İşte Beykoz'da imara açılacak orman arazisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2. derece SİT ve orman içi dinlenme alanında kaldığı gerekçesiyle konut yapımına izin vermediği, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'özel eğitim alanı' olarak imara açılan Beykoz'daki ormanlık arazi havadan görüntülendi.
İşte Beykoz'da imara açılacak orman arazisi

DHA'nın havadan görüntülediği yemyeşil arazide, ne zaman konuldukları bilinmeyen konteynerler ve şantiye malzemeleri göze çarpıyor. Arazinin girişinin bariyerlerle kapalı olduğu görülürken, bariyerin hemen önünde de içi boş bir bekçi kulübesi dikkat çekiyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beykoz'da bulunan ormanlık arazide, 2. derece SİT alanı olduğu ve orman içi dinlenme alanında kaldığı gerekçesiyle konut yapımına karşı çıkmıştı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu alanda plan değişikliğine giderek 'özel eğitim tesisi' yapılmasını onayladı, imar planı değişikliği bakanlığın sitesinde askıya çıktı. Plana göre, sık orman dokusunun bulunduğu alanda 4 kat imar izni, kreşten üniversiteye kadar eğitim tesislerinin bulunduğu bir kampüs yapılması öngörülüyor. 

YEŞİLLİKLER İÇİNDE ŞANTİYE MALZEMELERİ 

DHA'nın havadan görüntülediği yemyeşil arazide, ne zaman konuldukları bilinmeyen konteynerler ve şantiye malzemeleri göze çarpıyor. Arazinin girişinin bariyerle kapalı olduğu görülürken, bariyerin hemen önünde de içi boş bir bekçi kulübesi dikkat çekiyor. Arazinin girişinden ayrılarak birkaç yöne dağılan patika yollarından birinin de, terk edilmiş inşaat malzemelerinin bulunduğu bölüme çıktığı görülüyor. Arazinin bir bölümünde ise Boğaz manzarasını görmek mümkün.

İBB YAPILAŞMA KOŞULLARI NEDENİYLE REDDETMİŞTİ 

2013 yılının Ocak ayında İBB'nin Meclis gündemine taşınan konut teklifi, istenen yapılaşma koşullarının çevre yapılaşma şartlarına göre çok yüksek olduğu gerekçesiyle reddedilmişti. 54 bin metrekare büyüklüğündeki alanın “Çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip" bir alan olduğu belirtilerek, her türlü faaliyetin bu özel dokuya zarar vermeyecek düzeyde yapılması gerektiğine vurgu yapılmıştı. Raporda, söz konusu alanda tarımsal faaliyetlerin sürdürülebileceği veya mevcut ağaç ve ağaçlık alanların korunması kaydıyla ağaçlandırma, bitkilendirme, bağcılık, hobi bahçeleri ve fidan yetiştiriciliği yapılabileceği ifade ediliyordu.

DEVREYE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI GİRDİ 

İBB'nin yapılaşmasına karşı çıktığı arazi için yapılan imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta askıya çıkarıldı. 3. Havalimanı projesini de yürüten Kalyon Gayrimenkul Yatırım iştiraki RSY İnşaat, arazinin “özel eğitim tesisleri alanı" olarak ilan edilmesi talebinde bulundu. Plan notlarında en çok 4 kat yapılaşma izniyle her türlü eğitim binaları, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, anaokulu, kreş, laboratuvar, salonu, yurt, misafirhane ve mescit yapılabileceği vurgulandı. 

ŞEHİR PLANCILARI VE CHP İTİRAZ EDECEK 

Bakanlığın askıya çıkardığı arazi ile 2 yıl önce İBB'nin reddettiği teklifte yer alan arazinin aynı yer olduğunu belirten İBB'nin CHP'li Meclis üyesi Hüseyin Sağ, “İBB, konut yapımını, 'korunacak alan' olduğu gerekçesiyle AK Parti'li ve CHP'li üyelerle 'oybirliği' ile reddetmişti, eski plan şartlarının kalmasını talep etmişti" dedi. 

Bakanlık üzerinden yapılan plan değişikliğini eleştiren Sağ, “İBB'de seçilmiş bir belediye başkanı ve meclis üyeleri var. Ancak bu planı, İstanbul'u bilmeyen Ankara'dan 3 memur yapıyor, askıya çıkarıyor. Ne bir tartışma ne de üzerinde alınmış bir görüş var. İBB 3 tane memurla Ankara'dan yönettiriliyor" diye konuştu. 

Hüseyin Sağ plana itiraz edeceklerini de söyledi. 

Şehir Bölge Planları Odası da askıdaki plana dava açacaklarını açıklamıştı.

Kaynak:Ezgi ÇAPA - Ali AKSOYER / İstanbul DHA

 


DİĞER HABERLER