Günü birlik evler için flaş karar!

Günü birlik kiralanan evlerde de artık kimlik bilgileri kayıt altına alınacak.
Günü birlik evler için flaş karar!

Genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek artık zorunlu. Bunu yapmayana binlerce lira ceza var.

Günü birlik kiralanan evlerde de artık kimlik bilgileri kayıt altına alınacak.

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında günübirlik kiralık evler için mevzuat genişletildi. Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara mülki idare amirlerince 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası verilecek.

HK’nın 1. Bölüm 2. Maddesinde şu ifadeye yer verildi:

“26/6/1973 tarihli ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun 2’nci maddesinin birinci fıkrasına ‘bekar odaları,’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘günübirlik kiralanan evler’ ibaresi eklenmiştir.”

1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun 2’nci madde böylece şu şekilde olacak:

“Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, günübirlik kiralanan evler, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancıherkesin kimlik ve geliş- ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk örgütlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmakDevlet İstatistik Enstitüsüne, talebi halinde vermek zorundadırlar.”

10 BİN LİRA CEZA!

Söz konusu düzenleme ile kanunun ikinci maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorunda. Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara mülki idare amirlerince 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası verilecek. Bu fiillerin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilecek. Ayrıca bu maddeye göre verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek.

Kimlik Bildirme Sistemi bulunmadığından dolayı suçtan aranan şahısların yanı sıra bu evler terör örgütleri ve fuhuş çeteleri tarafından saklanmak ve suç işlemek maksatlı kullanılabiliyordu. 

milliyet.com.tr


Paylaş:

Haberler