Garanti Emeklilik “Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensipleri”ni İmzaladı

Garanti Emeklilik
Garanti Emeklilik “Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensipleri”ni İmzaladı

Garanti Emeklilik, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ile Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi'nin (UN Women) işbirliğiyle 2010 yılında oluşturulan Kadınların Güçlenmesi Prensipleri'ne (Women's Empowerment Principles) imza attı.

Türkiye'de bu prensiplere imza atan ilk bireysel emeklilik ve hayat şirketi olan Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran: “BM Kadınların Güçlenmesi Prensipleri'ne imza atarak, toplumda ve ekonomide kadınların yanında yer aldığımızı ve onlara verdiğimiz değeri somut bir biçimde ortaya koymaktan mutluluk duyuyoruz. Yakın bir zamanda dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik platformu olan BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni de imzalamıştık. Şirketlerin sadece ekonomik performansları ile değil aynı zamanda evrensel ilkelerin ışığında yapacakları çalışmalarla değer yaratabileceklerine inanıyoruz. Bu yöndeki öncü girişimlerimizle içinde bulunduğumuz topluma katkı sağlama çabalarımız önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam edecek.”

Garanti Emeklilik, sektöründe ilklere imza atmaya devam ediyor. Kurum ‘Kadınların Güçlenmesi Prensipleri'ne (Women's Empowerment Principles) imza atarak kadınları sosyal ve ekonomik anlamda destekleme yolunda önemli bir adım attı.

Ülkemizde söz konusu prensiplere imza atan ilk emeklilik şirketi olan Garanti Emeklilik’in imzaladığı sözleşmede yer alan 7 prensip; cinsiyet eşitliğinde gelişme sağlayarak, kadının toplumda güçlendirilmesine yönelik atılacak adımlar konusunda yol gösteriyor. Prensipler; imza atan kurumlar içinse; cinsiyet eşitliği hedefleri oluşturmak, yönetimde %30 ve üzerinde kadın katılımı sağlamak, sözlü veya psikolojik tacize sıfır tolerans konusunda politika oluşturmak gibi pek çok önemli taahhüdü içeriyor.

Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızla sektöre ilham vermeyi hedefliyoruz

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran şirket olarak evrensel ölçüde kabul görmüş değerlere büyük önem verdiklerinin altını çizerek şunları söyledi; “Garanti Emeklilik olarak bugüne kadar topluma fayda sağlayan birçok proje yürüttük ve sürdürmeye devam ediyoruz. Bu yaklaşımımız ile 2015 yılı Temmuz ayında Birleşmiş Milletler’in Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne taraf olarak, insan hakları, çalışan hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında uluslararası kabul görmüş ilkeleri içselleştirmeyi taahhüt ettik. Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğin sağlanmasının Türkiye’nin parlak geleceğine atılacak bir imza anlamı taşıdığına yürekten inanıyoruz. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzun temel taşı olan Çevre ile ilgili çalışmalarımıza da başladık. Çalışanlarımızın desteğiyle yürüttüğümüz ‘Çevre Yönetim Sistemi’ oluşumumuzu en kısa sürede kurarak çevre farkındalığımızı oluşturmak istiyoruz. Bulunduğumuz sektöre de bu konuda ilham vererek, çalışmalarımızı bu bilinçle devam ettireceğiz.” 

Şirket olarak kadınlara büyük önem verdiklerine, kadınların iş hayatında desteklenmesini sorumlulukları arasında gördüklerine değinen Onaran şöyle devam etti; “Faaliyet gösterdiğimiz toplumumuzda başta kadınlarımız olmak üzere insanlarımızın iş ve sosyal hayatlarına olumlu yönde katkı sağlayacak çalışmalara öncelik veriyoruz. Garanti Emeklilik olarak daha fazla kadın gücünün iş dünyasına kazandırılmasına destek sağlamaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.”

Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin başlıkları şu şekilde oluşuyor;

1. Cinsiyet Eşitliği İçin Üst Düzey Kurumsal Liderlik Sağlanması
2. Tüm Kadın ve Erkeklere İşte Adil Davranılması, İnsan Haklarına ve Ayrım Yapmama İlkesine Saygı Gösterilmesi, Bu İlkelerin Desteklenmesi
3. Tüm Kadın ve Erkeklere Sağlık, Güvenlik ve Refah Sağlanması
4. Kadınların Eğitim, Kurs ve Profesyonel Gelişim İmkanlarıyla Desteklenmesi
5. Kadınları Güçlendiren Girişimci Gelişimi, Tedarik Zinciri ve Pazarlama Yöntemlerinin Uygulanması
6. Toplumsal İnisiyatifler ve Destekler Aracılığıyla Eşitliğin Teşvik Edilmesi
7. Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması İçin Gelişimin Ölçülmesi ve Halka Açık Raporlanması

Bugüne kadar dünya genelinde toplam 1047 firmanın imzaladığı Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni, Türkiye'den ise 51 firma destekliyor. www.weprinciples.org 

 


DİĞER HABERLER