Konut kredisi alırken nelere dikkat etmeli?

Ev almak için konut kredisine başvurmayı düşünen tüketicilerin birden çok bankadan teklif almaları; faiz oranına değil, aylık maliyete bakmaları; gelire yapılandırmayı konuşmaları işlerini kolaylaştırabilir
Konut kredisi alırken nelere dikkat etmeli?

Gelirini belgeleyemeyenlerin hesap hareketlerini göstererek kredi alması mümkün.

Ev almaya karar veren pek çok kişi için nakitle ödeme yapmak kolay değil, o nedenle de tüketiciler kredi almak için bankaların kapısını çalıyor. Peki tüketiciler konut kredisi alırken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle tüketicilerin akıllarında tutması gereken kredi alırken bir peşinat ödemek zorunda oldukları. Bankalar evin bedelinin yüzde 25’ini peşinat olarak istiyor. Bu noktada evin bedelinin ne kadar olduğu önemli. Evin değerini sizin beyan etmeniz yeterli olmuyor, banka bir ekspertiz ile evin fiyatını belirliyor. Buna göre de peşinat ve kredi taksidi belirleniyor.

“Faize değil, aylık maliyete bakın”

Konut kredisi almayı düşünen bir tüketici için bankalarla görüşürken sorular genellikle faiz oranlarında odaklanıyor. Uzmanlar, öncelikle birçok bankadan teklif alınması gerektiğinin altını çiziyor. konutkredisi.com.tr’nin kurucu ortağı Onur Tekin Turhan, “Normalde banka ile konuşurken tüketicinin aklına faiz geliyor. Gerçekte ise konut kredisinin maliyeti önemli. Faiz dışı masraflar var.” diyor.

Faiz dışındaki masraflara dikkat

Peki konut krdisi alırken faiz dışındaki masraflar neler? Dosya masrafı, ekspertiz ücreti, komisyon ve ipotek ücretleri bunların başında. Bazı bankalar krediye sigorta maliyeti de ekleyebiliyor. Onur Tekin Turhan’a göre tüketicinin doğru bir tercih yapması için bankalara aylık masrafının ne olacağını sorması gerekiyor.

Gelire göre ödeme konuşulabilir

Bankalar gelir düzeyine göre ödeme modelleri oluşturabiliyor. Yıldan yıla artan taksitler, prim alanlar için dönemsel ödemeler gibi kişinin bütçesine göre bir yapılandırma olabiliyor. Bazı bankaların meslek gruplarına göre de indirimleri var. Tüketicilerin bir endişesi de işsiz kalma durumunda bankaların ne yaptığı. konutkredisi.com.tr’nin kurucu ortağı Onur Tekin Turhan, borcunuzu ödeyemez duruma geldiğinizde bankanın size evi sattırabileceğini, geçici bir durumsa  taksitleri erteleyebileceğini söylüyor.

Geçmiş ödemeler kredi almanızı etkiliyor

Kredi kartı borcunu ya da geçmiş kredileri ödeyememe, taksitleri geciktirme bankaların kredi vermesini engelleyen unsurların başında. Bankalar kredi vermeden önce sizin kredi skorunuza bakıyor. En kötüsü aldığınız krediyi hiç ödememiş olmak ve takibe düşmek. Bu durum, ciddi bir sorun yaratıyor. Krediye başvurduğunuzda borçların gelirinizin büyük bölümü olması sıkıntı yaratabilir.

Gelirini belgeleyemeyenler kredi alabilir mi?

Türkiye’de bazı çalışanların maaşlarını işverenler düşük gösteriyor, bazıları elden veriyor, sigortalı yapmıyor. Çocuk bakıcısı, temizlikçilerde de böyle bir sorun var. Geliri belgeleyememek sorun değil. Eğer hesap hareketleri üzerinden gelir kanıtlanabiliyorsa, bankalar kredi verebiliyor.

Faiz artışı taksidi ne kadar etkiledi?

Merkez Bankası’nın faiz artışının ardından konut kredileri taksitleri de arttı. Geçtiğimiz haziran ayında yüzde 0.6 düzeyinde olan faizler, aralık ayında 0.80’e yükseldi. Şimdi ortalama 1.10. bazı bankalarda yüzde 1.03’e çekilebiliyor. konutkredisi.com.tr’nin kurucu ortağı Onur Tekin Turhan, bu oranlarla 100.000 TL’lik 10 yıllık kredide taksidin 1.450 lira olduğunu, bunun aralıkta 1.300 TL, geçtiğimiz haziranda da 1.180 TL civarında olduğunu anlatıyor.

Bankalar kredi verirken, hane halkının gelirine bakıyor ve gelirin yarısına kadar bir ödeme planı geliştiriyor. Geçtiğimiz yıl 2500 TL gelirle kredi alabilen bir ailenin şimdi aynı kredi için 3000 TL geliri olması gerekli. Yani dar gelirli için kredi almak zorlaştı. 

Kaynak: Al Jazeera


DİĞER HABERLER