2017 Emlak Vergisi Öde Tarihleri Belli Oldu

Eve Dair Tüm Vergilerin 2017’De Ödenme Tarihleri
2017 Emlak Vergisi Öde Tarihleri Belli Oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2017 yılı vergi takvimini yayınlamasıyla, bu yıl gayrimenkuller için ödenecek olan vergi fiyatları ve son ödeme tarihleri de belli oldu. 2017 yılında emlak vergileri önceki yıla göre metrekare birim değeri üzerinden %3,83 oranında arttı. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre gayrimenkul sahiplerinin bu vergileri iki taksit halinde ödemeleri gerekiyor. Vergiler belediyelere, doğrudan veya İnternet üzerinden e-belediye uygulaması aracılığıyla ödenebiliyor.

Emlak Vergisi Oranları

2017 yılında vergi fiyatları 2016 yılına göre %3,83 zamlanıyor. Büyükşehir sınırları içindeki meskenlerin emlak değeri üzerinden binde 2, mesken dışı binalardan binde 4, arazilerden binde 2 ve arsalardan binde 6 oranında emlak vergisi alınıyor. Örneğin İstanbul’dan 2011 yılında satın alınan bir konutun 2016 yılı emlak vergi değeri 100.000 TL ise 2017 yılında bu değer 103.830 TL’e ulaşıyor. Emlak değeri üzerinden binde 2’lik konut vergisi oranı hesaplandığında ev sahibinin evi için 207,66 TL emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Büyükşehir belediyesi dışındaki yerlerde ise meskenlerin emlak değeri üzerinden binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1 ve arsalardan binde 3 oranında vergi alınıyor.

2017 Yılı İçin Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri

Emlak vergileri, iki taksit halinde ödeniyor. Gayrimenkul sahipleri emlak vergisinin ilk taksitini mart ayından itibaren ödemeye başlayabiliyor. İlk taksitler, son ödeme tarihi olan 31 Mayıs 2017 tarihine kadar yatırılabiliyor. İkinci taksit ödemeleri ise 1 Eylül 2017’de başlıyor. Son ödeme tarihi olan 30 Kasım 2017’ye kadar verginin tamamının belediyelere yatırılmış olması gerekiyor.
6183 sayılı kanun uyarınca vergisini zamanında yatırmayan mükellef, geciken her taksit için gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. Bu nedenle vergilerin geciktirilmeden ödenmesi önem taşıyor.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergileri, vergiye tabi gayrimenkullerin bağlı bulunduğu belediyelere ödeniyor. Mükellefler, belediyelere giderek vergileri elden ödeyebiliyor. Gayrimenkul sahibinin, taşınmazın bulunduğu ilden başka bir yerde ikamet etmesi durumunda belediyelerin banka hesap numaraları üzerinden emlak vergisi mükellef numarası belirtilerek ödeme yapılabiliyor veya PTT havalesi yoluyla vergi bedeli belediyeye gönderilebiliyor. e-belediye sistemini kullanan belediyeler ise İnternet üzerinden ödeme kolaylığı sunuyor.

Vergiyi ödemek için yeni alınan ya da miras yoluyla sahip olunan gayrimenkul için emlak bildiriminde bulunmak gerekiyor. Bunun için gayrimenkul tapusunun fotokopisi, beyan sahibinin ikamet adresi, gayrimenkulun bulunduğu adres, binanın yapı kullanma izninin fotokopisi, mükellefin vergi numarası ve T.C. kimlik numarasıyla birlikte belediyelere başvurularak emlak bildirimi yapılabiliyor.

Milliyetemlak


Paylaş:

Haberler