Yurt Dışından Ev Alarak Vatandaşlık Nasıl Alınır

Yurt dışından, ev satın alarak ya da tahmin satın alarak oturum ve vatandaşlık alabilirsiniz.
Yurt Dışından Ev Alarak Vatandaşlık Nasıl Alınır

Emlakla ilgili Portekiz, İspanya ve Romanya’da çeşitli programlar olduğunu ifade eden Akaydın, “Portekiz ve İspanya’da 500 bin Euro’ya bir gayrimenkul alıyorsunuz. Karşılığında size oturum veriyorlar. Önce geçici oturum daha sonra kalıcı oluyor. Bu gayrimenkulu kiraya verebilirsiniz, gidip yaşayabilirsiniz ya da hiç yaşamadan buradan hayatınızı sürdürebilirsiniz. Belli bir süre sonra oturumu alınca gayrimenkul satma hakkınız var. Buna benzer bir programa Romanya’da yeni başladık. Turyap yeni bir ofis açtı orada ve bizim Turyap ile bir çözüm ortaklığı anlaşmamız var. Bu çerçevede Romanya’da minimum 50 bin Euro’ya ev alan kişiler oturum hakkı elde ediyorlar ve dolaşım hakkı da akabinde geliyor. İspanya ve Portekiz’e çok benzer bir program ama rakamlar daha düşük” dedi.

Öncelikle vatandaşlık nasıl alınıyor?
Birçok ülkenin kendine ait programları var. Yaklaşık 500 bin Euro tutarında devlet tahvili aldığınızda 5 yıl sonra Bulgaristan vatandaşı ve Avrupa Birliği vatandaşı olabiliyorsunuz. Macaristan’da 300 bin Euro değerinde tahvil alıyorsunuz ve hemen daimi oturum veriliyor. İş bulabilirsiniz, çalışabilirsiniz, eğitimden yararlanabilirsiniz. Burada yaşayarak da o haklarınızı kullanabilirsiniz. Bulgaristan ve Macaristan’da oturum başladığında bir oturum kartı veriyorlar. Shengen içinde istediğiniz ülkeye gidip gelebiliyorsunuz. Yatırım olarak bir başka ülke Malta, 650 bin Euro hibe yapıyorsunuz devlete. Önce hemen oturum veriliyor, bir yıl sonra da Avrupa Birliği vatandaşı oluyorsunuz. Yine gidip kalma zorunluluğu yok. İngiltere’de benzer bir program var, birkaç program var ama yatırım anlamında 2 milyon sterline bankada kendinize bir yatırım hesabı açtığınızda önce oturum veriliyor sonra daimi oturum, 6 yıl sonra da İngiliz vatandaşı olabiliyorsunuz. Parayı geri alabiliyorsunuz ve yatırımınızın çeşitlendirmesine göre de belli bir getirisi oluyor. Amerika’da ise projeye borç veriyorsunuz.

Bir daire ya da benzeri bir şey alma gibi değil. 500 bin dolar karşılığında green kart veriyor. Green kart bir süre sonra ömür boyu green karta dönüyor ve en sonunda vatandaşlık alıyorsunuz. Sonra paranızı projeden geri alıyorsunuz. Yine buna benzer hibe yoluyla olan Karayipler var. Dominika, Antigua ve Barbuda gibi birkaç ülke çok benzer programlar yapıyor. Burada 100 bin dolar ile 200 bin dolar arasında hibe yapıyorsunuz kişi sayısına ve ülkeye göre değişiyor. Karşılığında 3-4 ay gibi bir zaman sonra o ülkenin pasaportu geliyor buraya. 100’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlıyor. Bir anlamda bütün dünyanın kapılarını açıyor size. Bu ülkelerde gayrimenkul seçeneği de var. Onaylanmış belli gayrimenkulleri satın alırsanız yine aynı hakkı elde ediyorsunuz. Çok uzak olduğu için ve insanlar gidip gelemediği için genelde gayrimenkul seçeneği daha az tercih ediliyor. Emlakla ilgili olarak Portekiz, İspanya ve Romanya var. Portekiz ve İspanya’da 500 bin Euro’ya bir gayrimenkul alıyorsunuz. Karşılığında size oturum veriyorlar. Önce geçici oturum daha sonra kalıcı oluyor. Bu gayrimenkulu kiraya verebilirsiniz, gidip yaşayabilirsiniz ya da hiç yaşamadan buradan hayatınızı sürdürebilirsiniz. Belli bir süre sonra oturumu alınca gayrimenkul satma hakkınız var. Portekiz’de 5 yıl, İspanya’da ise daimi oturum alma sürenize bağlı. İspanya’da daimi oturum alabilmek için yılın 6 ayını geçirmeniz lazım. Buna benzer bir programa Romanya’da yeni başladık. Turyap yeni bir ofis açtı orada ve bizim Turyap ile bir çözüm ortaklığı anlaşmamız var. Bu çerçevede ev alan kişiler Romanya’da, minimum 50 bin Euro, oturum hakkı elde ediyorlar ve dolaşım hakkı da akabinde geliyor. İspanya ve Portekiz’e çok benzer bir program ama rakamlar daha düşük.

