Ayşe Fügen Arda:Evinizin Ne Kadar Akıllı Olmasını İstersiniz?

Ayşe Fügen Arda akılı ev konseptinden bahsetti.
Ayşe Fügen Arda:Evinizin Ne Kadar Akıllı Olmasını İstersiniz?

Akıllı ev konspetinden bahseden Ayşe Fügen Arda:

"Artık sadece dünyada değil, ülkemizde de sıklıkla ismini duyduğumuz akıllı ev konsepti giderek yaygınlaşmaya başlıyor. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde akıllı evlerin Avrupa’da 14 milyar dolar, tüm dünyada ise 50 milyar dolarlık bir pazar oluşturacağı ön görülüyor. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde dünyada yaklaşık 30 milyon ev “akıllı” olacak. Türkiye’de ise 10 yıl içerisinde evlerin yaklaşık %30 kadarı akıllı ev sistemleriyle donatılacak.

Statista araştırma firmasının raporuna göre 2017 yılında akıllı ev pazar hacmi 33.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Statista’nın raporunda 2022 yılında ise global pazar hacminin yıllık 112 milyar dolar olması bekleniyor, 2015 yılında McKinsey araştırma firmasının sunmuş olduğu rapora göre ise 2025 yılındaki nesnelerin internetinin akıllı ev konseptinde oluşturacağı yıllık pazar potansiyelinin 200-350 milyar dolar civarında olacağı öngörülüyor.

Akıllı evlere olan ilgi ve rağbet tüketici anketlerinde de görülüyor. Türkiye’deki son verilere göre 3 yıl içerisinde ev almayı planlayan insanların %28’i evlerinde akıllı ev ürünlerinin olmasını istiyor. Zaten akıllı ev ürünleri kullananların sayısı %12 civarında. Asıl patlamanın ise 5 yıl içerisinde gerçekleşeceği bekleniyor. Henüz bebek olarak nitelendirilen, teknolojisinin emekleme safhasında olduğu akıllı evler, yakın geleceğimizde ciddi bir adaptasyon geçirerek iyice yaygınlaşacak gözüküyor. Peki akıllı evler neden bu kadar ilgi görüyor? %46’lık bir oranda güvenlik ön plana çıkıyor. Tasarruf, konfor ve eğlence geri kalan %54’lük kısmı oluşturuyor. Gelin akıllı evlerin tercih nedenlerini daha detaylı inceleyelim.

Güvenlik sistemleri eviniz için iyi bir koruma sağlıyor olabilir ama akıllı evler yeni nesil bir koruma sunuyor. Çünkü akıllı evlerin gelişmiş ve artırılmış sensörleri sorunun ne olduğunu analiz edebiliyor; yani içeri bir kedi mi girmeye çalışıyor yoksa bir hırsız mı anlayabiliyor ve caydırıcı çözümler sunabiliyor. Üstelik güvenlik sorunu akıllı evler için sadece hırsız sorunu değil. Prizde bıraktığınız bir ütü, açık bıraktığınız bir pencere veya gaz sızdıran bir ocak. Bunların hepsini akıllı evler algılayabiliyor ve elektriği, doğalgazı kesebiliyor ve otomatik panjurları kapatabiliyor. Daha güven verici değil mi?

Evde yaşananlara az müdahale ediyor olmanız sizin için zaman tasarrufu demektir. Işıkları kapatmayı, perdeleri indirmeyi, sabah kahveyi demlemeyi ve daha aklınıza gelen birçok ev işini sizin yerinize otomasyon sistemleri yapacak. Yakın gelecekte buzdolabı alışverişlerinizi buzdolabınız internetten sipariş verebilecek, bozulan ürünleri çöpe atabilecek ve hatta kilo durumunuza göre yemeniz gereken sağlıklı ürünleri belirleyecek.

Akıllı ev sistemlerinin oldukça pahalı olduğu düşünülüyor ama aslında 100 metrekarelik bir evde ortalama ek maliyet %3-5 arasında değişiyor. Üstelik güzel haber, bu ek maliyetin kısa süre içerisinde kendi parasını çıkaracak olması. Enerji tasarrufu yaptıran akıllı evler sayesinde düşen elektrik, su, doğalgaz faturaları hayal değil!

Eve gelmeden evi ısıtan veya soğutan, siz yokken bahçenizi sulayan, eve girdiğiniz anda ışıkları açan, rahatlatıcı bir müzik koyan, güneşin konumuna göre güneşlikleri ayarlayan veya uyku düzeninizi algılayıp uyandığınız anda panjurları açan bir sistem düşünün. Akıllı evlerin konforla ilgili nimetleri saymakla bitmez

Akıllı evlerin bir diğer güzel özelliği evinizdeki tüm sistemlerin birbiriyle iletişim kurabilmesidir. Eğlencenin sürekliliği anlayışı ile tüm ses sistemleri size olarak işler. Sistem siz koltuğa oturduğunuzda sizi algılayarak en sevdiğiniz televizyon kanalını ve müziği açabilir veya siz kalktığınızda en sevdiğiniz programı kaçırmayın diye kaydedebilir. Yine ortam gürültüsüne göre sesleri otomatik ayarlar. Evin her noktasını internet sayesinde bir eğlence noktasına dönüştürebilir.

Akıllı ev sistemleri birçok farklı özelliğin bir araya gelmesiyle oluşan bir bütün olarak düşünülebilir. Siz ister tüm sistemi kurdurabilir veya isterseniz yalnızca bütçenize göre kullanacağınız otomasyon sistemini kurdurursunuz. Böylece kullanmayacağınız bir ürüne para vermezsiniz. Önemli olan neyi aktif olarak kullanacağınızı belirlemek. Bu sistemlerin ana amacının hayatı kolaylaştırmak ve tasarruf olduğunu unutmayın!

Statista araştırma firmasının raporuna göre 2017 yılında akıllı ev pazar hacmi 33.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Statista’nın raporunda 2022 yılında ise global pazar hacminin yıllık 112 milyar dolar olması bekleniyor. 2015 yılında McKinsey araştırma firmasının sunmuş olduğu rapora göre ise 2025 yılındaki nesnelerin internetinin akıllı ev konseptinde oluşturacağı, yıllık pazar potansiyelinin 200-350 milyar dolar civarında olacağı öngörülüyor." ifadelerini kullandı.


Paylaş:

Dekorasyon


Notice: Undefined index: Dosya in /home/yp/public_html/icerik.php on line 331