Zorluteks, Pet Şişeden Perde Üretti

Amaç çevreyi korumak.
Zorluteks, Pet Şişeden Perde Üretti

ürk ev tekstili sektörünün lideri Zorlu Tekstil, Lüleburgaz’daki üretim tesisi Zorluteks’te çevre ve sürdürülebilirlik esasını hedefe alarak üretmeye devam ediyor. Yüksek kaliteli ürünler üretirken, doğayla dost, sürdürülebilir ilkelerinden taviz vermeyen üretim anlayışıyla hareket eden Zorluteks, hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların sonuçlarını tüm paydaşlarıyla düzenli aralıklarla paylaşıyor.

 

Çevre dostu üretimin öncüsü

Zorluteks’in sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağladığını vurgulayan Zorluteks Genel Müdürü Cemil Çiçek, doğal kaynakların etkin kullanımı için çevre yönetim sistemi ile atıkların azaltımı ve geri kazanımı, kimyasal yönetim sistemi ile doğaya dost ürünlerin kullanımı, enerji yönetim sistemi ile çok daha tasarruflu bir yapıya geçiş yaptıklarını ifade etti. Çiçek, “Sektörde 65 yılı aşkın tecrübemizle, çevre dostu üretimin öncü markasıyız. Uluslararası standlarda üretim yapıyoruz. GOTS (Global Organic Textile Standards) ve OEKO TEX belgeleri ile çevreci duruşumuzu kanıtlıyoruz. Sertifikalı organik ürünler tasarlayarak ekolojik üretimi destekliyoruz. Aldığımız çevre ödülleri de bunun en önemli göstergesi. Bunun yanı sıra Zorluteks olarak, tüm üretim süreçlerimizde sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamaya özen gösteriyoruz’’ diye konuştu. Bu anlamda geliştirilmekte olan ‘temiz üretim’ yazılımıyla, Zorluteks’in, enerji, su ve kimyasal performanslarının anlık olarak takip edilebileceği bilgisini veren Çiçek, “Ayrıca Zorluteks olarak, 2017’de TÜBİTAK MAM ile başlattığımız 2020 Horizon projesi ile ileri arıtıma geçen atık su sonucu saf su elde ederek, kalan konsantre atık suyun yönetimi projesini hayata geçirdik’’ dedi.

 

Geleceği düşünen yenilikçi ürünler

Zorluteks’in hayatı kolaylaştıran ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen çözüm odaklı tasarımlar geliştirdiğini sözlerine ekleyen Çiçek, “Gelecek için Bugün”den çalışmaya başladık. Sürdürülebilir ürünümüz TAÇ Reborn perdeler, pet şişe ve polyester ipliklerin geri dönüşümü ile çok yakında evlerdeki yerini alacak. TAÇ Reborn nevresimde ise pamuk ve tencel iplikleri geri dönüştürüldü. Öte yandan, mısır, şeker kamışı gibi yüksek oranda nişasta içeren tarım ürünlerinden elde edilen PLA ipliklerinden elde edilen ürünlerimiz de çevresel sürdürülebilirliği destekleyen çözümlerimiz arasında bulunuyor’’ dedi.

 

“Doğa ve insan için değer üretmeye devam ediyoruz”

Çiçek, Zorluteks’in gelecek konumlanmasını Doğa ve İnsan için Yenileyici Tekstil olarak belirlediklerini ifade ederek, “Burada kastettiğimiz, insanların hayatına dokunarak onların yenilenmesini sağlamak; yaşamlarının, refah ve sağlık anlayışlarının, iyi olma hallerinin bir parçası olmak’’ diye konuştu. Doğa için yenileyici olmanın ise, tüm üretim süreçleri için kullanılan kaynakları döngüsel üretim yaklaşımı ile bir şekilde doğaya geri vermek olduğunu belirten Çiçek, “Zorluteks olarak, doğadan aldığımız borcu ödemeye başlıyoruz. Kullandığımız her kaynağı bilinçli ve verimli kullanmanın ötesinde, doğanın bir özelliği olan kendini yenileme kapasitesine de katkıda bulunmak istiyoruz’’ diye konuştu.

 

Dünya ortalamasının altında su kullanımı

Kurdukları geri kazanım tesisleri sayesinde su, katı atık, atık boyalar ve dijital baskı makineleri ile tasarruf sağladıklarını ifade eden Çiçek, geri dönüşüm uygulamaları ile doğayı korumak için çalıştıklarına dikkat çekti. Çiçek, “Kurduğumuz geri kazanım sistemleri sayesinde, suyu birden fazla proseste kullanarak, örneğin, 1 kg pamuklu kumaş üretiminde dünya ortalaması 120 lt su iken, Zorluteks olarak 1 kg pamuklu kumaşı 80 lt ortalama su ile üretiyoruz. Katı atıklarımızın yüzde 90’nını geri dönüşüm süreçleri ile yeniden değerlendiriyoruz. Enerji verimliliğimiz üst düzeyde. Dijital baskı makinalarımız sayesinde yılda 44.400 kw enerji tasarrufu ediyoruz” dedi.

Sürdürülebilirliğin Zorluteks için artık ana söylemlerin ötesinde yenileyici, onarıcı ve yapıcı bir anlamı olduğunu belirten Çiçek, doğa ve insan için değer üretmeye devam ederken, tüketicilerin ihtiyaçlarını da sürdürülebilir tüketim kapsamında ele alacaklarını belirtti.


Paylaş:

Yapı ve Sektörel Haberler