalardaki tüm belirsizliklere rağmen, yılın ilk yarısında ekonomimiz beklentilerin üzerinde, ılımlı bir büyüme performansı sergiledi.  Bu performans, gelişmekte olan bir ekonomi olan ülkemizde, yatırım ve tüketim talebinin dinamik olduğunun da bir kanıtı oldu. Yılın ikinci yarısında da büyük ölçüde benzer bir trend öngörüyoruz. Akbank da, bu dönemde sağlam sermaye yapısı ve etkin risk yönetimi sayesinde sağlıklı büyüme performansını sürdürürken ekonomimizin büyümesine destek oldu. Bankamız, bu dönemde geçtiğimiz yılsonuna kıyasla toplam nakdi ve gayrinakdi kredilerini yüzde 12 büyüterek 188 milyarTL seviyesine çıkardı.  Aktiflerimiz de aynı dönemde yüzde 17 büyüyerek 255 milyar TL seviyesine çıktı.” dedi.

Akbank’ın 2 milyar 898 milyon TL brüt karından 676milyon TL vergi karşılığı ayırdığını belirten Binbaşgil ilk dokuz ayın sonunda bankanın 2 milyar 222 milyon TL konsolide net kar elde ettiğini vurguladı.

“Reel sektöre sağladığımız desteği kredilerimizle 149 milyar TL’nin üstüne çıkardık.”

Binbaşgil, Akbank’ın Türkiye’nin katma değeri yüksek ve ihracat odaklı bir büyüme modeline destek verdiğini belirterek, “Toplam kredilerimiz vasıtasıyla ekonomimize sağladığımız desteği 188 milyar TL’nin üstüne çıkardık. KOBİve kurumsal kredilerimiz vasıtasıyla reel sektöre verdiğimiz destek, yılın ilk 9 ayında geçtiğimiz yıl sonuna kıyasla yüzde 18 artış göstererek 149 milyarın üzerine çıktı. Şirketlerimizin büyümesine verdiğimiz destek, kredilerle sınırlı kalmadı.  Eylül ayında KOBİ’lerimize bankacılık işlemlerini avantajlı şekilde gerçekleştirebilmeleri için ‘Kuruşun Değerini Bilen Tarifeler’i sunduk.  Bu sayede şirketlerimiz birçok bankacılık işlemini çok daha uygun koşullarla yapma imkanına kavuştu.” dedi.

“Yüzde 2 seviyesinde bulunan takipteki kredi oranımızsağlıklı büyümemizin göstergesi.”

Binbaşgil, Akbank’ın yılın ilk dokuz ayında takipteki kredi oranının yüzde 2 olduğunu belirterek, “3. çeyrek sonunda da güçlü büyüme performansımızı sürdürürken takipteki kredi oranımızı düşük seviyede tutmayı sürdürdük.” dedi. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yüzde 176oranında karşılık ayırdığının altını çizdi.

“Toplam mevduatımız 152milyar TL’yigeçti.”

Türkiye’de tasarruf bilincini artırmaya yönelik çalışmaların mevduat tutarındaki artışta rolü olduğunu belirten Binbaşgil, “Yılın ilk 9 ayında yüzde 25 oranında artan toplam mevduatımız, 152 milyar TL’nin üzerine çıktı. Mevduatımızdaki bu güçlü büyüme, daha fazla kredidesteği sağlamamızda elimizi güçlenlendirecek.” dedi.

“Dış ticaret işlemlerinin büyümesine başarılı yurt dışı borçlanma işlemleriyle katkı sağlamaya devam ediyoruz.”

Akbank’ın sendikasyon kredilerinde yatırımcı tabanını genişleten ve kredi maliyetlerini belirleyen banka konumunu sürdürdüğüne dikkat çeken Binbaşgil, “Ağustos ayında 335 milyon dolar tutarında 3 yıllık bir sendikasyon kredisi aldık. Bu kredimizle, 2008 global krizinden bu yana 3 yıllık vadede bir sendikasyon kredisi temin eden ilk Türk bankası olduk. Ayrıca bu kredi ile bir yandan vadeyi uzatırken, diğer yandan da Asya ve Orta Doğu'dan yeni katılımcı bankalar kazanarak Türk sendikasyon piyasasındaki yatırımcı tabanını da genişlettik. Ağustos ayında 1 yıl vadeli 1.2 milyar dolar tutarında bir sendikasyon daha gerçekleştirdik. Bu işlemle geçtiğimiz yıl Ağustos’ta aldığımız sendikasyon kredimizi  maliyetleri 15 baz puan düşürerek yeniledik. Bu kredimizi 15 ülkeden 41 bankanın katılımıyla, uluslararası piyasalarda hareketliliğe rağmen, borçlanma maliyetlerini düşürerek imzaladık. Bu başarılar, sektöre yön veren, sendikasyon kredilerinde maliyeti belirleyen banka olduğumuzun göstergesi.” dedi.

“Bankacılığı farklı bir boyuta taşıyacağız.”

Akbank’ın Türkiye’de bankacılık sektörüne yön veren öncü kuruluşlardan biri olduğunu dile getiren Binbaşgil, “Akbank’ı geleceğe hazırlamaya devam ediyoruz. Bugün artık işlemlerimizin %91’i şube dışında yapılıyor. Mobil Bankacılık stratejimizin temellerinden birini oluşturuyor. Bu konuda yoğun bir çalışma içindeyiz. Geçtiğimiz yıl GSMA’da “Dünyanın En İyi Akıllı Telefon Uygulaması” ödülünden sonra bu yıl de Global Finance tarafından “Avrupa’nın En İyi Mobil Bankacılık Uygulaması” ödülünü aldık.  Mobil Bankacılıkta dünya çapında örnek olabilecek uygulamalarımız sürecek.  Çalışmalarımızı, dijitalleşme, yüksek hizmet kalitesi, Türkiye’nin en yetenekli insan kaynağıyla çalışmak odağında gerçekleştirmeye devam edeceğiz.  Bankacılığı çok farklı bir boyuta taşıyacağız.” dedi.

“Ödüllerimiz ve güçlü finansal performansımız başarılarımızın göstergesi.”

Türkiye’nin en değerli markası Akbank’ın başarılarının prestijli uluslararası yayınlar ve platformlarca takdir görmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirten Binbaşgil, “World Finance tarafından üst üste ikinci yıl Türkiye’nin En İyi Bankası ödülünü aldık.  Stevie International Awards da Ağustos ayında Akbank’afarklı alanlarda 8 ödül vererek bizleri gururlandırdı.Bu başarıları devam ettirmek için tüm Akbanklılar olarak yüksek motivasyonla çalışmaya devam edeceğiz.  Bu güçlü performans için hem müşterilerimize, hem de hissedarlarımıza ve çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

 


DİĞER HABERLER