Çalışma Alışkanlıklarını Değiştiren Ofis Tasarımı: DRS Ofis

TeamFores Mimarlık tarafından tasarlanan DRS Ofis, çalışan bireylerin ofis alışkanlıklarını ve ofislerin mekansal nitelikleri göz önünde bulunduran çağdaş bir tasarım anlayışıyla, Ümraniye ve Ataşehir arasında gelişmekte olan finans merkezi bölgesinde inşa edilmeye hazırlanıyor.
Çalışma Alışkanlıklarını Değiştiren Ofis Tasarımı: DRS Ofis

Mimar Serter Karataban’ın kurucusu olduğu TeamFores Mimarlık tarafından tasarlanan DRS Ofis, çalışanların sosyal paylaşım alternatiflerini mekansal alışkanlıklar üzerinden yeniden kurgulamaya olanak tanıyan modern bir planlama anlayışına sahip. Masa bazlı çalışma sisteminden çok, paylaşıma yönelik ekip çalışması yapılanmasına uygun ofis çözümleri sunanDRS Ofis’te değişen ofis sistemleri sorgulanarak sosyal fonksiyonların şekillenmesine ve gelişmesine olanak tanınmış.
TEM otoyolunun Anadolu-Avrupa yönünde ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne bağlantı yolunun hemen yanı başında yer alan ve toplam 20.210 m² inşaat alanına sahip olan DRS Ofis’in, tasarımıyla çevresine değer katması ve çevresinin dönüşmesine olanak sağlaması hedeflenmiş. Zemin kat ile birlikte 16 katlı tek bir bloktan meydana gelen ofis yapısının katları, farklı firmalar tarafından kullanılabileceği öngörüsüyle, bağımsız ofis birimleri olarak tasarlanmış. Bu bağlamda, çalışma mekanları ile düşeydeki sirkülasyon aksı birbirinden koparılarak bir geçiş mekanı oluşturulmuş ve bu mekanlar hem yapının hem de çalışanların nefes alabileceği ve iletişim kurabileceği açık bahçeler olarak düzenlenmiş. Binada toplam dört farklı noktada ve iki kat yüksekliğinde yer alan kat bahçeleri, dışarıyla fiziksel ve görsel ilişki kurduğu düşey hacimler olarak kurgulanmış.
Kullanıcılarıyla bağ kuran ofis...
DRS Ofis’te karşılama ve bekleme alanları ile bütün ofis binasına hizmet eden toplantı odalarının bulunduğu zemin kat, yol ve bahçe tarafından giriş alan, yüksek tavanlı bir fuaye hacmi olarak ele alınmış. Sosyal alanlar, ticari birimler ve yemekhane, spor salonu gibi ofis bloğuna hizmet eden birimlerin yerleştirildiği -4 kotunun, ortak bir avlu aracılığıyla açık alanlarla görsel ve fiziksel ilişkisi sağlanmış. Bu kattaki avlu, ofis çalışanları ile kamusal kullanımın bir araya geldiği açık ve yarı açık alanlar olarak tasarlanmış. Sirkülasyon ve ıslak hacim alanları, düşeyde yapı boyunca yükselen şaft sistemiyle çözülerek, ofis alanlarının her kullanıcıya kendi mekansal kurgusunu sağlayacak şekilde temiz bir kat olarak bırakılmasına olanak tanımış.
TeamFores, toprak altında bulunan ve otopark olarak kullanılan dört bodrum katı, konvansiyonel betonarme taşıyıcı sistem ile kurgularken, ofis katlarında daha kullanışlı mekanlar yaratmak için çelik strüktürel sistemi kullanmış. Sirkülasyon ve ıslak hacimleri toplayan çekirdek brüt duvarlar ile çevrelenerek cephe olarak da yapıdan koparılmış. Binanın kuzey cephesinde çift cidar cam kullanılmış ve Güney cephesiyle güney-batı cephesinde de güneş kontrolü sağlayan, cam üzeri alüminyum güneş kırıcı profiller yer almış.
Mimar Serter Karataban, DRS Ofis’i, “Kullanıcılarının çalışma mekanlarıyla bağ kurmasına olanak tanıyan ve planlama organizasyonunda, esnek ve yalın fonksiyonellik anlayışının benimsendiği modern bir proje”, olarak vurguluyor.
TeamFores Hakkında:
Fores Mimarlık, 1997 yılında İstanbul’da nitelikli mimarlık hizmetleri vermek üzere Serter Karataban tarafından kuruldu. Kurulduğu günden bu yana 1.000.000 m²’nin üzerinde proje ve uygulama gerçekleştirdi.
2002 yılında yaptığı Kuyubaşı Fidanlığı’na ait showroom binası, 2002-2007 yılları arasında özel sektörde yapılan en iyi 15 binadan biri seçildi ve 2007 yılında Arkitera İşveren Ödülü’ne aday gösterildi. Aynı yapı, 2008 yılında Türkiye’nin tüm mimarlarının ilk yapılarını kapsayan “Mimarın İlk Yapısı Yarışması”nda ShortList’e kaldı ve ilk üç projeden biri olarak seçildi. 2004 yılında davetli mimar olarak Belçika’nın Gent şehrinde SMS2 Timing firmasına ofis projesi yaptı ve projenin uygulamasını denetledi. 2007 yılında yapımı tamamlanan, eski bir Rum evinin yenilenerek butik otele dönüştürülmesi projesinde İ’zaz Otel, kullanıcı oylarıyla İstanbul’daki en iyi B&B otel seçildi. Fores Mimarlık ayrıca 2007 yılında Dubai’de girdiği bir yarışmada 2. Olurken, Katar’da 2008 yılında düzenlenen Katar Bilim ve Teknoloji Parkı Ziyaretçi Merkezi Uluslararası Mimari Proje Yarışması’nda ise 1. oldu. 2011 yılında iç ve dış mekan yenileme ve onarım çalışmaları Fores Mimarlık tarafından yapılan Yamazaki Mazak Binası, ARKİVseçkilerine girdi. 2014 yılında The SBID International Design Awards’da Derindere Filo Kiralama Ofisi ile Intelligent Design kategorisinde finale kalmaya hak kazandı.
Serter Karataban, 2010 yılı Ocak ayında Ceyda Atıcı ve Cem Ercan ile birlikte Stüdyo Dinamo İçmimarlık Ltd. şirketini kurdu ve aynı yıl Nisan ayında, Burak Aluminyum için yaptığı stand tasarımı ile Yapı Endüstri Merkezi’nin düzenlediği geleneksel Yapı Fuarı’nda “Amacına En Uygun Fuar Standı Tasarımı” yarışmasında 3.’lük ödülünün sahibi oldu.
Serter Karataban, aralarında İstanbul Teknik Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi de bulunduğu çok sayıda okulda davetli mimar olarak mesleki seminerler verdi. Birçok kez, yarışmalarda ve diploma projelerinde davetli jüri üyeliği görevlerinde bulundu.
 


DİĞER HABERLER