TÜİK Konut Satış İstatistiklerini Açıkladı.İnşaat Patronları Sektörü Değerlendirdi

TÜİK Eylül 2018 konut satışa rakamlarını açıkladı sektör temsilcilerinden piyasaya ilişkin yorumlar geldi
TÜİK Konut Satış İstatistiklerini Açıkladı.İnşaat Patronları Sektörü Değerlendirdi

TUİK Eylül 2018 konut satış rakamlarını açıkladı.Verilere göre:Türkiye’de 2018 Eylül ayında 127 327 konut satıldı
​Türkiye'deki inşaat patronları TUİK rakamlarını ve inşaat sektörünü değerlendirdi:

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

"Türkiye konut sektörü yabancılar için büyük fırsat"

TÜİK verilerine baktığımızda yabancılara yapılan konut satışlarının her zamanki gibi artış trendinde olduğunu görüyoruz. Yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 151,1 artmış olması yabancıların ülkemizdeki potansiyelin ne kadar farkında olduğunu gösteriyor. Yabancıya yapılan konut satışlarındaki yükseliş, gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine olan katkısının en önemli göstergesidir. Ülkemizde dövizin yükselmesi ve müteahhitlerin maliyetlere gelen zamlara rağmen satış fiyatlarında artış yapmaması yabancılar için büyük fırsat. Bizim projelerimize de yabancı yatırımcılardan yoğun talep geliyor. Toplam 2 bin 700 daire ve 70 ticari birimden oluşan ve satışların yüzde 95'inin tamamlandığı 'NLogo İstanbul'da dairelerin 2 bin adedi Arap yatırımcılar tarafından satın alındı.

 Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:

 “Sektör beklenen hareketliliğe kavuşacaktır"

Konut satış verilerinin beklenenin altında gelmesinin, yaz mevsimi ve finansal hareketlilikten kaynaklandığını düşünüyoruz. Ancak bunu söylerken mevcut durumun geçici olduğunu da belirtmek gerekir. Tatil dönemi zaten konut alımının ertelenmesi için yeterli bir sebep, ancak alıcının kredi faizlerinin düşmesini beklediğini de unutmamak gerekir. Dolar çıkabileceği en yüksek noktayı gördü. Bu seviyede dövizini bozdurup eve yatıran bir kesim de var. Önümüzdeki dönemde sektör beklenen hareketliliğine kavuşacaktır. Diğer yandan yabancılara yapılan konut satışlarındaki artış oranının yüzde 151,1 artarak 5 bin 615'e ulaştığını görüyoruz. Bu bir rekor, ülkemiz adına sevindirici bir durum.

Şenol Üçüncü / Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi:

 “Konut satışında kilit nokta döviz ve faizdir”

Konut sektörünün canlanması için hayata geçirilen kampanyaların yabancıların alım iştahını da artırdığını görüyoruz. Son TÜİK verilerine baktığımızda özellikle yabancı alıcı açısından sevindirici bir tablo görüyoruz. Bundan sonra da dönem dönem düzenlenen kampanyalar ve sağlanan destekler olursa sektör daha da hareketlenecek, stoklar eriyecek ve satışlar istenen seviyeye gelecek. Bunun sonrasında da yeni yatırımlar başlayacak. Özellikle döviz kuru ve kredi faizler konusu önemli, dövizdeki normal hareketlilik sona ermesi ve konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına inmesi halinde inşaat sektörü yine hakettiği seviyeye gelecektir. Bizim işimizde kilit noktanın döviz ve faiz olduğu unutulmamalı, tedbirler bu yönde alınmalı.

 İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

"Temennimiz, talebin normal haline dönmesidir"

Küresel piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmeler ve sektöre verilen destek kampanyaların sona ermesinin verdiği rehavet sonucu iç piyasada beklenen hareketi göremeyebiliriz. Özellikle son dönemde yaşanan döviz artışı ve olağanüstü piyasa şartları yatırımcıyı beklemede kalmaya itti. Döviz mevduatı olan vatandaş parasını tuttu, projelerdeki konut fiyatlarının azalmasını bekliyor. Satışlardaki sıkıntıyı aşmak için birtakım teşviklerin de devreye alınması gerekiyor. Temennimiz, sektördeki talebin normal haline dönmesidir.

Ergin Bayram / Omran İnşaat Genel Müdürü:

“Tabloyu genel tabloya bakarak değerlendirmek gerekir”

Sektörel kuruluş ve değerleme şirketlerinin verilerine baktığımızda eylül ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 18'lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını görüyoruz. Bunu en büyük sıçramalardan biri olarak kabul etmek gerekir. TÜİK verilerinin de bu sonuçları desteklediğini görüyoruz. Genele baktığımızda yatırım aracı olarak gayrimenkulü tercih edenlerin alımlarında gözle görülür bir düşüş oldu. Ancak tabloyu senenin tümüne bakarak değerlendirmek gerekir. Yaşanan döviz artışının mevcut siyasi konjonktürden kaynaklandığını, Türkiye ekonomisiyle ilgili olmadığını da çok iyi biliyoruz. Dövizdeki son günlerdeki düşüş de bunun bir göstergesi.

 


Paylaş:

Haberler