Dış Cephe Mantolama Masrafları Kime Aittir?

Dış cephe mantolama, kış aylarında ısı kaybını yaz aylarında ise ısı kazancını en aza indirmek için bir süredir oldukça tercih edilen bir yalıtım yöntemidir
Dış Cephe Mantolama Masrafları Kime Aittir?

Dış cephe mantolama, kış aylarında ısı kaybını yaz aylarında ise ısı kazancını en aza indirmek için bir süredir oldukça tercih edilen bir yalıtım yöntemidir. Tekniğine uygun olarak gerçekleştirilen mantolama işlemi %50’ye kadar varan bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Dış cephe mantolama yöntemi enerji tasarrufundan ziyade dış duvar betonlarını korozyona karşı koruyarak bina ömrünü de oldukça uzatır. Bu konuda son yıllarda çeşitli kanunların da çıkmasıyla karar süreçleri, arsa payı, oy çokluğu, mevcut kanunlar ve cezalar hakkında da çeşitli sorular ortaya çıkmaktadır. Dış cephe mantolama masrafları ve karar süreçleri ilgili öğrenmek istediklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Dış cephe yapma sürecine nasıl karar verilir?

İlk koşul olarak binanızda Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre hukuken atanmış bir yönetici ve ya bir yönetim kurulu olması gerekmektedir. 2. adım olarak ise yöneticinin kat malikleri kurulu toplantısı için çağrı yapması ve kurulun, toplantı yeter sayısıyla toplanması istenmektedir. Kat maliklerinden birinin isteği üzerine mantolama oylamaya sunulur. Mantolama işlemi “faydalı değişiklik” kapsamında değerlendirildiğinden kararın alınması için oy birliği değil oy çokluğunun sağlanması yeterli olacaktır. Isı yalıtımı yaptırma kararının çıkabilmesi için hem sayı çoğunluğunun hem de arsa payı çoğunluğunun sağlanması gerekmektedir. Sayı çoğunluğunun sağlanmasında her kat malikinin arsa payına bakılmaksızın bir oy hakkı vardır. Birden fazla dairesi olan kat maliklerinin her daire için bir oy hakkı olmakla birlikte, kullanacağı oyların sayısı bütün oyların üçte birinden fazlası olamaz.

Dış cephe masraflarının bölümü nasıl gerçekleşir?

Yönetim kurulunun kat malikleri toplantısında almış olduğu karara ve yapmış olduğu mantolama sözleşmesine tüm kat malikleri uymakla yükümlüdür. Dış cephe mantolama masrafları tapu senetlerinde belirtilen arsa payına göre bölüştürülmektedir. Daire başına düşen tutarın ödenmemesi durumunda Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre dava açılabilir ve ya icra takibi başlatılabilir.

Dış cephe ile ilgili var olan devlet kararında son durum nedir?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından başlatılan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi mevcut ve yeni yapılacak olan binaların enerji tüketimini düşürmeyi de amaçlıyor. Bu belgeye göre, mevcut binaların 2017 yılı mayıs ayına kadar Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu. Binanın kimlik belgesinde yer alan karbondioksit salınım miktarının mevzuatta tanımlanan değerlerin üzerinde olması durumunda idari yaptırım uygulanacak. Azami değerleri aşan binalara ise ruhsat verilmeyecek. Binaların vergisi ise enerji verimliliğine göre tekrar şekillendirilecek.


Paylaş:

Yapı ve Sektörel Haberler