En Çok Emlak Yatırımı Kazandırıyor

Karlı yatırımların başında emlak geliyor.
En Çok Emlak Yatırımı Kazandırıyor

Hürriyet Emlak, Ramazan ayında emlak ofislerine ve basın mensuplarına 13 ilde toplam 15 iftar yemeği düzenleyerek 3 binden fazla emlak ofisini ağırladı. İftar yemekleri sırasıyla Sakarya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Ankara, Eskişehir, Konya, Antalya, Adana, Gaziantep, Kayseri, Trabzon ve İzmir’de oldu. Organizasyonlara illerdeki emlak odaları ile birlikte Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, Hürriyet Emlak Ticari Koordinatörü Çağrı Bozay ve Hürriyet Emlak Saha Satış Grup Müdürü Volkan Sulugöz katıldı.

Türkiye’deki 13 ilin 13’ünde de satılık konutlarda son bir yıl içinde yüzde 25’i bulan fiyat artışı dikkat çekti. Kiralık konutlarda ise Sakarya hariç diğer bütün illerde artış görüldü. Özellikle yazın gelmesiyle birlikte emlak yatırımcıları değer kazanan bölgelere yatırım yapmaya başladı. Belirli bölgelerdeki yoğun nüfus artışı, yeni inşa edilen projeler, yabancı kaynaklı yatırımlar ve konut kredisinde faiz oranlarının düşmesi, fiyatların artmasındaki temel nedenler arasında yer aldı. Gün geçtikçe emlak satışlarında dijital ortamları kullanarak dijitalleşen emlak ofisleri, Hürriyet Emlak’taki satılık gayrimenkul ilanları sayesinde 2-3 kat daha fazla satış gerçekleştirdi.

 

 

Yeni projeler Marmara Bölgesi’ni hareketlendirdi

 

Hürriyet Emlak Mayıs 2017 Emlak Endeksi verilerine göre, Çanakkale’de satılık konut fiyatlarında Haziran 2016 ile Haziran 2017 tarihleri arasındaki bir yıllık süreçte yüzde 25 artış dikkat çekti. Kiralık konutlarda ise bu artış oranı yüzde 5 oldu. Amortisman süresi ise düzenli bir artışla 20 yıla çıktı. Geçtiğimiz yıl satılık konutların metrekare ortalama fiyatı 1806 TL iken, bu rakam 2260 TL oldu. Kiralık konutların metrekare ortalama fiyatı ise 9 TL’de sabitlendi. Çanakkale’deki emlak piyasası ile ilgili dikkat çeken gelişmelerden biri de arazi fiyatlarının son bir yıl içinde yüzde 28 oranında artması oldu. Lapseki’de son bir yıl içinde arazi fiyatlarında yaşanan yüzde 115 oranında rekor artış, Türkiye’deki emlak piyasasının gündemine oturdu. Çanakkale’deki bu rekor değişimin en önemli nedeni 1915 Çanakkale Köprüsü projesi oldu. Köprü projesi sadece Çanakkale’de yer alan gayrimenkulleri değil, Tekirdağ’dan İzmir’e kadar pek çok bölgeyi de beraberinde etkiledi. Çanakkale Köprüsü dışında otoyol ve hızlı tren projesi, kentleşmenin hareketlenmesi, öğrenci sayısında yaşanan artış gibi etkenler Çanakkale’deki konut fiyatlarını hızla yükseltti.

 

Balıkesir’de son bir yıllık süreçte satılık konutların fiyatlarında yüzde 21, kiralık konutların fiyatlarında ise yüzde 15 artış yaşandı. Son yıllarda hükümet ve belediye tarafından Balıkesir’e ciddi oranda yatırım yapılmıştı. İstanbul-İzmir otoyolu, Çanakkale Köprüsü, Cunda Köprüsü, BALTOK Projesi, Tematik Park gibi projeler ile şehirdeki emlak sektörü canlılık kazandı. Şehre yapılan yatırımlar, fiyatları uçurdu ve yatırımcıların yöneldikleri ilk şehirlerden biri Balıkesir oldu.

Gelişmiş sanayi bölgesi ve verimli tarım alanlarıyla güçlü bir ekonomik yapıya sahip olan Bursa’da satılık ve kiralık gayrimenkul ilanlarının fiyatları yatırımcıları şaşırttı. Özellikle Nilüfer ilçesindeki kentsel dönüşüm, ilçenin yeni kent merkezi hâline gelmesine neden oldu. Kentsel dönüşüme giren sitelerdeki dairelerini boşaltan ev sahipleri, aynı ilçede kiralık konut aramaya başladı. Türkiye genelinde satılık konutların metrekare fiyatındaki yüzde 6’lık artışa karşı, Bursa’daki satılık konutların fiyatlarında yüzde 20 artış yaşandı.

