Arsanız haberiniz olmadan satılmış olabilir

Dolandırıcılığın yeni adı; değerli arsaları sahte evraklarla sahibinden habersiz başkasına satmak
Arsanız haberiniz olmadan satılmış olabilir

-Arsa dolandırıcıları özellikle, yurt dışında yaşayanlar ile arsası üzerinde uzun süre işlem yapmayanları hedef olarak seçiyor

-Gayrimenkul uzmanı Onur Öngün: “Mülk sahipleri belirli aralıklarla tapuda son durumu kontrol ettirmeli ve e-devlet üzerinden kayıtlarını sorgulamalı”

Son yıllarda sayısı hızla artan gayrimenkul dolandırıcılığında suçlular, her geçen gün yeni yöntemler geliştiriyor. Yatırım amaçlı olarak Türkiye’den arsa alan ancak yurt dışında yaşayanlar ile uzun süre arsalarında işlem yapmayanları gözüne kestiren dolandırıcılar, kıymetli arsaları sahte evrakla satıyorlar. 

Bir dönem yaşlı çiftlerden aldıkları vekaletlerle taşınmazlarına el koymayı yöntem olarak benimseyen emlak dolandırıcıları, son yıllarda, sahipsiz gibi gördükleri arsalar üzerinde yoğunlaştı. Kıymetli arsaları sahte evrakla değerinin altında fiyatlarla başkalarına satan dolandırıcılar, taşınmaz sahiplerinin korkulu rüyası haline geldi. Dolandırıcılık olaylarına karşı taşınmaz sahiplerini uyaran uzmanlar, alınacak basit önlemlerle arsalarını güvence altına alabilecekleri görüşünde. 

Sektörün önde gelen kuruluşlarından Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, kötü niyetli kişilerin sahte tapu ve benzeri belgeler düzenleyebildiğine dikkati çekerek, değerli bir mülk alan yatırımcıların kimlerle muhatap olduklarını sorgulamaları gerektiğini söyledi. 

Bu tür dolandırıcılık olaylarında mağduriyetin çift taraflı yaşandığını vurgulayan Onur Öngün, “Öncelikle arsası satılan mülk sahibi mağdur oluyor. Sonra da sahteciliğin ortaya çıkmasıyla dolandırıcılardan arsayı satın alanlar… Taşınmaz sahipleri, belirli aralıklarla tapuda arsalarının son durumunu kontrol ettirmeli ve e-devlet sistemi üzerinden tapu kayıtlarını sorgulamalı” dedi.

-“Resmi emlakçılarla muhatap olunmalı”

Onur Öngün, kıymetli mülk sahiplerinin ve alıcıların güvenilir emlak ofisleriyle çalışmasının önemine işaret ederek, “Piyasanın diğer argümanlarındaki dalgalanmalar yatırımcıları güvenli liman olan gayrimenkule yönlendirdi. Gayrimenkul de bu güveni boşa çıkarmadı ve her geçen gün değerine değer kattı. Ancak, pek çok yatırımcı aldığı mülk değerlenene kadar adeta unutuyor. Bu durum da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Bütün bu olumsuzlukların önlenmesi için, alıcıların ve satıcıların, emlak komisyonculuğunu hobi gibi görenlerle değil, resmi emlakçılarla muhatap olmalarını öneriyorum” diye konuştu.

 

 


DİĞER HABERLER