Yarınki Merkez Bankası Toplantısı Piyasaları Nasıl Etkiler?

Yurtiçi piyasalarda merakla beklenen ve belki de önümüzdeki dönemin para politikası seyrini belirleyecek kritik Para Politikası Kurulu faiz kararı yarın açıklanacak.
Yarınki Merkez Bankası Toplantısı Piyasaları Nasıl Etkiler?

Geride bıraktığımız haftada açıklanan ve bugün itibariyle görevi bir önceki başkan Erdem Başcı’dan teslim alacak yeni başkan Murat Çetinkaya PPK’ya, ilk kez başkanlık yapacak. Küresel piyasalarda oluşan iyimser hava ve yurtiçi makro göstergelerin olumlu seyri, merkez için faiz indirim fırsatı olarak görülüyor. Önceki toplantılara nazaran daha güvercin bir merkez kararı çıkabilir. Yani faiz indirim zaten beklenen bir hamle ama önemli olan piyasalarda indirimin hangi oranda gerçekleşeceği? Beklenen kararın gelmesi durumunda TL varlıkları bilhassa doların yönünün ne olacağı merak ediliyor. Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen yorumladı…

Piyasa Faiz İndirimini Fiyatladı

Faiz indiriminin ne kadar fiyatlandığını görebilmek için Türk Lirasının emsallerine göre bu aylık performansına bakılması gerektiğini kaydeden Çekcen “An itibariyle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Türk Lirası, Dolara karşı Nisan ayının başından bu yana %0.50 değer kaybetti. 24 para birimi arasında TL, bu performansıyla Dolar karşısında en çok değer kaybeden 4. Para birimi olarak göze çarpıyor. Yani kur tarafında TCMB’nin faiz indirimine gideceği, nisan başından bu yana fiyatlanıyor.” ifadelerini kullandı.

BİST100 tarafında ise sert alımların söz konusu olduğunu belirten Çekcen “Küresel borsalarda adeta ralli yaşanırken endeks tarafının bundan olumlu etkilendiğini söyleyebiliriz. Bu yükselişte bankacılık endeksinin, sektörel endeks bazında en çok yükselen 2. grup olması, TCMB’nin kararının fiyatlandığını gösteriyor. Çünkü TCMB’nin bankaları fonladığı faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesi en çok bankaları olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Bu ay Bist100 endeksi %3.44 yukarıda bir yükseliş kaydederken, bankacılık endeksi %6.20 üzerinde bir performans sergiliyor.” dedi.

Baz Senaryo Üst Bantta 50 Baz Puan İndirim

Piyasa fiyatlamaları ve beklentilere bakıldığında TCMB’nin uyguladığı faiz koridorunun üst bandında bir indirime gitmesinin beklendiğini belirten Adnan Çekcen “Merkez şuan piyasaları haftalık %7.5, günlük olarak ise %10.50’den fonluyor. Bankalardan aldığı borcun ise faizi şuan %7.25 olarak belirleniyor. Bir önceki toplantıda TCMB günlük fonlanan faiz oranında 25 baz puanlık indirime giderek 10.75’i,10.50’ye çekmişti. Şimdiki baz senaryo ise bu tarafta 50 baz puanlık bir indirime gidileceği yönünde. Bu durumda günlük fonlama maliyeti 10.50’den 10.00’e çekilecek. Kurum nezdinde de beklentimiz 50 baz puanlık bir indirim.” şeklinde konuştu.

Üst bandın 50 baz puanlık bir oranda indirilmesinin ilk etapta kur tarafında yukarı yönlü bir harekete sebep olabileceğine dikkat çeken Çekcen, “Kurda 1-2 kuruşluk bir yükseliş görülme ihtimali yüksek. Ancak genel olarak piyasanın bu oranda bir indirim beklentisi söz konusu olduğu için ve piyasalar yukarı da bahsettiğimiz üzere piyasalar bunu önceden fiyatladığı için bu yükselişler sınırlı kalabilir. Yani kararla beraber kurda önce yukarı, daha sonra bir gevşeme görebiliriz. Kur bu kararla 2.8400-2.8700 bandına yerleşebilir. Bist100 endeksinde ise yine bankaların öncülüğünde yukarı yönlü bir hareket görebilir.” dedi.

Diğer Senaryolar Piyasanın Hoşuna Gitmeyebilir

TCMB’nin 25 baz puan bir indirime gitmesinin ise piyasa beklentilerin altında bir rakam olduğundan dolayı kuru aşağı çeken bir etki yaratabileceğini kaydeden Çekcen, “Çünkü siyasi kanattan son gelen açıklamalara baktığımızda Merkez’den radikal bir faiz indirimi bekleniyor. 25 baz puanlık bir güncelleme piyasaları çok tatmin etmeyebilir ve TL varlıkları değer kazanabilir. Bu durumda kurda 2.8000 altına doğru bir hareket görebiliriz. Endeks tarafında ise bu sefer yükselişler sınırlı kalabilir.” diye konuştu.

Daha radikal bir oranda faiz indirimine gidilmesinin de piyasada hareketliliği artırabileceğine dikkat çeken Çekcen “Radikal bir faiz indiriminden kastımız ise faiz koridorunun üst bandında 75 baz puan ve üstü bir indirime gidilmesi yönünde. Beklentinin üstünde bir güncelleme yapılması TL oynaklığını artırabilir. Bu kararla beraber kurda 2.8400 direncinin aşılmasıyla 2.8700 seviyeleri zorlanabilir. 2.8700 üstünde bir fiyatlama görürsek de kur tarafında yeni bir alım dalgası söz konusu olabilir. Borsa tarafında ise ilk etapta yine bankaların öncülüğünde yükselişler hız kazanabilir. Ancak kur tarafında oynaklık artar ve yükselişler hız kazanırsa endeks bunu olumsuz fiyatlayabilir ve yükselişlerin süresi kısa sürebilir. Genel olarak hem piyasa hem hükümet beklentilerine baktığımızda, en uygun güncelleme oranı, 50 baz puanlık bir indirim gibi gözüküyor. Piyasalar bunu daha makul karşılayabilir.” dedi.


DİĞER HABERLER