Sakarya’da ise kiralık konut fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 12 düşerken, satılık konutlar yükselişini kaybetmedi. Satılık konutlarda yüzde 17 oranındaki fiyat artışının yanı sıra konut inşasında üç kata izin çıkmasıyla birlikte arsa fiyatlarında son bir yıl içinde yüzde 16 artış yaşandı.

 

Ülke genelinde de şaşırtan sonuçlar çıktı

2016 yılında Türkiye genelinde toplam 1 milyon 341 bin 453, Eskişehir özelinde ise 22 bin 951 adet konut satışı gerçekleşmişti. Konut yatırımı yapan yatırımcılar metrekare başına bir yılda 126 TL’lik kâr elde etti. Öte yandan Eskişehir’de satılık arazilerin metrekare ortalama fiyatı 22 TL, satılık ticari gayrimenkullerin fiyatı ise 2 bin 647 TL olarak belirlendi. Ayrıca ticari gayrimenkul fiyatları Türkiye genelinde son bir yıl içinde ortalama yüzde 8 yükselirken, Eskişehir’de bu oran yüzde 37’ye çıktı.

Konut yatırımcıları, daha çok kâr etmek için yatırımlarını nüfus artışının yüksek olduğu kentlere yapmaya başladı. Son yıllarda komşu ülkelerden yoğun olarak göç alan ve nüfus artışı yaşayan Gaziantep’te gayrimenkul sektörü hareketlilik kazandı. Gaziantep’te son bir yılda kiralık konutların fiyatlarında yüzde 9 artış görülürken, satılık konutlarda bu oran yüzde 2, satılık arazilerde de ise yüzde 9 oldu.

Konya’nın nüfusu, aldığı göçlerle birlikte 2 milyonu geçti. Fiyatlar tırmanışta olduğu için kiralık konut bulmak daha da zorlaştı. Konya’da kiralık konut fiyatları yüzde 20 artarken, satılık konut fiyatlarındaki artış yüzde 11 oldu. Konut fiyatlarındaki artış, arazi fiyatlarını da etkiledi. Şehirdeki satılık arazilerin fiyatlarında yaşanan yüzde 13’lük artışla birlikte gayrimenkul sektörü iyice hareketlilik kazandı. Konya’da satılık konutların metrekare ortalama fiyatı son bir yıl içinde 1.206 TL’den 1.333 TL’ye çıktı.

Geçtiğimiz yıllarda Gümüşhane ve Trabzon’da konut satışlarında rekor sayıda artış yaşanmıştı. Yabancı yatırım özelinde, Trabzon’da Arap yatırımcıların satın aldıkları konutlardan sonra satış oranı yüzde 384 daha fazla oldu. Trabzon’da emlak ofislerinin sayıları gittikçe artarken, interneti kullanıp Hürriyet Emlak üzerinden ilan yayınlayan emlak ofislerinin satışları da arttı. Kentteki Arap nüfusu artarken, satış oranları da giderek katlandı. Geçtiğimiz yıl satılık konutların metrekare ortalama fiyatı 1500 TL iken, şimdi bu rakam 1667 TL oldu. Kiralık konutların metrekare ortalama fiyatı ise 5 TL’den 6 TL’ye çıktı. Trabzon’da satılık arazi fiyatlarındaki yüzde 15 artış, konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarını solladı.

Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, 13 ildeki iftar organizasyonlarının ardından Türkiye’deki emlak piyasasının durumunu özetledi. Çelik, “Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 13 ili dolaştık. Elde ettiğimiz verileri basın mensuplarıyla ve emlak ofisleriyle paylaştık. Genel çerçeveden baktığımızda, Türkiye’deki gayrimenkullerin geçen yıla kıyasla daha da değerlendiğini görüyoruz. Özellikle Marmara Bölgesi, kilit bir bölge… Bölgedeki satılık konutların fiyatları son bir yılda yüzde 17 ile yüzde 25 oranları arasında artış gösterdi. Sadece İstanbul’da değil, Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Sakarya’da da yatırımlar çok iyi durumda. Kentlerimiz geliştikçe yatırımcılarımız da kazanıyor. Böyle bir dönemde konut alanlar kazançlı çıkacaktır,” dedi.


Paylaş:

Haberler