İzocam, çevre dostu yalıtım ürünleri ve uygulamaları ile çevreyi koruyor

Enerji tüketimine ihtiyacını azaltan yalıtım uygulamaları sayesinde çevreyi koruyabilirsiniz.
 İzocam, çevre dostu yalıtım ürünleri ve uygulamaları ile çevreyi koruyor

5 Haziran her yıl Dünya Çevre Günü olarak kutlanıyor. Çevre ve karbon salımları konusunda hassas olan İzocam, doğru malzeme ile yapılan yalıtım uygulamalarıyla enerji tüketiminin düşürülebileceğini, yalıtım ile çevreye katkı sağlamanın mümkün olduğunu vurguluyor.

Ülkemizin en önemli gündem maddelerinden kentsel dönüşüm sürecinde İzocam, çevreye katkı sağlamak için pasif evleri (sıfıra yakın enerjili binaları) öneriyor. İzocam, Türkiye’nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı ve Enerji Verimliliği Strateji Belgesindeki hedeflerini destekleyecek, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planında belirtilen sınırlara ulaşılmasını sağlayacak bu uygulama için de Kentsel Dönüşümün bir fırsat olduğunu vurguluyor.

Gün geçtikçe artış gösteren sera gazı, küresel ısınmayı da etkiliyor. Enerji kullanımının yüksek seviyelerde olması ise sera gazını artıran önemli etkenler arasında yer alıyor. Gelecekte daha yaşanabilir bir dünya için enerji giderlerinin azaltılarak daha verimli kullanılması gerekiyor. Ülkemizde yalıtım sektörünün oluşması ve gelişmesini sağlayan İzocam, yalıtım ile çevre ve enerji konuları arasındaki ilişkinin kamuoyuna anlatılmasında öncü rol üstleniyor. 52 yıldır ülkemiz yalıtım sektörüne katkı sağlayan İzocam, bugüne kadar 110 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağladı. Öte yandan 650 milyon ton CO₂’in atmosfere salımını önleyen İzocam, doğru uygulamalarla yapılan “kalın yalıtım” sayesinde enerji giderlerinin azalacağını, buna bağlı olarak da karbon salımlarının önemli ölçüde düşeceğini vurguluyor. Bu konuda toplumu bilinçlendirmek adına sorumluluk bilinci ile çalışmalar yürüten İzocam, çevre dostu ürünler geliştirerek, tesislerinde enerji yönetim sistemlerini uygulayarak ve çevresel ürün beyanlarıyla hem topluma hem de sektörüne karşı üzerine düşen görevi yerine getiriyor.

Enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülke olarak daha kalın yalıtım uygulamalarını hayata geçirmemiz gerektiğini vurgulayan İzocam Genel Müdürü Levent Gökçe; “Kurum kültürümüz gereğince temiz çevre ve enerji verimliliği kavramlarını sahipleniyoruz. 52 yıldır ürünlerimizle ülke ekonomisine 110 milyar doları aşkın miktarda enerji tasarrufu sağladık. Bu miktar 12 bin 500 hastaneye, 29 adet Marmaray projesi maliyetine (Marmaray’ın ilk hat açılışı ve istasyonlarının maliyeti 3,3 milyar dolar) ve 3 yıllık turizm gelirimize eşittir. Yalıtım sektöründe enerji, çevre ve sürdürülebilirlik konularını sahiplenen ve bu alanlarda geliştirdiğimiz nitelikli işlerle büyüyen sayılı firmalardan biriyiz” dedi.

Yürüttükleri çalışmalar ile çeşitli belgeler almaya hak kazandıklarını vurgulayan Levent Gökçe, “1 Nisan 2015 tarihi itibariyle camyünü ve taşyünü ürünler için EPD (Environmental Product Declaration - Çevresel Ürün Beyanı) Belgesi’ni alarak Türkiye’de Isı Yalıtım Malzemeleri üreticileri içinde EPD Belgesi’ne sahip ilk kuruluş olduk. EPD Belgesi, ürün veya hizmete ait doğrulanmış nicel çevresel bilgilerin şeffaf olarak toplumla paylaşımını ve böylece çevreye olumsuz etkileri daha az olan ürün ve hizmetlerin teşvik edilmesini amaçlıyor. 2015 yılında aldığımız ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi ise enerji tüketimimizde ve dolayısla sera gazı salımımızda azalmayı hedeflediği için enerji tüketimimizin azalmasına yönelik sistemlerimizi ve süreçlerimizi iyileştirmemize katkı sağlıyor. Ülkemiz tarafından Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası’na sunduğu Ulusal Katkı Beyanı (NDC) hedeflerine uyum sağlamak da ancak yalıtım ile mümkün olabiliyor. NDC beyanında yeni ve mevcut binaların enerji verimli hale getirilmesinde teşvik kanallarının geliştirilmesi gerektiği yer alıyor. Ayrıca binalarda Enerji Kimlik Belgesi oluşturularak enerji tüketimlerinin yıllara bağlı olarak azaltılması gerekliliği de beyanda belirtiliyor. NDC’de yer alan hedeflere ulaşılması için yeşil bina, sıfır enerjili ev tasarımlarının yaygınlaştırılması ile enerji ihtiyacının en aza indirilmesinin öneminin altı çizildi. İşte bu maddelere ulaşmak için yalıtım devreye giriyor. NDC’nin Binalar ve Kentsel Dönüşüm bölümünde yer alan Sıfır enerjili evlere ulaşılması sadece doğru yalıtım uygulaması ile mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.


Paylaş:

Yapı ve Sektörel Haberler