Konut Kredisi Erken Ödeme İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün ödediğiniz peşinatı dışında kalan kısmına banka tarafından ipotek konularak verilen kredi; konut kredisi olarak biliniyor
Konut Kredisi Erken Ödeme İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün ödediğiniz peşinatı dışında kalan kısmına banka tarafından ipotek konularak verilen kredi; konut kredisi olarak biliniyor. 2007 yılında ülkemizde hayata geçirilen mortgage yasasına göre konut kredileri genellikle sabit faizli olarak 5 ile 30 yıl vade ile veriliyor. Fakat dışarıdan ne kadar diğer krediler gibi gözükse de kendi içinde özel bir mevzuatı barındırıyor. Özellikle konut kredisi erken ödeme işleminde diğer kredilerden oldukça farklılaşıyor. Konut kredisinde erken ödeme nedir sorusunun cevabını açıklığa kavuşturmadan önce ise uzun vadeli konut kredilerinin geri ödeme şekline göre türleri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

Konut kredisi türleri nelerdir?

Konut kredileri; sabit faizli konut kredisi, değişken faizli konut kredisi ve düşen-artan faizli konut kredisi olarak üç farklı türdedir. Bunlardan sabit faizli konut kredisi, ülkemizde ekonomik şartların çok sık değişmesinden dolayı en çok tercih edilen konut kredisi olarak ilk sırada bulunuyor. Değişken faizli konut kredisi ise tercih edilmiyor. Düşen-artan faizli konut kredisi ise ancak kazancınızın yükseleceği veya düşeceği beklentisi içindeyseniz avantajlı olabiliyor.

Konut kredisi erken ödeme cezası nedir?

İhtiyaç, tüketici veya araba kredilerinde erken ödeme yapılarak kredi kapatılmak istendiğinde banka, toplam kredi miktarında indirim yaparken uzun vadeli konut kredilerinde ise tam tersi ceza uygulanıyor. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve bununla bağlantılı Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği ile düzenlenen erken ödeme cezasında; eğer tüketicinin kalan vadesi 36 ay ise en fazla %1, 36 ayı aşıyorsa en fazla %2 oranında banka tarafından ceza kesiliyor. Bu cezalar karşılıklı anlaşmalarla daha düşük olarak da uygulanabiliyor. Bankanın tüketicilerden bu cezayı almasının nedeni ise; uzun vadeli olarak verilen konut finansmanı kredilerinde, kredi verilirken imzalanan uzun vadeli sözleşme planı tek taraflı olarak bozulduğu için banka faiz gelirinin düşmesi olarak gösteriliyor. Buna göre eğer kalan kredi tutarınız 50.000 TL, kalan ödeme süreniz ise 36 aydan az ise 500 TL ceza ödemeniz gerekiyor.

Konut kredisi erken ödeme cezası hangi tür konut kredilerinde uygulanıyor?

Son yapılan düzenlemelere göre bankalar eğer tüketici sabit faizli konut kredisi almışsa ceza uygulayabiliyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise; eğer kredi sözleşmenizde “erken ödeme cezası” ibaresi bulunmuyorsa bankaların sizden hiç bir şekilde ücret talep edemeyeceği oluyor. Kredi sözleşmelerinde diğer tüketici ürünleri gibi imzaladıktan sonra cayma hakkı bulunmadığından, imzaladığınız sözleşmeyi çok iyi okumanız ve aklınıza takılan her noktayı sormanız gerekiyor.

Kaynak: Milliyet


Paylaş:

Konut Kredisi