Ali Nuhoğlu Kadir Has Üniversitesi’n de İstanbul’un Gelişimi ve Pazarlanmasını anlattı

Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Gayrimenkul Geliştirme Akademisi’nin düzenlediği İstanbul Vizyon Semineri’n de Ali Nuhoğlu İstanbul’un Gelişimi ve Pazarlanması konusunda bilgi verdi.
Ali Nuhoğlu Kadir Has Üniversitesi’n de İstanbul’un Gelişimi ve Pazarlanmasını anlattı

Ali Nuhoğlu Konuşmasının başında İstanbul’un trafik sorunlarına değindi. Markalaşan Kentlerin en büyük sorunlarından birinin trafik sorunu olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, Dünya’daki pek çok metropol kentte olduğu gibi İstanbul’un da ciddi trafik sorunları olduğunu bunların sistemli bir şekilde ele alınmasının gerekliliğini ve özellikle yeni yerleşim alanlarının ve Kentsel Dönüşüm kapsamındaki lokasyonların baştan projelendirilerek hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Seçimlere de değinen Nuhoğlu, seçim öncesi tahminlerin de A, B, C partisi yada koalisyon kazandığında Türkiye ve ekonomiye katkısının ne olacağının belli olmadığına değindi. İş adamları, yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’de yatırım yaparken ekonomik ve siyasal istikrar istediklerini söyledi. Gerilimin ve Politik gündemin tansiyonunun yüksek olduğu ülkelerde ekonomik açıdan gelişimin önüne  ket vurulduğunu kaydetti.  Seçim öncesinde sürekli tansiyonun yüksek olduğu ancak beklentinin seçim sonrasında düşeceği yönünde olduğunu söyleyen Nuhoğlu malesef seçim sonrasındaki tansiyonun da yüksek olduğunu belirtti. Kısa süre sonra gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin de tansiyonu yüksek tutacağından dolayı ekonominin gelişimin bu süreçte hızlı olmayacağına değindi.

Markalaşan İstanbul hakkında bilgi veren Nuhoğlu, İstanbul’un son 50 yıllık süreci değerlendirildiğinde plansız büyümenin ve buna bağlı düzensiz kentleşmenin İstanbul’dan çok büyük değerler kaybettirdiğine dair bilgi verdi. Bir kentin markalaşması için toplumda bulunan insanların birbirlerini dinlemeleri gerektiği, anlamaları ve anlayış göstermeleri gerekliliğinin önemine değinen Nuhoğlu, tarihi yarım adaya da değindi. Tarihi Yarım Ada da çok ciddi mülkiyet sorunları olduğundan dolayı Kentsel dönüşümün çok zor olduğunu ifade etti. Konunun yalnızca yasa ile çözülemeyeceğini mutlaka orada bulunan insanlarla birlikte herkesin çıkarları göz önüne alınarak hareket edilmesinin de önemine değindi.

Ali Nuhoğlu Seminerde Fikirtepe sürecine geniş yer verdi. Ayrıca Kamu Özel Sektör koordinasyon çalışmasının aslında akıllı bir model olduğunu ama kurgulama eksiği olduğundan sorunların devam ettiğine değindi. Söz konusu modelin en güzel örneklerinin birinin ise Emlak GYO Ataşehir, İkitelli, Bahçeşehir ve Ankara’daki bir çok projede gerçekleştiğine dair bilgi verdi. İstanbul’da Başakşehir’den Tuzla’ya kadar kamu ve özel sektörün biraraya geldiğinde pek çok başarılı projeye imza atabildiğini vurgulayan Nuhoğlu bu projelerin ne kadar büyük olursa olsun toplam sektörün ancak %20 oluşturduğunun da altını çizdi.

Ruhsatlandırmanın da önemine değinen Nuhoğlu Yalnız İstanbul’da değil bir çok lokasyonda Ruhsatların çok hızlı verildiğini vurguladı. Özellikle İstanbul’da bazı noktalarda binalar yapıldıktan sonra yada temel aşamasında verilen ruhsat yüksekliklerin fazla olduğundan proje iptallerinin hatta yıkım kararlarının inşaatı yapan müteahhit ve alıcılar yönünden pek çok sorunlara yol açtığınında altını çizdi. Dolayısıyla bir bölgede yapılacak inşaatlara istinaden ruhsatların verilirken tüm çevre faktörlerinin de gözetilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Haliç bölgesindeki Kentsel Dönüşümü de olumlu olarak değerlendiren Nuhoğlu, Grup olarak kendilerinin de Florya’da Kamuyla ortak bir proje yaptıklarını AVM ve Konaklama Tesisleri de olacak projenin başarılı bir çalışma olduğunu söyledi. Gerek bu proje, gerekse kamu ve özel sektörün bir araya gelerek yaptığı pek çok projenin artık çok başarılı sonuçlar ortaya koyabildiğini belirtti. Eski dönemde bu tarz ortak çalışmaların Kamudaki yavaşlık ve prosedürlerden dolayı gerçekleşmesin de sorunlar yaşadığını ancak batı tarzı yaklaşımlar la pek çok sorunun artık sorun olmaktan çıktığının da altını çizdi. Özellikle bu tarz projelerin akıllı yatırımlar olması durumunda ve Kentin dokusuyla uyum içinde hareket ettiğinde çok başarılı sonuçlar elde edildiğini tekrar belirtti. Bunların sonucu olarak Markalaşma sürecininde başarılı adımların yanı sıra kentin ekonomik açında da değer kazandığına dair bilgi verdi.

 

Osman Cihad Esen


Paylaş:

HABERLER