Metrekareyi Abartılı Gösterene Ceza Geliyor

Konutta beyan edilen tapudaki metrekare ile fiili durumun farklılık göstermesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığını harekete geçirdi. Abartılı gösterenlere cezageliyor.
Metrekareyi Abartılı Gösterene Ceza Geliyor

Konutta metrekareyi abartılı gösterenlere cezai müeyyide geliyor. Usule aykırı olarak metrekareleri abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide uygulanacak.

Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, konutta brüt ve net metrekare tanımları yeniden belirlenecek.

Ortak mahallerin de metrekarede gösterildiği ve vatandaşların yanıltıldığını ifade eden yetkililer, Bakanlığın yanlış bilgilendirme konusunda çalışması bulunduğunu, İmar Kanunu ve Yapı Denetim Kanunu içinde bu konunun da dikkate alınacağını belirtti.

Konunun İmar Kanununun 42. maddesinin içine dercedileceğini, usule aykırı olarak metrekareleri abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide getirme durumu bulunduğunu vurgulayan yetkililer, ''Fiili durum ile tapudaki aynı olacak.

Brüt ve net metrekare tanımları daha açık belirlenecek. Usule aykırı olarak abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide getirme durumu var. Brütün, 'kat içinde kullanılan faydalı alan olarak' değerlendirilmesi düşünülüyor'' ifadelerini kullandı.

Yetkililer, bu çalışmanın Emlak Vergisi Kanunu ve Belediye Gelirleri Kanunu ile birlikte değerlendirileceğini kaydetti.

Metrekare tarifleri tüketicilerin de kafasını karıştırıyor

Konutta farklı farklı kriterlerin baz alındığı metrekare tarifleri tüketicinin de kafasını karıştırıyor.

Brüt metrekare tariflerinde, apartman holünden, asansör boşluklarına, oda bölmelerinden, merdiven ve kat sahanlıklarına, otopark alanlarına kadar pek çok alan bu tarifin içine girebiliyor. Bu nedenle konutlarda net metrekare ile brüt metrekare arasındaki fark yüzde 44'lere kadar çıkabiliyor.

Sektör temsilcileri de bu konuda çeşitli çözüm önerilerinde bulunmuştu.

Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Murat Binark Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) konut metrekare tarifi yapması gerektiğini belirtirken, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım da konut planlarının müşterinin anlayabileceği, görebileceği açık bir şekilde yazmak ve net metrekarenin esas alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan ise brüt rakamın bir katın ölçüsü üzerinde yapılacak daire sayısına bölünerek bulunacağını ifade ederek, ''Örneğin 440 metrekare bir kata 4 adet daire yapıldığında, bunu 110 metrekare brüt olarak hesaplayabilirsiniz. Net rakam ise merdivenler asansörler koridorlar ve duvar kalınlıklarını düştükten sonra kalan rakamdır. Brüt metrekare ile net metrekare arasındaki farkın yüzde 25 civarında olması gerekir'' ifadesini kullanmıştı.


Paylaş:

HABERLER