Türk vatandaşları en çok hangi ülkeleri seçiyor?
İspanya daha çok tercih ediliyor. Arkasından ise Portekiz. Romanya yeni başladı, bir aylık geçmişi var. Onun için geriye dönük bir rakam vermem mümkün değil.

Son aylardaki gelişmeler bu talebi arttırdı mı? Türkiye’den gitmek isteyenler oldu mu?
Genel bir talep artışı var. Son aylar olarak değil yıllar olarak artış var. Birincisi bu tarz programları sunan ülke sayısı arttı. 5 yıl, 10 yıl öncesine göre şu an daha fazla ülke var. Mesela İspanya ve Portekiz 2012’den beri uygulanıyor. Bu programların bilinebilirlikleri arttı. 2-3 yıl önce belki 100 kişiden 5’i bunları biliyorsa şimdi 20’si biliyor. Dolayısıyla bir talep artışı doğal olarak geliyor. Üçüncüsü ise biz beşinci yılımızdayız. Bizim de bilinebilirliğimiz arttı. Daha fazla kişiye duyuruyoruz dolayısıyla daha fazla kişi öğrenerek bize geliyor. Bunlardan dolayı bir artış var ama bunu son aylardaki olaylara bağlamak çok doğru olmaz diye düşünüyorum.

Böyle bir danışmanlık şirketini seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Birkaç tane kriter var. Öncelikle geçmişine bakmaları gerekiyor. Kimlerle çalışıyorlar, nasıl sunuyorlar bu programları, ne kadar bilgi sahibiler, Türkiye’de ofisleri var mı, karşılarında muhattap var mı ve süreçle ilgili ne tür bilgiler alıyorlar. Danışmanlık firmalarında garanti veren, kesin yapacağız diyen firmalardan uzak durmalarını öneririm ben. Çünkü programların belli kuralları vardır. O kuralları yerine getirirseniz değerlendirmeye alınır başvurunuz ama bu değerlendirmeyi biz yapmıyoruz. Ülkenin yetkili birimleri yapıyor o yüzden ben garanti vermeye karşıyım.

Ne şartlar arıyorsunuz?
Her şeyden önce bu tarz büyük programlarda iki tane önemli kriter vardır. Birincisi kişinin çok temiz bir sicile sahip olması, ikincisi yatırım yapacağı tutarın kaynağını çok rahat açıklayabilmesi. Bütün ülkeler istisnasız kara para aklama ya da şaibeli gelirlere karşı çıkıyorlar. En azından bizim programları sürdürdüğümüz ülkeler bu şekilde. Bunlarla ilgili biz zaten ön çalışmayı yapıyoruz. Eğer bir sorun varsa kabul etmiyoruz.

Bugüne kadar vatandaşlık almasına aracı olduğunuz kaç kişi var?
Bizim rakamlarımız olarak değil dünya rakamları olarak söyleyelim. İspanya ve Portekiz programına dünyadan 4 binin üzerinde başvuru var. İspanya biraz daha fazla, Portekiz de son yıllarda bir ivme kazandı. Ciddi bir rakam. Sonuçta 2012’de başlayıp 2013’le birlikte yavaş yavaş bilinebilirliği artan bir program. Türkiye’den ise yıl içinde yaklaşık 200-250 kişi başvuru yapıyor.

Bu programlara başvurmak isteyen kişilerin geliri ne seviyede olmalı?
Bu yatırımı yapacak düzeyde olması lazım. Eğer 50 bin Euro’luk gayrimenkul alabilecekse ve bu parayı ayrı olarak ona verebilecekse orta gelirli kişiler de olabilir. Önemli olan yatırım yapacağınız tutarın açıklanabilmesi.

Hürriyetmelak


Paylaş:

Haberler